fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,453.002.51%
  • ethereumEthereum$3,073.541.43%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.313.16%

Ce este DeFi

 

Urmeaza sa va explic ce inseamna DeFi, ce diferentiaza acest sector de finantele traditionale, ce componente are si ce cred expertii despre investitiile in aceasta zona.

 

Ce inseamna DeFi

DeFi se refera la Finantele Descentralizate si reprezinta un termen general pentru a defini serviciile financiare de pe Blockchain-uri publice, cum ar fi Ethereum.

DeFi va permite sa puteti face cam tot ceea ce ar face si o banca, de pilda castigarea de dobanzi, cumpararea de asigurari, lending sau borrowing, tranzactionarea activelor sau a instrumentelor financiare derivate si asa mai departe.

Dar, spre deosebire de finantele traditionale, DeFi functioneaza mai repede, nu va solicita sa va ocupati de formalitati sau de documente si nici nu se bazeaza pe o terta parte pentru a controla tot procesul. Asa cum este in cazul domeniului crypto, DeFi are un caracter global, peer-to-peer, anonim si este disponibil pentru oricine.

 

Ce diferentiaza DeFi de finantele traditionale

Exista mai multe aspecte care se definesc in opozitie directa, atunci cand comparam DeFi cu finantele traditionale. Cel mai important este faptul ca DeFi va permite sa stocati si sa administrati proprii bani, in timp ce, in cazul finantelor traditionale, banii va sunt administrati sau stocati intotdeauna de o autoritate, de unde si caracterul centralizat.

In DeFi, un transfer de fonduri are loc aproape instantaneu, durand doar cateva minute, in timp ce in finantele traditionale, o plata poate fi procesata chiar si in cateva zile. In plus, DeFi markets sunt deschise constant, in timp ce pentru finantele centralizate markets se inchid, odata ce angajatii termina programul de lucru.

Pentru tranzactiile DeFi, procedurile se pot realiza anonim sau sub un pseudonim, versus cazul finantelor traditionale, unde activitatea financiara a utilizatorului este strans corelata cu identitatea acestuia.

O alta diferenta ar fi ca DeFi este un domeniu accesibil oricui, in timp ce pentru a utiliza serviciile financiare centralizate, trebuie sa inaintati prealabil cererile si aplicatiile aferente.

De asemenea, merita mentionat faptul ca DeFi se bazeaza pe transparenta, ceea ce inseamna ca oricine poate verifica istoricul unei tranzactii si datele sale sau modul in care functioneaza.

Institutiile financiare traditionale sunt inchise publicului, si nu are oricine acces la istoricul imprumuturilor sau la informatii esentiale despre activele din gestiune.

 

Care sunt componentele DeFi

In sens larg, DeFi are aceleasi componente ca ecosistemul financiar deja existent, ceea ce inseamna ca necesita valute stabile si o mare varietate de use cases.

DeFi foloseste stablecoins si servicii cum sunt cele de creditare sau exchange-urile crypto. Smart Contracts gestioneaza cadrul necesar functionarii aplicatiilor DeFi, deoarece acestea codifica toate activitatile si conditiile necesare pentru ca aceste servicii sa functioneze.

Ca exemplu, putem da un Smart Contract ce are un cod specific, care stabileste si mentine constanta valabilitatea termenilor si conditiilor exacte ale unui imprumut intre doua persoane sau entitati. În cazul in care unii termeni sau unele conditii nu sunt indeplinite sau respectate, depozitul colateral poate fi lichidat. Acest lucru se intampla complet automatizat, pe baza unei secvente de cod specifice, spre deosebire de modul in care actioneaza o banca, care va indeplini asta manual.

 

Este sigur sa investiti in DeFi?

Oricine intentioneaza sa investeasca in DeFi ar trebui sa fie constient ca, din unele puncte de vedere, acesta poate fi un demers relativ riscant. Domeniul respectiv ar putea reprezenta viitorul finantelor, iar investitiile in acesta pot oferi castiguri uriase. Totusi, pentru cei lipsiti de experienta, diferentierea intre un proiect bun si unul inadecvat poate fi destul de dificila.

Pe masura ce DeFi a devenit mai popular ca niciodata, din 2020, tot mai multe aplicatii specifice au suferit esecuri iremediabile. Ca exemplu ar fi si meme coin-ul YAM, market cap-ul migrand de la 60 de milioane de dolari, la 0, in doar 35 de minute. Alte proiecte DeFi, precum Hotdog sau Pizza, au avut o soarta similara.

De asemenea, bugurile DeFi sunt inca destul de frecvent intalnite si, desi Smart Contracts sunt eficiente, acestea nu mai pot fi modificate, odata ce regulile sunt stabilite in protocol. Asta inseamna ca unele bug-uri pot fi permanente si acest lucru ar creste riscul de a investi.

 

Concluzii

Sectorul DeFi este vazut de multi ca reprezentand viitorul finantelor, deoarece ofera user-ului mai multa libertate decat ar putea sa o faca sistemul financiar traditional. 

Dar, desi tehnologia sa poate fi impresionanta, mai este inca de parcurs un drum lung, pana in momentul in care investitiile in zona DeFi sa poata fi vazute ca avand un nivel de risc scazut.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *