fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,497.001.74%
  • ethereumEthereum$3,105.261.38%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.461.81%

Ce sunt Timestamps in Blockchain

 

Un timestamp este un segment complet de date, verificabil, care indica faptul ca o anumita portiune de date a existat la un moment dat. Asadar, este un mod de a demonstra ca un eveniment a avut loc intr-un moment particular.

 

 

De obicei, consta intr-o secventa de caractere care identifica in mod unic un anumit moment in timp si care este generata pe baza principiilor criptografice.

Avand in vedere ca Blockchain-ul nu poate fi modificat, timestamp-urile bazate pe Blockchain asigura autenticitatea fiecarei date si previn deturnarea acestora sau evenimente cu urmari negative asupra retelei. 

Timestamps criptate astfel rezolva, de asemenea, problema double spending-ului si confera o marca specifica fiecarei date de tranzactie de pe Blockchain.

Orice timestamp are astfel propria sa valoare si asta nu numai pentru ca indica momentul exact al unui eveniment. Avand in vedere ca fiecare include si timestamp-ul anterior in hash-ul sau, formand astfel un lant, acest sir permite, de asemenea, verificarea secventei de generare a block-urilor. Fiecare timestamp nou adaugat le consolideaza pe cele dinaintea sa.

Deoarece sunt publice, oricine poate verifica cand au fost publicate si daca formeaza un lant liniar. Astfel, fac imposibila repetarea unui block in viitor, deoarece consemneaza clar momentul si data exacta a crearii block-ului.

 

Timestamps si Bitcoin

In whitepaper-ul Bitcoin, Satoshi Nakamoto a scris ca scopul timestamps este cel de a preveni amenintarea double counting-ului sau contorizarii duble. Fara acestea, ar fi dificil pentru noi nodes din retea sa demonstreze cat timp a durat miningul unui block si dificultatea sau chiar lipsa acestuia.

Timestamp-urile in blockchain mai sunt deci utilizate pentru a se asigura ca dificultatea este calculata corect. Ori de cate ori este generat un block Bitcoin, exista doua timestampuri. Unul dintre acestea se afla in header-ul block-ului, care este plasat de miner, iar celalalt corespunde momentului efectiv cand este creat block-ul.

Chiar daca, teoretic, cele doua momente ar trebui sa fie aproape identice, exista riscul ca unii miners sa fie rau intentionati si astfel sa minta in legatura cu corectitudinea timpului consemnat.

Pentru a impiedica miners sa modifice timestamps, Bitcoin utilizeaza diferite mecanisme, cum ar fi regula mediana a timpului trecut – median past time (MPT). Aceste mecanisme asigura faptul ca Blockchain-ul avanseaza in timp, dar il impiedica sa se deplaseze prea departe pe aceasta axa.

 

Use Cases pentru Timestamping in Blockchain

Intrucat timestamps inregistreaza timpul si evenimentele din Blockchain si este imposibil ca acestea sa fie alterate, use cases pentru timestamping-ul descentralizat si astfel incoruptibil sunt nelimitate.

Decentralised Timestamping a avut primul use case real odata cu aparitia cryptomonedelor, mai specific, in plati crypto.

Chiar daca unul dintre cele mai puternice cazuri de utilizare este in sectorul financiar, timestamping-ul bazat pe Blockchain a fost deja adoptat in mai multe industrii si sectoare.

Poate fi, de asemenea, utilizat pentru governance, lanturi de aprovizionare, votare, timestamping-ul continutului, protectia drepturilor de proprietate intelectuala etc.

 

Concluzie

Blockchain-urile pot fi comparate cu niste baze de date de timestamps publice, verificate. 

Timestamps in Blockchain indica momentul in care s-a intamplat un anumit eveniment si contribuie la siguranta generala a sistemului, deoarece fiecare dintre acestea va include si timestamp-ul anterior in hash-ul sau. 

Cazurile lor de utilizare vin din abundenta, deoarece pot fi necesare ori de cate ori inregistrarea momentului exact al unui eveniment are o mare importanta.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *