fbpx
  • bitcoinBitcoin$61,436.00-3.12%
  • ethereumEthereum$2,986.79-2.98%
  • elrond-erd-2MultiversX$39.86-0.86%

Ce sunt Derivatives

 

Derivatives se mai numesc Instrumente Financiare Derivate si reprezinta contracte financiare intre cel putin doua parti, avand la baza pretul viitor al unui activ subiacent. 

Sunt specifice pietei traditionale inca din Evul Mediu, insa in forma lor moderna s-au definit la sfarsitul anilor 70.

 

 

Instrumentele respective pot fi de diferite tipuri, cum ar fi Futures, Forwards si Options, la baza lor fiind situate mai multe active, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau valuta.

În lumea crypto, Bitcoin Futures au fost primele astfel de instrumente financiare care au devenit populare pentru un public mai larg si sunt inca cele mai tranzactionate pana in prezent.

 

De ce ai folosi Derivatives?

Instrumentele derivate sunt extrem de importante atunci cand vine vorba de a fi utilizate pentru prevenirea riscurilor sau pentru a specula pe baza pretului activului suport, in cazul in care acesta sufera modificari.

Daca un investitor doreste sa beneficieze de protectie impotriva fluctuatiilor pretului, semnarea unui contract care sa-i permita sa achizitioneze un activ la un pret fix ar reduce mult riscul.

In plus, instrumentele financiare derivate pot fi utilizate si pentru speculatii, permitand investitorilor sa incerce sa anticipeze modul in care se va modifica pretul unui activ in timp.

 

Ce tipuri de Derivatives exista?

Derivatives pot fi de patru tipuri: contracte Futures, Forwards, Swaps si Options.

Futures si Forwards sunt foarte asemanatoare, cu exceptia faptului ca primele solicita cumparatorului sa achizitioneze activul la un pret asupra caruia s-a convenit anterior, in timp ce Forwards sunt mai flexibile si pot fi proiectate pentru a corespunde nevoilor ambelor parti.

Swap-urile sunt utilizate in principal intre doua parti pentru a inlocui un tip de flux de lichiditati cu un altul.

Options ofera cumparatorului sansa de a achizitiona sau de a vinde activul suport la un anumit pret, insa investitorul nu este obligat sa si cumpere activul, reprezentand astfel o diferenta importanta fata de primele doua tipologii.

 

Cum poti folosi Derivatives in Crypto Trading?

In mod implicit, un contract Futures este foarte util atunci cand vine vorba de crypto. Acest lucru le permite investitorilor importanti sa reduca riscurile, prin utilizarea unui contract care stabileste direct un pret de licitatie pentru un asset crypto suport /subiacent.

Folosind o strategie cunoscuta sub numele de shorting, puteti imprumuta activele de la o terta parte si le puteti vinde pe piata, daca suspectati ca pretul urmeaza sa scada. Cand pretul scade, un trader poate cumpara aceeasi cantitate de active mult mai ieftin, iar exchange-ul sau oricum isi primeste comisionul.

 

Concluzii

Valoarea Crypto Derivatives deriva din sau depinde de cea a unui asset crypto, ele constituind acum una dintre cele mai populare modalitati de abordare a sferei crypto.

Prin structura lor, instrumentele financiare derivate permit investitorilor sa se bucure de experienta crypto, fara teama unor pierderi uriase.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *