fbpx
  • bitcoinBitcoin$97,742.00-5.32%
  • ethereumEthereum$3,906.291.60%
  • elrond-erd-2MultiversX$54.801.62%

Ce este un fond de Index

Un fond index este un portofoliu de acțiuni sau de obligațiuni conceput pentru a replica, exact sau aproximativ, compoziția, performanța si structura unui indice bursier. 

 

Ca strategie, acest tip de fond se axeaza pe conceptul de investitii pasive, avand cheltuieli și comisioane mai mici decât fondurile gestionate activ.

Fondurile de index incearca să egalizeze randamentul cu riscurile pieței, bazandu-se pe teoria că, pe termen lung, piața la comun va depăși orice investiție sporadica in actiunile unei singure companii.

Există un index/indice și un fond de index pentru aproape fiecare piață financiară existentă. În S.U.A., cele mai populare fonduri urmăresc performanța companiilor din S&P 500. 

Dar mai sunt si alti câțiva indici bursieri utilizați pe scară largă, inclusiv: 

Dow Jones Industrial Average (DJIA), format din 30 de companii cu capitalizare mare;

Nasdaq Composite, format din 3.000 de acțiuni listate la bursa Nasdaq;

Wilshire 5000 Total Market Index – este cel mai mare index de equities din SUA;

 

Cum putem intelege un exemplu de fond de Index?

De exemplu, in cazului unui fond de index care ar urmari structura Dow Jones Industrial Average, administratorii acelui fond ar cumpara actiunile celor 30 de companii care intra în componenta indexului, în aceeași structura procentuala ca și a indicelui bursier, în încercarea de a replica performanta indicelui.

Daca pretul actiunilor companiilor respective creste, valoarea fondului de index urmeaza miscarea acestuia. In mod firesc, si situatia opusa este posibila.

Fondurile de index sunt interesante si atractive deoarece acestea pot fi constant reajustate si apoi rebalansate periodic, pentru minimizarea riscurilor la care se expune investitorul.

Spre exemplu, un fond bazat pe un weighted index, adica index ponderat, reajusteaza procentajul actiunilor corespunzator companiilor incluse de acel index, dupa  market cap. 

Mai simplu spus, daca pretul actiunilor unei companii scade drastic, scade si market capul acesteia, iar odata cu asta, daca se ajusteaza indexul, se micșorează procentul de actiuni incluse in fondul de index pentru acea companie si se echilibreaza prin alocarea unui procent mai mare din fond actiunilor unei companii cu performanta mai buna.

Ca sa facem o analogie simpla, sa comparam un fond de index ponderat cu un pachet de M&Ms. In interiorul acestuia ai pentru inceput bomboane de toate culorile, in diferite proportii. Daca incepi sa consumi numai M&Ms verzi, scade procentul celor ramase de aceasta culoare, raportat la totalul pachetului. 

Dar daca in loc sa scada astfel si numarul total de bomboane din pachet, ai putea recompleta cu bomboane rosii, albastre si galbene, care sa le inlocuiasca practic pe cele verzi și astfel sa ramai cu același număr de bomboane in pachet?

Conform acestui scenariu, numărul total de bomboane ramane acelasi, numai proporția de MMs verzi va fi una mai scăzută.

 

Ce este un fond de Index Crypto?

Daca ai inteles pana acum in mare parte cam ce presupune conceptul de fond de Index, poti sti din start ca unul crypto nu este foarte diferit. 

In loc sa ai expunere la actiunile unor companii, in acest caz cumperi tokenul fondului de index si ai expunere la mai multe active crypto deodata. 

Sa luam un exemplu simplu – sa spunem ca te intereseaza sa investesti in Bitcoin pe termen lung, in cateva altcoins, pentru tehnologia promițătoare ce sta la baza blockchain-urilor acestora, dar si in niste tokeni ai unor diferite proiecte, pentru potentialul lor de crestere rapida.

În loc sa cumperi separat toate aceste asset-uri si sa le urmaresti fiecaruia prețul din piața, te orientezi către tokenul unui fond de index crypto, care urmareste indeaproape mișcările prețurilor activelor crypto pe care le are la baza.

Un astfel de fond de index poate include un anumit număr de cryptomonede, insa in proportii diferite. Tokenul poate reprezenta fie 10 cryptomonede diferite deodată, cum e cazul ILSI – Invest Like Stakeborg Index sau chiar 20 de assets, cum se intampla cu tokenul C20 al fondului CRYPTO20.

Daca pretul unui activ crypto din fond ajunge sa scada drastic, pentru a minimiza riscurile investitorului, proportia acelui activ in fond poate sa scada in functie de miscarea pretului, lasand mai multe procente si astfel intaietate unei alte cryptomonede al carei pret prezinta miscari mai favorabile. 

Deoarece proportiile initial stabilite pentru cryptomonedele respective pot varia foarte mult, deoarece si preturile fac asta, la anumite perioade de timp se face o rebalansare a fondului care readuce fondul respectiv la proportiile initiale.

 

Cum evolueaza concret un fond de Index Crypto?

Luam ca exemplu tokenul ILSI al Invest Like Stakeborg Index, care urmareste pretul a 10 active. Fondul a fost lansat incluzand WBTC, ce reprezinta Bitcoin pe Ethereum si ETH al Ethereum, ambele in proportie de cate 20%.

Mai ofera expunere la LUNA de la Terra, initial in proportie de 15%, LINK de la Chainlink cu 12% alocati si  FTT al FTX Token cu 10 %. Proportiile pentru tokenii ENJ (Enjin) si AAVE(Aave) au fost de cate 7% si, in cele din urma, fiecare cu cate 3% ramaneau reprezentate activele SNX(Synthetix), DYDX(dYdX), si BOND (BarnBridge).

Pentru a micsora riscurile investiției, daca pretul ETH scade, iar cel al LUNA creste, proportia de LUNA din fond se va schimba, devenind mai mare, iar cea de ETH va scadea. In cazul dat ca exemplu, rebalansarea fondului se face manual la fiecare 3 luni, ceea ce inseamna ca atunci se va reveni la procentele initial stabilite pentru fiecare asset din acest fond.

Celelalte fonduri de index crypto pot avea reguli diferite de ajustare si rebalansare, insa in general sunt considerate investiti sigure, inclusiv de catre investitorii institutionali.

 

Ce avantaje ar asigura un fond de Index inclusiv unul Crypto?

Printre cele mai citate avantaje ale investitiilor in fonduri de index ar fi:

Risc mai mic de investitie neprofitabila – Acest avantaj rezulta din diversificare, deoarece portofoliul unui investitor crypto poate include astfel mai multe active, fara ca el sa le detina efectiv.

In plus, un fond de index permite expunerea simultana inclusiv pentru persoanele cu nivel limitat de cunostinte in domeniul crypto si este preferat de catre investitorii institutionali sau de catre cei pasivi care, de regula, cumpără și păstrează asset-urile.

Astfel nu este necesar sa urmaresti zilnic preturile si iti ofera confortul de a investi, uitand efectiv sa mai ai grija asset-urilor, deci nu o sa iti mai verifici telefonul de zeci de ori intr-o zi.

 

Cheltuieli scazute si taxe mai mici pentru investitori – Spre deosebire de fondurile gestionate activ, rata cheltuielilor de management a fondurilor de index este mai scazuta. Raportul cheltuielilor de administrare ar include teoretic plati către consilieri și manageri, comisioane de tranzacție, taxe și comisioane contabile.

Deoarece administratorii de fonduri de index reproduc pur și simplu performanța unui indice de referință, ei nu au nevoie de serviciile analiștilor sau ale altor persoane si de facilitati care asista în procesul de selecție a asseturilor.

 

Randament puternic pe termen lung – se bazeaza pe ideea ca, pe termen lung, chiar daca pretul unui activ crypto sau al unor actiuni poate sa scada drastic, per total, pretul mai multor active crypto sau al actiunilor mai multor companii va avansa, iar piata va creste oricum in timp.

 

Concluzii

Un index măsoară performanța unui grup de active similare intre ele, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, valute, mărfuri si, mai nou, cryptomonede. 

Fondul unui anumit index ofera expunere la activele corespondente respectivului index, variind in functie de prețul unei game relativ largi de active, ajutând investitorii să urmărească mai ușor performanța pe piață ca grup.

In crypto, un fond de index propune un singur token care sa urmareasca miscarile mai multor active crypto, reprezentate in acel fond in diferite proportii. 

Fondurile de Index reprezinta investitii pasive, insa ca intotdeauna, exista si riscuri, din moment ce preturile cryptomonedelor din fond pot fi la randul lor foarte volatile. In plus, o astfel de solutie nu este niciodata recomandata investitorilor care caută câștiguri considerabile pe termen scurt.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *