fbpx
  • bitcoinBitcoin$70,169.00-0.65%
  • ethereumEthereum$3,549.25-0.84%
  • elrond-erd-2MultiversX$60.52-0.49%

Ce sunt Protocoalele Blockchain

Protocoalele sunt seturi de reguli de baza, care asigura partajarea datelor între computere sau intre sisteme de calcul. In cazul cryptomonedelor, acestea stabilesc structura Blockchain-ului – si regulile de gestionare a bazei de date distribuite, care va garanta ca asset-urile sunt tranzactionate în siguranță online.

 

 

Asadar, la aparitia sa, Whitepaper-ul Bitcoin a subliniat un set de reguli de calcul, stabilind un nou tip de bază de date distribuită numită Blockchain. Acesta urma sa funcționeze ca un registru, sau ledger distribuit, urmărind fiecare tranzacție de Bitcoin.

Totodata s-a stabilit ca Blockchainul se va autoverifica – fiind gestionat și securizat constant, pe baza puterii de calcul a întregii rețele. 

In acest context, „Miners”, adică cei ale căror computere se ocupă de întreținerea acestui chain de blocks, ar fi recompensați în Bitcoin. În mod colectiv, aceste reguli formează protocolul Bitcoin deci la propriu, ele sunt Bitcoin, asa cum il stim in prezent.

Prin extrapolare, protocoalele nu se vor aplica exclusiv cryptomonedelor, ci sunt fundamentale pentru modul în care funcționează orice rețea de sisteme computerizate, cum este și Internetul.

Ce a demonstrat Bitcoin este faptul ca banii, in forma lor digitala, pot fi tranzactionati in siguranta pe internet.

 

De ce sunt esentiale Protocoalele in Blockchain?

Protocoalele au o importanta esentiala in Blockchain deoarece:

  1. Permit descentralizarea cryptomonedelor, in sensul ca toata baza de date este estinsa in intreaga retea, fara a fi controlată de un singur hub sau de ceea ce ar putea constitui o autoritate centrala.
  2. Banii digitali pot fi tranzacționați sau cheltuiți, fără ca vreun participant la tranzacție să-și facă griji că valorile respective au fost deja cheltuite – adica elimina riscul de double spending. 
  3. Permit securizarea Blockchainului si ofera siguranta asset-urilor pentru toti participantii din retea.
  4. Alte protocoale, cum este si Ethereum, sunt concepute pentru a opera cu Smart Contracts – în care o tranzacție sau un acord se execută automat atunci când sunt îndeplinite anumite criterii.

Regulile stabilite de protocoale au evoluat pentru a cuprinde o gamă largă de funcții si a rezolva diverse dileme, motiv pentru care si există acum foarte multe cryptomonede, fiecare cu propriul protocol.

 

Ce concepte stau la baza Protocoalelor Blockchain?

Cele mai importante notiuni in jurul carora se construiesc protocoale Blockchain sunt:

Proof of Work – Constituie un sir de date care ar fi dificil de recreat de catre un singur computer, insa ușor de verificat de catre părți externe ale aceleiasi retele. 

Mecanismul de consens PoW este cel care face dificil mining-ul de Bitcoin, dar permite oricarui computer conectat in reteaua Blockchain să demonstreze că acele cryptomonede noi au fost create în mod valid si totodata confirma validitatea tranzacțiilor. 

 

Distributed Ledger – Acesta este istoricul vizibil public al tuturor tranzacțiilor, pe care oricine îl poate verifica, în majoritatea proiectelor crypto.

 

Smart Contracts – Automatizeaza tranzactiile si faciliteaza comerțul digital, permițând părților contractante să programeze toate conditiile procedurii anterior tranzactiei. 

In momentul in care toate conditiile sunt indeplinite de catre ambele parti contractante, intelegerea respectiva se confirma într-o fracțiune de secundă. Poti afla mai multe despre acestea, vizionand clipul nostru pe aceasta tema.

 

51 Percent Attack – Toate proiectele de crypto bazate pe tehnologie distributed ledger sunt teoretic vulnerabile în fața unui adversar care ar câștiga controlul asupra a 50+1% dintre participantii la retea. 

Pentru proiectele mari, cum ar fi Ethereum și Bitcoin, atacurile de tip 51 la sută nu sunt fezabile, insa ele se pot intampla in cazul blockchaiunurilor mai mici.

 

Care sunt cele mai cunoscute Protocoale Blockchain?

Iata care sunt cateva dintre tipologiile principale de protocol:

 

Bitcoin

Poate fi definit ca sistem de tranzactionare de valori peer-to-peer, bazat pe criptografie cu public key, ce permite persoanelor fizice să facă tranzacții financiare între ele, fără a fi gestionate de vreo terta parte. Tranzactiile sunt ireversibile si posibile fara riscul de double spending.  

 

Ethereum

Ethereum permite transferul de fonduri si de asemeni stochează registrele, permitand si dezvoltarea de aplicatii descentralizate, dApps, pe blockchainul sau. Functiile sale principale sunt indeplinite pe baza de Smart Contracts, care ruleaza pe retea si necesita minimum de interferență din partea unor terte parti. 

 

Ripple

Folosește un consensus distributed ledger open source și acceptă inclusiv fiat, alte cryptomonede sau alte active. Funcția sa principală este de a permite băncilor, furnizorilor de plăți și exchange-urilor de active digitale să trimită bani la nivel global. 

 

Hyperledger

Hyperledger este un proiect open source creat pentru a promova tehnologiile Blockchain cross-industry. Asadar, reunește lideri dintr-o varietate de industrii – inclusiv finanțe, producție, tehnologie și IoT – și oferă suport pentru tranzacții comerciale internaționale, afaceri din categoria supply chain și servicii tehnologice.

 

Multichain

Are scopul de a ajuta corporațiile for-profit să creeze Blockchain-uri private, astfel incat sa faciliteze tranzacții interne mai eficiente și sa dezvolte aplicații pentru sistemele PoW pe care se bazează tehnologiile Blockchain. Este proiectat să funcționeze alături de monedele fiat și de depozite fizice de valoare. 

 

Openchain

Openchain este o tehnologie distributed ledger open source care confera suport organizațiilor pentru a emite și gestiona active digitale. De pilda, poate oferi suport unei companii start-up care vinde security tokens sau equity tokens. 

Spre deosebire de alte protocoale, permite ceea ce numin Partitioned Consensus, care asigura utilizatorilor posibilitatea de a crea instanțe unice care vor avea o singură autoritate.

 

Concluzii

În domeniul proceselor de calcul, protocoalele sunt reguli care definesc modul în care datele pot fi transferate între diferite sisteme informatice.

Ele sunt totodata componente esențiale ale tehnologiei Blockchain deoarece permit partajarea automată a informațiilor în rețelele cryptomonedelor, în mod securizat și fiabil. 

In prezent exista o mare varietate de cryptomonede, unele dintre ele chiar dezvoltandu-si propriul protocol specfic.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *