fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,880.00-4.00%
  • ethereumEthereum$3,060.35-4.01%
  • elrond-erd-2MultiversX$39.00-0.85%

Ce este StakeborgDAO

DAO este acronimul de la Decentralised Autonomous Organisation si constituie o organizatie ale carei reguli sunt dictate de un cod, prin intermediul unor Smart Contracts. 

 

 

Desi acest cod este prestabilit de echipa care a pus bazele organizatiei, el este transparent, controlat de membrii organizatiei, iar evidenta si regulile de tranzactionare sunt pastrate pe Blockchain.

In cadrul unui DAO, toti membrii propun si voteaza in functie de cati tokeni detin si nicio autoritate nu are controlul, de unde si caracterul descentralizat.

StakeborgDAO este primul proiect romanesc care pleaca la drum cu obiectivul de a construi o comunitate crypto sau o “colonie digitala”, asa cum o numeste whitepaper-ul de 24 de pagini, publicat de catre echipa ce a dat startul. 

Proiectul se gaseste pe blockchainul Ethereum, pe care, desi costurile tranzactiilor pot fi ridicate, utilizarea Smart Contracts garanteaza siguranta si consolideaza astfel nivelul de incredere al participantilor.

Miza a fost de a aduna si pune in legatura un grup de persoane, a caror inteligenta colectiva sa fie ulterior concentrata pentru ca aceasta astfel creata comunitate sa evolueze fara a se raporta la o autoritate centrala si sa isi gestioneze singura banii digitali.

Pe scurt, Stakeborg DAO este o organizatie aparuta in mare parte dintr-o comunitate crypto preexistenta(cea din jurul echipei Stakeborg) in cadrul careia participantii au aceleasi interese comune, depun eforturi catre acelasi scop, impart responsabilitatea luarii deciziilor si practic au acelasi sistem de valori.

 

Ce particularități are StakeborgDAO

Comunitatea StakeborgDAO si economia acesteia au ca piatra de temelie tokenul ERC20 Standard. Acesta a fost lansat printr-un fair launch si are un supply total de 20 de milioane. 

Participarea la DAO este posibila prin intermediul platformei special concepute in acest sens – StakeborgDAO.com.

Primul produs lansat este fondul de index ILSI – Invest Like Stakeborg Index, iar in continuare va voi povesti despre fiecare in parte.

 

Fair Lauch-ul

Pentru a atinge idealul unui sistem complet descentralizat, echipa din spatele StakeborgDAO a atras participanti in comunitate folosind metoda Fair Launch.

Aceasta presupune ca toti potentialii membri ai DAO beneficiaza de sansa de a se implica si avea putere de vot, deoarece pentru inceput nimeni nu a detinut tokenul Standard. Acesta nu a avut parte de un public sale deci practic, nimeni nu a putut cumpara initial tokenul, nici macar la pret redus, cum se intampla in cazul altor proiecte crypto. 

Initial, daca voiai sa ajungi sa detii Standard, trebuia sa il obtii ca rewards pentru blocarea altor asseturi crypto in liquidity pools. Tokenul Standard a ajuns in piata ca reward obtinut din fermele Bond, XYZ si Swingby, iar astfel s-a putut crea lichiditate pentru perechea USDC/Standard pentru Sushiswap.

Ulterior, in saptamana a sasea dupa crearea acestor liquidity pools, a fost demarat programul de staking, element ce a determinat cresterea reward-urilor in Standard din piata. Tokenul a fost lansat astfel pe Sushiswap, de unde a putut fi si achizitionat. 

Distribuirea tokenului se realizeaza, conform whitepaper-ului, printr-o combinatie de airdropuri, cu un program de vesting prestabilit si decis pe baza activitatii membrilor din comunitate, prin intermediul yeld farming-ului si al programului de staking.

72% din totalul de 20 de milioane de Standard care exista vor reveni comunitatii, si numai 28 % vor fi alocati echipei, advisorilor sau vor putea fi cumparati de catre investitorii din stadii tarzii.

Odata ce tot Standardul pus la staking pe platforma va depasi 1 milion de unitati, mecanismul DAO va fi activat, conform codului ce sta la baza proiectului.

Tot Standardul alocat celor 3 airdrop-uri sau cel pentru echipa este si va continua sa fie vestat treptat. Prin urmare, descentralizarea are loc deoarece nimeni nu pleaca la drum din start ca owner al unor cantitati mari de Standard ce ar putea constitui vreun monopol.

In mod similar, cei care se implica de la inceput sunt incurajati sa pastreze Standardul obtinut, astfel mentinand usor pretul si prin urmare consolidand valoarea tokenului.

 

Platforma StakeborgDAO.com

Prin intermediul acestei platforme, membrii StakeborgDAO participa nu numai la airdropurile programate, ci si la intreg procesul de farming al tokenului Standard. Totodata, platforma include resurse esentiale pentru comunitate si permite inclusiv punerea in practica a etapei de Governance. 

Aici poti citi whitepaperul organizatiei alaturi de roadmap, poti cunoaste membrii echipei si analiza competentele acestora sau sa gasesti toate canalele de social media specifice StakeborgDAO pentru Twitter, Discord, Youtube. 

Asadar, o serie de materiale complete sau la dispozitia celor care vor sa faca parte din organizatie, existand instructiuni clare despre cum poti participa la liquidity pools sau la staking.

 

Fondul ILSI

Acesta este conceput pe tiparul oricarui fond index clasic, insa include doar asset-uri crypto. 

Sa zicem ca iti doresti sa investesti in mai multe active crypto simultan, insa timpul nu iti permite sa studiezi 10 proiecte diferite, sa le analizezi toate detaliile si sa achizitionezi pe rand tokenul fiecarui proiect pentru a-l adauga in portofoliu.

Un fond index face asta pentru tine, deoarece iti pune la dispozitie un singur token, in care, daca investesti cumparandu-l, practic acesta se comporta ca si cum ai face invesitita in toate asseturile pe care acel fond le are la baza. Saptamana viitoare va asteptam aici, pe canal, cu un nou clip explicativ pe tema fondurilor index crypto.

Daca esti familiarizat cu conceptul de instrumente financiare derivate, vei intelege usor ca, spre exemplu, pretul tokenului unui fond index bazat pe 10 cryptomonede urmareste miscarile preturilor acelor active digitale. 

Prin urmare, ILSI iti ofera expunere la mai multe monede deodata, Bitcoin si Ethereum avand cea mai mare pondere, insa face asta pe baza unui singur token. Acesta poate fi cumparat de pe Tokensets sau Sushiswap si va fi rebalansat la fiecare 3 luni. 

Asta inseamna si ca, daca unul dintre tokenii din acest fond isi pierde mult din valoare, pierderea va fi amortizata de cresterea valorilor celorlalti tokens din set. Setul include activele – WBTC, Ethereum, Terra, Chainlink, FTX Token, Enjin, Aave, Synthetic, dYdX si BarnBridge.

Scopul principal al acestui token este de a incuraja comunitatea si de a-i starni interesul, alaturi de faptul ca ofera expunere la crypto assets celor care isi doresc sa investeasca, dar nu au timp sa urmareasca indeaproape miscarile pietei. 

Pe langa faptul ca investitorii institutionali cauta cu interes fonduri index de acest tip, in mod firesc, ILSI mai are o utilitate si anume ca va sustine in viitor sistemul de guvernare StakeborgDAO, deoarece taxele ajung in trezoreria DAO.

Cei care detin ILSI si il adauga in liquidity pool-ul perechii ILSI/ETH de pe Sushiswap, sunt recompensati saptamanal in tokenul STANDARD.

In plus, conform informatiilor disponibile in roadmapul proiectului, acesta va lansa in continuare si alte fonduri de index.

 

Ce avantaje si dezavantaje are StakeborgDAO

Printre cele mai importante avantaje amintim

 

Interesul vadit pentru descentralizare – Acesta reiese atat din faptul ca nu a existat un presale sau un public sale pentur tokenul StANdard, astfel pornind la drum printr-un fair lunch. 

Distribuția tokenului alaturi de faptul ca mecanismul DAO va fi activat de 1 milion de Standard pusi la staking, conform Smart Contractului proiectului, constituie argumente solide pentru descentralizare.

 

Programul de rewards – Dupa cum am mentionat anterior, cei care detin BOND, XYZ si Swingby au primit recompense pentru includerea tokenilor in liquidity pools pe platforma StakeborgDAO. 

De asemeni, se obtin rewards din staking, din liquidity pool-ul USDC/STANDARD, si mai nou, din cel al perechii ILSI/ETH. 

 

Instrumente financiare utile pentru cei ce doresc sa invete si sa investeasca in crypto – Atat tokenul Standard, cat si fondul de index ILSI constituie exemple reusite ale ideii de descentralizare, iar utilitatea acestora are la baza si un caracter educativ, care ajuta investitorii sa inteleaga mai bine conceptele de Yield Farming, Liquidity Pool si Staking. 

 

Echipa da dovada de transparenta si profesionalism – Pe langa faptul ca aceasta comunica eficient cu toata comunitatea, materialele saptamanal lansate pe canalele de social media Stakeborg alaturi de newsletterul The Crypto Insider dau dovaza ca cei implicati in initierea StakeborgDAO stapanesc foarte bine cunostintele aferente domeniului DeFi.

Seria The StakeborgDAO Talks de pe canalul de YouTube a avut ca invitati nume importante ale industriei, cum sunt Vitalik Buterin, Nick Johnson, Kain Warwick sau Raoul Pal.

 

Comunitatea dedicata – pe langa followerii contului de Twitter si membrii canalului de Discord, comunitatea StakeborgDAO a creat deja un site – StakeborgDAO.xyz. 

In aceasta sursa, care este constant updatata, orice persoana interesata de proiect poate citi articole informative dar si review-uri zilnice ce relateaza tot ce s-a intamplat in ecosistemul DAO.

Cu acest prilej, va mai pot spune ca in continuare au loc meet-ups in diferite orase ale tarii, in cadrul carora cei implicati in comunitate fac deja schimb de impresii.

 

Dezavantajele sau riscurile asociate StakebordDAO ar fi:

Eventuale dificultati tehnice – Ca orice proiect cu un cod open source si care functioneaza pe baza de Smart Contracts, inclusiv acesta, fiind construit pe infrastructura Ethereum, include riscuri intrinseci, cum ar fi potentiale bug-uri sau riscul de hacking. Cu toate acestea, whitepaperul citeaza mai multe audit-uri prin care a trecut Protocolul inainte de lansare.

 

Eventuala centralizare – Protocolul este controlat administrativ printr-un admin key, securizat pe baza a 2-3 walleturi multisig. In mod firesc, acest admin key permite upgrade-ul codului si al smart contracts si pentru mai multa siguranta, nu poate fi utilizat pentru a accesa fondurile din trezorerie.

 

Riscuri derivate din piata sau din lipsa de lichiditate – Deoarece preturile fondurilor de index variaza odata cu cele ale asseturilor pe care le reprezinta, exista un risc firesc ce apare odata cu volatilitatea oricaror active crypto.

Deoarece acestea sunt incluse in Liquidity Pools pe Exchange-uri descentralizate, in eventualitatea epuizarii unui pool, apare si imposibilitatea de a avea acces la respectivele asset-uri atata timp cat pool-ul nu este realimentat.

 

Concluzii

StakeborgDAO va avea un cuvant important de spus in peisajul crypto, deoarece isi propune sa devina un sistem complet descentralizat, in cadrul caruia deciziile sa fie luate exclusiv de catre membri, pe baza votului. Acesta poate fi exprimat de catre membrii organizatiei care detin si utilizeaza tokenul Standard.

Semne bune ale descentralizarii, cum sunt un fair launch al tokenului Standard si faptul ca cei care il detin in prezent prefera sa il pastreze sau sa il utilizeze pentru staking mai mult decat sa il foloseasca exclusiv pentru trading, ar indica si ca aceasta initiativa poate deveni in scurt timp primul proiect romanesc de acest fel care are succes.

Un semn de bun augur este faptul ca inclusiv comunitatea interesata de proiect a inceput sa se organizeze, atragand din ce in ce mai multi participanti pe canalele de social media si pe platforma StakeborgDAO.

Pentru noi, activitatea StakeborgDAO si faptul ca isi ajuta activ comunitatea sa poata utiliza Blockchainul Ethereum si sa aiba contact cu produsele DeFi este un plus si o sursa de inspiratie. 

Inclusiv telul nostru este de a ajuta comunitatea crypto sa inteleaga si sa stapaneasca niste concepte ca liquidity pools, AMMs sau Impermanent Loss. 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *