fbpx
  • bitcoinBitcoin$70,097.00-1.11%
  • ethereumEthereum$3,552.76-1.09%
  • elrond-erd-2MultiversX$60.30-1.23%

Ce sunt Masternodes

 

 

Cum sa intelegem Nodes

Pentru a intelege Masternodes, trebuie mai intai sa aruncam o privire asupra tipurilor de nodes si a functiilor acestora.

Un node poate fi orice device cu putere de calcul, fie ca este un computer, un server sau chiar un smartphone, care poate sustine un Blockchain. Rolul acestora este de a mentine si verifica ledgerul public al tranzactiilor, intr-o astfel de retea.

Exista trei tipuri principale de noduri, si anume:

Regular Nodes – numite si Light Nodes

Full Nodes 

Masternodes

Fiecare dintre acestea are anumite responsabilitati si roluri, care pot varia, de la o retea, la alta.

Totusi, ceea ce au toate in comun, indiferent de Blockchain-ul din care fac parte, este ca toate ruleaza un software, cunoscut si sub numele de protocol, care determina regulile, functionalitatea si caracteristicile unui anumit Blockchain.

Un Light Node ar fi cel mai de baza tip de device pentru calcul, care accepta si poate sustine o retea Blockchain. Volumul sau de lucru va fi unul minim, deoarece doar va downloada si pastra informatii din istoricul partial al Blockchain-ului, deci doar date suficiente pentru a procesa si verifica tranzactiile noi.

Un Full Node, pe de alta parte, in afara de a face ceea ce face un Light Node detine o copie intreaga a ledgerului Blockchain, inclusiv Timestamps, tranzactii si toate blocks create.

Un Masternode este mai mult decat un simplu node. Acesta poate fi vazut ca un hub de guvernare, deoarece functioneaza ca un server, cu un statut unic in retea. Asadar, sa aflam in continuare despre trasaturile si rolurile sale.

 

Ce sunt Masternodes si cum functioneaza?   

Masternodes au roluri speciale de gestionare, reglementare si guvernare bazate pe reteaua Blockchain din care fac parte. Un astfel de node nu adauga de fapt blocks noi de tranzactii in Blockchain, ci doar verifica tranzactiile propuse de alte nodes. 

De asemenea, un Masternode poate sa execute operatiuni de protocol si sa guverneze procesul de votare, in functie de Blockchain-ul pe care opereaza.

Dash, un Fork al Bitcoin, a fost prima cryptomoneda virtuala care a folosit modelul Masternode, ce a fost adoptat ulterior de multe alte cryptomonede, inclusiv Zcoin (XZC) si Horizen (ZEN). 

Masternode-urile Dash ofera si servicii exclusive, cum ar fi faptul ca asigura votarea propunerilor de imbunatatire a sistemului Dash sau crearea de tranzactii private (PrivateSend) sau de tranzactii instant (InstandSend).

Pentru respectivele servicii, Masternodes castiga rewards sub forma de taxe, astfel incat acestea opereaza intr-un sistem bazat pe depozit colateral, care functioneaza in mare parte similar cu un protocol Proof Of Stake.

Pentru a obtine un statut de Masternode, un operator trebuie sa detina o cantitate semnificativa din cryptomoneda nativa a Blockchain-ului si sa isi blocheze tokenii.

Cantitatea necesara de tokens blocati si Return Of Investment (rentabilitatea investitiei) variaza de la un protocol, la altul. De exemplu, in reteaua Dash, un Masternode are nevoie de 1.000 DASH pentru a incepe sa castige block rewards.

De regula, operatorii de Masternodes cu castiguri crypto obtin astfel, in schimbul timpului lor si al investitiei facute,  un procent din stake-ul lor.

 

Beneficiile si provocarile operarii unui Masternode

Dupa cum am vazut, Masternodes sunt stimulate financiar pentru a contribui la buna functionare a retelei. Acest sistem de recompensa asigura, in cele din urma, stabilitate si loialitate in Blockchain, logica din spatele acestuia fiind similara cu cea de baza pentru staking, intr-un sistem Proof of Stake.

Cu toate acestea, operarea unui Masternode vine si cu alte cerinte, pe langa un stake semnificativ, constand in cryptomoneda Blockchain-ului. Aceasta activitate necesita un hardware specific pentru computer, cunostinte tehnice temeinice, un server dedicat, o adresa IP si timp investit.

Echipamentul necesar pentru a rula un astfel de node consuma destul de multa energie, ceea ce duce la niste costuri ridicate de operare. De asemenea, taxele de hosting pot fi mari. Totusi, rularea unui Masternode este o alternativa relativ simpla la crypto mining, deoarece fata de acesta, necesita mai putina expertiza si costurile de operare sunt mai mici.

 

Concluzie

Masternodes sunt o parte esentiala a structurii care sustine multe cryptomonede. Acestea verifica noi blocks si au roluri speciale in guvernarea Blockchain-ului. 

Pentru a rula un Masternode, trebuie sa puneti tokens la staking, deoarece Masternodes functioneaza foarte similar mecanismului de validare Proof of Stake. 

Nu numai ca acestea sunt instrumente utile pentru validarea si guvernarea Blockchain-ului, ci reprezinta si mijloace viabile de a genera venituri pasive.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *