fbpx
  • bitcoinBitcoin$65,473.00-4.09%
  • ethereumEthereum$3,387.69-6.17%
  • elrond-erd-2MultiversX$57.57-10.31%

Ce este Proof of Authority

Astazi, va voi explica ce este Proof of Authority, ce beneficii si dezavantaje are si daca acest algoritm poate fi utilizat intr-un mod descentralizat.

 

Ce este Proof of Authority

Acesta reprezinta un algoritm de consens care se bazeaza pe reputatie, creand o solutie practica si eficienta pentru retelele Blockchain, mai ales atunci cand vine vorba despre cele private.

Principalul atu in PoA ar fi identitatea unui validator, ceea ce inseamna ca acesta nu face staking cu cryptomonede, ci miza o constituie de fapt reputatia sa.

De aici reiese ca blockchain-urile PoA sunt securizate prin noduri validatoare care sunt alese tocmai pentru a servi ca entitati de incredere.

PoA foloseste un numar limitat de validatori de blocks, ceea ce face ca sistemul sa fie foarte scalabil. Atat blocks, cat si tranzactiile sunt verificate de catre participanti pre-aprobati, care servesc ca moderatori ai sistemului.

 

Ce avantaje ar avea Proof of Authority

Spre deosebire de PoW si similar cu PoS, PoA nu se bazeaza pe rezolvarea puzzle-urilor criptografice pentru asigura comunicare continua si sincronizare intre noduri. Aceasta inseamna ca un validator PoA nu necesita echipamente speciale pentru a contribui la intretinerea retelei. Acest lucru este un atu in reducerea cantitatii de energie utilizate.

PoA beneficiaza de o viteza imbunatatita pentru validarea tranzactiilor. Blocks sunt generate intr-o secventa previzibila, luandu-se in considerare numarul validatorilor, ceea ce inseamna ca Blockchain-ul se poate caracteriza printr-o rata de tranzactie mai mare, in comparatie cu PoW sau PoS.

PoA se remarca, de asemenea, datorita rezistentei sale la evenimente de tip 51% Attack. Acest lucru se datoreaza faptului ca, ar fi extrem de greu sa obtii controlul asupra a 51% dintre entitatile considerate Authorities, care nu sunt conectate direct. În plus, nodurile sunt pre-autentificate, astfel incat, in cazul in care unul nu este disponibil, reteaua este capabila sa il elimine din procesul de validare.

 

Ce dezavantaje are Proof of Authority

La fel ca PoW sau PoS, PoA are propriile sale limitari. Deoarece validatorii trebuie sa fie verificati prealabil, de incredere si selectati de retea, acest lucru duce la definirea unui grup de validare destul de restrans. Este cert ca astfel ofera avantajul unei viteze ridicate de transfer, dar in schimb indeparteaza destul de mult reteaua de idealul DeFi, ducand-o mai cu seama spre ceva ce tinde spre centralizat.

Deoarece block rewards sunt vizibile pentru toti cei dintr-un blockchain public, oricine poate vedea exact cat a castigat un anumit validator PoA. Aceasta inseamna ca, poate exista un risc mai mare de coruptie sau manipulare. Acesta ar fi si motivul pentru care validatorul trebuie sa fie o entitate de incredere.

De asemenea, sa devii validator este destul de dificil, intrucat candidatii trebuie sa promoveze un examen notarial care atesta lipsa antecedentelor penale si confirma buna calitate morala a acelui candidat, filtrandu-i totodata pe cei cu un nivel scazut sau indoielnic de commitment. 

Pentru ca e destul de complicat sa obtii certificarile necesare, s-ar putea ca multi potentiali candidati nici sa nu mai incerce asta.

 

Poate fi folosit intr-un mod descentralizat?

PoA functioneaza cel mai bine intr-un mod centralizat, din motivele mentionate anterior, cum ar fi mai ales un numar restrans de validatori. Asta inseamna ca, multi il considera un mecanism de consens care are ca scop imbunatatirea si eficientizarea sistemelor centralizate, nu a celor descentralizate.

El poate fi utilizat in corporatii care au nevoi logistice ridicate, insa in cadrul comunitatii crypto, este foarte probabil ca acesta sa nu fie apreciat, cel putin nu in forma sa actuala.

 

Concluzii

Proof of Authority este un mecanism de consens care se evidentiaza prin faptul ca se bazeaza pe reputatia unui validator, pentru a face ca Blockchain-ul sa functioneze corect. 

Desi este o metoda eco-friendly comparativ cu Proof of Work, dar si mai rapida, reteaua va fi intotdeauna limitata de un numar restrans de validatori activi si de faptul ca, prin insasi aceasta caracteristica de proiectare, nu poate fi utilizata intr-o maniera descentralizata – deocamdata.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *