fbpx
  • bitcoinBitcoin$97,920.00-5.18%
  • ethereumEthereum$3,882.600.55%
  • elrond-erd-2MultiversX$55.25-0.71%

Ce este un DAO

 

DAO, acronimul pentru Organizație Autonomă Descentralizată este un sistem bazat pe Blockchain care permite participanților să se coordoneze și să se autoguverneze. Acesta este mijlocit de o serie de reguli automatizate, implementate pe un Blockchain public cu governance descentralizat, adică independent de orice formă de control central.

 

Descentralizarea se referă la faptul că nu este nevoie de e intervenția vreunei autorități centrale în tot acest proces. 

Autonomia rezultă din amploarea ponderii Smart Contracts și a tranzacțiilor codificate pe Blockchain.

Nu există un șef care să dea ordine, deoarece organizația despre care vorbim nu are nevoie de unul.

Cum functioneaza un DAO

Probabil că cea mai importantă caracteristică a unui DAO este Smart Contractul – Daca vreti sa stiti mai multe, avem deja un articol care explică acest concept.

Contractul este cel care stabilește regulile organizației și tot el este responsabil de gestionarea trezoreriei grupului.

După ce Smart Contract-ul a intrat în vigoare pe Ethereum, regulile sale pot fi modificate doar în urma unui vot. Dacă cineva încearcă să facă orice care nu respectă regulile sau logica codului, operatiunea va eșua pur și simplu. Deoarece trezoreria este, de asemenea, definită de Smart Contract, asta înseamnă că banii nu pot fi cheltuiți, fără a avea aprobarea grupului.

După cum spuneam, DAO nu are nevoie de o autoritate centrală, deoarece se bazează pe grup pentru a lua o decizie colectivă, în timp ce plățile sunt autorizate automat atunci când voturile îndeplinesc cerințele necesare.

Toate acestea sunt posibile datorită faptului că Smart Contracts sunt invulnerabile la manipulare, odată ce ajung live în rețeaua Ethereum. Regulile DAO interzic modificările codului, fără ca acestea să fie sesizate, deoarece totul este public.

Practic nimeni nu are voie să facă modificări pe cont propriu. Schimbarea va fi propusă, iar comunitatea o votează. Dacă participanților le place ideea, schimbarea va fi implementată. Dacă nu sunt de acord cu ea, nu se va face nicio schimbare. Asa, te asiguri că toată lumea este constant mulțumită de toate modificarile.

 

Dilema Principal-Agent

Poate că cel mai important avantaj al unui DAO este acela că rezolvă dilema principal-agent.

Atunci când un sistem are o structură care poate permite unei entități (“agent”) să ia decizii sau să întreprindă acțiuni în numele unei alte entități (“principal”), există un risc intrinsec în ceea ce privește obiectivele divergente, prioritățile sau accesul la informații importante ale celor doua parti.

Asta ar fi dilema Principal-Agent și se referă la faptul că un Agent ar putea acționa din propriul interes, în ciuda faptului că el a fost ales să ia decizii în numele intereselor unui Principal.

Deoarece DAO nu permite modificări fără vot, o astfel de problemă nu poate exista – cu excepția cazurilor extreme de hacking, care sunt fireste, extrem de rare.

Este exact ce spuneam anterior. Dacă ți s-ar permite să faci alegeri pentru toată lumea, ai putea adăuga ceva în ecuație, fără să consulți pe nimeni, chiar daca, poate știi deja că unora nu le place decizia ta.

Sa ii lasi puterea unei singure persoane poate avea rezultate dezastruoase chiar și atunci când acea persoană a fost aleasă în mod democratic, deoarece fiecare poate avea propriile interese. 

Cand trebuie să te consulti cu toată lumea înseamnă că majoritatea, dacă nu, chiar toți oamenii, vor fi mulțumiți de rezultatul final.

 

Cum obții un DAO Membership?

Există două moduri prin care poti deveni membru al unui DAO. Calitatea de membru determina modul în care se desfasoara votul și alte aspecte importante ale DAO.

Prima varianta este calitatea de membru obtinuta pe bază de tokeni. Acesta este, de obicei un proces complet permissionless. Acesti tokeni pot fi tranzacționati pe un exchange descentralizat. Altii pot fi câștigati prin furnizarea de lichiditate sau alte tipuri de proof of work. Practic, deținerea unui token oferă dreptul la vot.

Această opțiune este de obicei utilizată în guvernarea protocoalelor descentralizate ample sau chiar pentru tokens în sine. MakerDAO e un bun exemplu în acest sens. Tokenul său, MRK, poate fi găsit pe diferite exchange-uri descentralizate, ceea ce înseamnă că oricine poate influența viitorul protocolului prin achiziționarea acestui token.

Optiunea 2 este apartenența share-based –  bazată pe acțiuni. Aceasta are un caracter permissioned, dar rămâne destul de deschisă. Un potențial membru are opțiunea de a trimite o propunere pentru a se alătura DAO-ului, oferind, de obicei, câtiva tokeni ca garantie. Acțiunile asigura astfel putere de vot și ownership.

Acest tip de membership este întâlnit mai frecvent în organizațiile mai restrânse, centrate pe individ, cum ar fi cluburi de investiții sau organizații de caritate. De asemenea, astfel mai pot fi guvernate protocoale și tokens. 

Un exemplu bun ar fi MolochDAO, care se concentrează pe finanțarea proiectelor Ethereum. De regulă, această organizație solicită o propunere de aderare, astfel încât grupul să poată evalua, dacă persoana respectivă deține capitalul și expertiza necesare pentru a lua deciziile corecte pentru protocol.

Cu alte cuvinte, este ca și cum o altă persoană ar dori să se alăture comunitatii de holders, dar vrea să facă și unele modificări. Cei care fac parte deja din DAO vor analiza ce propune persoana respectivă si cum ar funcționa acele schimbări cu proiectul existent, iar apoi se va lua o decizie pe baza unui vot. Nu-i asa ca democrația este minunată!?

 

Concluzii

Într-un grup de investitori sau entități, un DAO permite auto-guvernarea, bazându-se pe puterea votului, fără nicio interferență exterioară. Aceasta servește drept dovadă că guvernanța centralizată nu este întotdeauna necesară. 

Organizațiile Autonome Descentralizate rezolvă dilema principal-agent prin însăși natura lor, iar obținerea unui membership DAO poate fi relativ de ușoară, atâta timp cat aderarea se face conform condițiilor organizației.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *