fbpx
  • bitcoinBitcoin$66,732.00-0.42%
  • ethereumEthereum$3,233.730.65%
  • elrond-erd-2MultiversX$44.48-1.57%

Ce este Crypto Mining-ul

 

Crypto Mining reprezintă un proces prin care tranzacțiile pentru diferite tipuri de cryptomonede sunt verificate și apoi adăugate în digital ledger-ul Blockchain-ului. Este totodată un subiect actual de interes și o activitate îndeajuns de populară, deoarece utilizarea crypto în sine a cunoscut un succes semnificativ recent.

O operațiune de mining este similară cu un data center. Diferența este că oamenii nu trebuie să stea efectiv la un computer pentru asta. În schimb, computerele fac verificările în mod autonom și sunt programate să rezolve puzzle-uri criptografice dificile pentru a valida tranzacțiile.

 

Cum funcționează Crypto Mining-ul?

Ca parte a procesului de crypto mining, programatorii, care mai sunt numiți și miners, concureaza între ei pentru a rezolva niste probleme matematice foarte complexe, folosind unități de procesare de înaltă performanță. Fiecare puzzle folosește funcții hash criptografice care sunt asociate unui block ce are în interior datele tranzacției pentru cryptomoneda.

Primul miner care reușește să descifreze puzzle-ul criptografic (sau, mai bine zis, primul computer care rezolvă respectiva problemă matematică) va fi cel îndreptățit să autorizeze tranzacția. Ca reward, acel miner va primi o cantitate predeterminata din cryptomoneda nativă respectivului Blockchain.

Odată rezolvat puzzle-ul, datele respective, adică informatiile despre tranzacție verificate astfel de catre miner, vor fi adăugate în ledgerul public al Blockchainului.

 

Este costisitor Crypto Mining-ul?

Când Bitcoin a fost creat, în 2009, procesul de crypto mining era extrem de profitabil. Pe atunci, un miner primea 50 de BTC pentru rezolvarea unui puzzle criptografic, ceea ce însemna că primea în jur de 6.000 de dolari. Resursele necesare pentru exploatarea criptografică erau minime, astfel încât miners reușeau să păstreze cea mai mare parte a reward-ului ca profit.

Dar, cu timpul, reward-ul Bitcoin a scăzut (pentru a-l împiedica să devină inflaționist). În prezent, reward-ul are valoarea de 6,25 BTC. Ținând cont că prețul Bitcoin a crescut, inclusiv recompensa echivalează cu peste 300K dolari în momentul realizării acestui videoclip.

Totuși, costul Bitcoin mining-ului a crescut destul de mult. Acest lucru este un rezultat al faptului că și concurența s-a diversificat. Calcule de foarte înaltă performanță pentru identificarea The Nonce sunt acum absolut necesare pentru miningul cryptomonedei.

Acest lucru determină, de asemenea, un cost mai mare al energiei consumate în tot acest proces, astfel încât factura la energie poate fi cu adevărat, ridicată în funcție de zona în care locuiește minerul și de ce tipologie de hardware utilizează.

Este Crypto Mining-ul nociv pentru mediul înconjurător?

În ultima vreme, se pune problema modului în care mining-ul crypto afectează de fapt mediul. Nu mai departe, Elon Musk a declarat că Tesla, compania sa, nu va mai accepta Bitcoinul ca modalitate de plată, până când jumătate din Bitcoin mining nu se va realiza într-un mod verde.

Unii subliniază că Bitcoin mining-ul are un consum de energie de 118,9 TWh / an, ceea ce înseamnă că absoarbe la fel de multă energie ca țări precum Olanda sau Pakistan. Alții spun că acest număr ar fi chiar mai mare, estimat la la 131,80 TWh / an, ceea ce ar însemna că activitatea consumă la fel de multă energie electrică ca și țări precum Egipt, Malaezia sau Argentina.

Dar este important să menționăm că acest consum energetic nu este echivalent cu emisiile de carbon, care ar fi de fapt cele care poluează. De exemplu, aproximativ jumătate din extracția Bitcoin care are loc în SUA se face folosind energie regenerabilă, ceea ce înseamnă că nu rezultă de fapt poluarea din acest proces.

Industria face în prezent pași către un mod mai ecologic de mining, ceea ce înseamnă că, în scurt timp, exploatarea crypto poate deveni o activitate eco friendly.

 

Concluzii

Crypto mining-ul este procesul prin care miners realizează calcule matematice complexe, folosind unități de procesare performante, activitate în schimbul careia primesc cryptomonede ca reward. 

Pe măsură ce Bitcoin a devenit mai popular, a fi miner a devenit tot mai dificil, dar rewardul este îndeajuns de atrăgător.

În legătura cu discuțiile despre modul în care crypto mining poate contribui la poluare, se pare că lucrurile nu sunt chiar atât de sumbre pe cât tind să fie prezentate acum.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *