fbpx
  • bitcoinBitcoin$70,252.00-1.08%
  • ethereumEthereum$3,541.91-0.63%
  • elrond-erd-2MultiversX$60.62-0.15%

Ce este Avalanche

Avalanche este un Blockchain ce operează pe baza de Smart Contracts, axat pe a oferi tranzacții rapide, costuri reduse și pe a îndeplini acestea într-un mod cat mai eco-friendly. Permite crearea de noi Blockchains si de dApps, arigurand scalabilitate, interoperabilitate si descentralizare.

 

 

Propus în 2019, de Dr. Emin Gün Sirer, Avalanche a plecat de la premisa că poate să obțină cel mai rapid timp de finalizare pentru tranzacțiile pe Blockchain.

Mainnetul a fost lansat în septembrie 2020, de echipa Ava Labs, iar tokenul a urcat rapid în clasamentul cryptomonedelor și se află foarte aproape de top 10, in 2021. În mod similar, TVL-ul Avalanche a crescut vertiginos si pe baza dApps.

În cele din urmă, ceea ce Avalanche speră să ofere este un Blockchain extrem de scalabil, care nu sacrifică descentralizarea sau securitatea.

 

Ce particularități tehnice are Avalanche

Rețeaua Avalanche constă din mai multe Blockchain-uri și folosește un mecanism de consens proof of stake ameliorat, pentru a asigura un randament ridicat, estimat la peste 4500 de tranzacții pe secundă.

 

Modelul Avalanche difera de al altor blockchains, in sensul ca: 

Proiectul se autodescrie ca fiind o „platformă de platforme”, deoarece consta în mii de subnets, care lucrează împreună pentru a forma o singură rețea interoperabilă.

Are la baza o Primary Network și incă 3 Blockchain-uri separate, dar conectate in această rețea.

Fiecare chain este o instanță separată a unei virtual machine, cu suport pentru alte virtual machines customizabile, cum ar fi Ethereum Virtual Machine(EVM) și WebAssembly(WASM), permițând astfel chain-urilor să aibă funcționalități specifice.

Asadar, fiecare dintre aceste virtual machines este implementată într-un Blockchain personalizat numit Subnet, care constă dintr-un „set dinamic de validatori ce lucrează împreună pentru a obține un consens asupra stării unui set întreg de Blockchains” – cu alte cuvinte, fiecare Subnet are propriul sau set de mecanisme de stimulare pentru a se asigura că validatorii rămân onești.

 

Cum arată arhitectura Avalanche

Pe lângă Primary Network, Avalanche conține 3 blockchains

  • X-Chain – prescurtarea vine de la Exchange Chain și are ca principal scop crearea și tranzacționarea de crypto assets, inclusiv a tokenului nativ Avalanche – $AVAX. Acest Blockchain este securizat de protocolul DAG-optimized Avalanche
  • P-Chain – este prescurtarea de la Platform Chain – un blockchain a carui principala responsabilitate ramane coordonarea nodurilor validatoare si supravegherea tuturor subnets. Acesta permite totodată crearea de noi Blockchain-uri personalizate sau subnets mai restrânse.
  • C-Chain – denumirea vine de la Contract Chain, iar acesta se axeaza în mod deductibil pe crearea de Smart Contracts. 

Ultimele 2 Blockchains mentionate sunt securizate prin protocolul Snowman.

Un blockchain din ecosistem poate fi validat de catre un singur subnet, care la randul sau poate participa totusi la validarea mai multor Blockchains. Acelasi lucru este valabil si pentru nodurile validatoare, care pot face parte din multiple Subnets.

Deoarece Avalanche are posibilitatea de a crea astfel de blockchain-uri scalabile și de a asigura interoperabilitatea acestora, se poate spune că procesul de descentralizare este unul foarte avansat, aproape complet.

 

Cum functioneaza validarea tranzacțiilor pe Avalanche

Dupa cum spuneam, mecanismul de consens in Blockchain-ul Avalanche este Proof of Stake, iar varianta sa specifica a fost selectata de Ava Labs. 

Protocolul folosit pentru Exchange Chain se numeste Directed Acyclic Graph si permite procesarea in paralel a tranzactiilor. 

Spre deosebire de tehnologia Blockchain traditionala, acest protocol nu creeaza noi blocks, ci fiecare noua tranzactie le valideaza pe cele vechi, generandu-se asa-numitele vertices. De aici rezulta niste structuri de tip graph, si nu chains formate din blocks.

Protocolul utilizat pentru celelalte 2 Blockchain-uri se numeste Snowman, iar acesta functioneaza dupa modelul traditional, prin crearea de noi blocks care se adauga in Blockchain.

In procesul de validare, nodurile se interogheaza reciproc cu privire la cat de legitime sunt tranzactiile propuse, pana in momentul in care se ajunge la consens. 

Un nod validator trebuie sa detina minim 2000 de AVAX si cu cat mai multe unitati are puse la staking, cu atat mai frecvent va fi interogat de catre celelalte noduri cu privire la valabilitatea tranzactiilor.

Daca un node va fi identificat ca fiind “rău-intenționat”, nu isi pierde tokenii pusi la staking, cum se intampla in cazul altor Blockchain-uri cand se aplica procedura de Slashing, ci i se anuleaza rewards, fapt ce justifica o viteza de tranzactionare mai mare. Daca te intereseaza sa stii mai multe despre Slashing, nu uita ca avem un clip si pe aceasta tema.

 

Ce utilitate are AVAX

AVAX este moneda nativa a Blockchain-ului Avalanche si, din perspectiva economica, se situeaza chiar in centrul ecosistemului.

Supply-ul va fi restrans pe baza mecanismului de token burning si de aceea interesul fata de proiect va ramane intotdeauna direct proporțional cu valoarea AVAX. 

Acesta este folosit cu precadere pentru achitarea comisioanelor de rețea si la staking. In genere, tokenul va avea un rol in aproape orice operațiune desfășurată pe platforma. Tinand cont de asta, putem observa ca avem de-a face cu un model deflationist, pe baza caruia moneda beneficiaza de mult mai multa stabilitate.

Spre sfarsitul anului 2021, peste 50% din supply-ul circulant de AVAX va fi blocat in staking.

 

Ce mai include ecosistemul Avalanche

Pangolin – este un exchange descentralizat care functioneaza dupa modelul Automatic Market Maker.

The Avalanche-Ethereum Bridge – Avalanche este astfel compatibil cu Ethereum, facilitand transferul tokenilor ERC-20.

dApps – printre cele mai cunoscute putem aminti: bZx, Prosper, Jelly Swap, UNION, e-Money, Reef si Frontier.

 

Ce avantaje si dezavantaje ar avea Avalanche

Printre avantajele Avalanche amintim:

Viteza de tranzacționare – cu o rata de pana la 4500 TPS, nu o depășește pe cea a ecosistemului Solana, insa ramane un avantaj notabil.

Descentralizare – poate fi dedusă analizand varsta pe care o are proiectul, raportata la numarul de validatori. 

Blockchain-uri interoperabile – numarul acestora este unul nelimitat, ceea ce situeaza proiectul in directa competitie cu Polkadot. In plus, Avalanche prezinta interoperabilitate si cu ecosistemul Ethereum.

Consumul redus de energie – se datoreaza mecanismelor de consens proof of stake implementate pentru Blockchain-urile platformei.

 

Dezavantajele platformei ar fi:

Descentralizarea ar putea fi ceva temporar – Pe masura ce pretul AVAX a crescut, a devenit din ce in ce mai dificil sa creezi un nou nod validator care sa includa 2000 de AVAX.

Costurile pot creste – Desi initial comisioanele percepute pentru tranzacții aveau valori foarte mici, odata cu 2021 au aparut si costuri ceva mai ridicate.

Securitatea tranzactiilor –  a fost pusa la indoiala in februarie 2021, deoarece s-ar banui ca nu ar exista nicio garantie in cazul tranzactiilor conflictuale. 

Aceasta idee a fost vehiculata si din cauza unui bug, care a determinat atunci validatorii sa accepte tranzactii ce nu erau valide, insa restul retelei le-a refuzat, determinand astfel blocarea temporara a C-Chain.

 

Concluzie

Avalanche este un concurent destul de important pentru Ethereum 2.0 si Polkadot, deoarece foloseste un mecanism de consens proof of stake propriu, eficient si care asigura deocamdata scalabilitate si descentralizare.

Multe platforme DeFi cauta deja alternative Ethereum, motiv pentru care blockchain-urile ca Avalanche devin atractive, mai ales datorită compatibilității cu EVM, dar și pe baza taxelor reduse. 

Cu toate acestea, platformele DeFi au deja o listă lungă de alternative când vine vorba de scalabilitate și viteză. 

Avalanche a crescut în popularitate de la lansare, dar încă nu a demonstrat dacă va putea concura la un alt nivel, cu alte blockchain-uri precum Solana sau Polygon.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *