fbpx
  • bitcoinBitcoin$66,758.000.54%
  • ethereumEthereum$3,255.072.45%
  • elrond-erd-2MultiversX$45.131.23%

Ce rol are Maiar Dex in ecosistemul Elrond?

Ce este mai exact Maiar Dex si care e rolul platformei in ecosistemul Elrond?

Maiar Exchange este un DEX de tip AMM, automated market maker care foloseste infrastructura Elrond pentru a permite swap-ul foarte ieftin si aprape instant de tokeni nativi.

Ca model de functionare, Dex-ul foloseste standardul acestui segment din crypto. In loc sa apeleze la orderbook trading, platforma permite oricarui user sa interactioneze cu un smart contract, sau liquidity pool, pentru a actiona un swap intre doi tokeni, sa spunem X si Y, iar pretul fiecarui asset digital este stabilit printr-o formula matematica.

Formula folosita de Maiar DEX este cea mai des intalnita cand vine vorba de AMM-uri, in frunte cu Uniswap, pentru ca e testata si si-a demonstrat functionalitatea in timp. X ori Y egal K, unde K este constanta, ceea ce se traduce prin faptul ca lichiditatea totala din respectivul pool trebuie sa ramana constanta.

Inainte sa ajungem la lichiditate, farming, tokenii pe care ii gasim pe Maiar DEX si asa mai departe, trebuie sa vorbim despre MEX, tokenul care sta la baza platformei.

MEX e un token, binenteles, nativ pe Elrond, fara un hard cap definit, dar care dupa 1 an va ajunge la aproximativ 8 trilioane de monede in circulatie, majoritatea dintre acestea vor ajunge pe piata prin recompense date persoanelor care sustin functionarea platformei.

Este absolut normal acest lucru din moment ce scopul principal al tokenului este sa creeze un mediu de incentives care sa impulsioneze adaugarea de lichiditate pentru toate perechile de tokeni. Am vorbit in multe clipuri de-a lungul timpului ca fibra care sustine functionarea in conditii bune a unui exchange descentralizat este lichiditatea venita din partea comunitatii iar pentru a atrage aceasta lichiditate este nevoie de recompense.

In orice caz, echipa planuieste sa adauge la ecuatia economica si mecanisme deflationiste pe parcurs pentru a nu lasa ca singura presiune pozitiva, daca putem spune asa, prin care sa contracarezi inflatia, sa fie presiunea de cumparare, deci interesul direct al investitorilor.

Strategia initiala a echipei pentru a duce exchange-ul intr-un punct in care toate componentele sa fie intr-o aromonie perpetua, liquidity providers, utilizatori, investitori, a fost sa genereze un APY foarte mare la inceput pentru a atrage liquidity providers in ecuatie, lucru care automat va creste TVL-ul, care va actiona ca un catalizator pentru interes mai mare pentru token. In felul acesta se va forma un loop pozitiv care va genera TVL si APY si mai mare si tot asa.

Aceasta strategie, care include si distribuirea initiala de MEX si catre detinatorii de EGLD, si catre pool-urile de lichiditate, in frunte cu EGLD/MEX, urmata de EGLD/USDC si de pool-ul de MEX, a fost una de succes pana acum, dupa cum vedem foarte clar din cifre. Avem TVL in acest moment de aproximativ 1.8 miliarde de dolari in staking farms si liquidity pools, volum de tranzactionare zilnic in medie de 1 milion de dolari, cifre excelente tinand cont ca pe DEX avem foarte putini tokeni, mai exact EGLD, MEX, USDC, si RIDE.

Pana ajungem acolo, am acoperit functionalitatea de token swaps, unde mai trebuie mentionat ca taxele de tranzactionare sunt de 0.3 la suta, unde 0,25 vor merge catre liquidity providers, iar restul de 0.05 la suta vor fi folositi pentru a cumpara automat MEX de pe piata si a-I supune unui proces de burn.

La capitolul liquidity pools avem in acest moment 4 pool-uri active, dupa cum le puteti vedea pe ecran. La primele 3 recompensele sunt in MEX iar la ultima avem recompense in LKMEX, care se traduce prin locked MEX. LKMEX pot fi castigati prin pool-ul despre care am vorbit acum, si prin MEX farms unde castigi APR dulbu daca alegi sa iti blochezi recompensele.

LKMEX va avea intotdeauna aceasi valoare cu tokenul MEX doar ca utilitatea difera. Poti tine la staking LKMEK si mai poti folosi acesti tokeni pentru a adauga lichiditate in anumite pool-uri.

Mai avem farms, care genereaza yield pentru liquidity providers care isi tin LP tokens la staking. Scopul e unul simplu, sa mai creeze un canal de recompense pentru persoanele cele mai dedicate sa ajute buna functionare a platformei.

Acum ca intelegem mai bine Maiar DEX, sa vedem ce urmeaza pentru acest AMM dar si pentru tot ecosistemul Elrond.

Ce urmeaza pentru Maiar DEX?

Cum era si de asteptat, echipa planuieste sa atraga useri de pe Ethereum si Binance Smart Chain prin diferite incentives, binenteles, si prin a le permite sa-si converteasca tokenii Erc 20 sau bep 20 in tokeni esdt sau Elrond standard digital token. Spun ca este de asteptat pentru ca este un pas cat se poate de logic in a incerca sa iti cresti si evoluezi ecosistemul DeFi.

In acelasi timp, Maiar Dex actioneaza ca o poarta catre un univers DeFi ajuns la maturitate, cu un spectru de produse care acopera toate nevoile utilizatorilor. Din moment ce acest pas a fost facut, urmatorii pasi logici se pare ca au loc mai repede decat eu personal m-as fi asteptat.

Se pare ca avem deja NFT marketplace-uri construite pe Elrond, plus alte produse din aceasta nisa care sunt in stadiul de development. Avem emoon.space, trust.market, sau deadrare.io printre platformele deja lansate, si multe altele care urmeaza sa fie lansate.

Pe langa aceste lucruri, nu putem sa nu vorbim despre achizitia celor de la Elrond, a plaformei de plati Utrust. Utrust cu moneda UTK este unul dintre proiectele mele preferate din zona de plati web3 asa ca faptul ca Elrond a cumparat aceasta companie, care nu este deloc mica, este o stire foarte bullish.

Am ajuns intr-un punct foarte interesant pentru o retea de infrastructura. Avem primul exchange descentralizat care e si cel mai importanta intotdeauna, avem un segment de NFT-uri care a inceput sa prinda contur, si avem una dintre cele mai active comunitati din spatiul crypto, deci in acest moment nu putem decat sa fim optimisti si sa asteptam produsele care urmeaza sa fie lansate.

Pe final putem compara ca, Avalanche care este o retea de infrastructura care era in punctul in care este Elrond acum, la nivel de ecosistem DeFi binenteles, in august 2021, acum are un market cap de 20 de miliarde de dolari, deci de 5 ori mai mult ca Elrond. Spun acest lucru ca sa intelegem la ce ne putem astepta in acest an daca lucrurile decurg in aceasi directie.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *