fbpx
  • bitcoinBitcoin$61,624.00-3.93%
  • ethereumEthereum$3,012.34-3.34%
  • elrond-erd-2MultiversX$40.22-1.61%

Ce este un Crypto Airdrop

In spatiul crypto, Airdrop-urile fac parte dintr-o strategie de marketing care implica distribuirea gratuita a unei noi cryptomonede catre diverse adrese de wallet, pentru a porni sau impulsiona succesul un proiect.

 

 

Multe proiecte crypto trimit cantitati mici dintr-un asset crypto recent creat, in crypto wallet-urile membrilor activi din comunitatea Blockchain. Airdrop-ul  poate fi gratuit sau realizat in schimbul indeplinirii unei mici sarcini, cum ar fi share-ul unei postari pe social media, de exemplu.

Stirile despre un astfel de eveniment sunt, de obicei, postate pe pagina de Medium a proiectului, pe site-ul web sau pe trackerul de Airdrops al unei terte parti.Mai departe, va fi partajat pe platformele de socializare pentru a capata si mai multa vizibilitate.

Pentru a beneficia de aceste Airdrops, destinatarii au nevoie de crypto wallets care pot accepta diferite tipuri de tokens. Pentru a fi eligibili, acestora li se poate cere, de asemenea, sa detina o cantitate minima dintr-un anumit token sau sa mentina un sold minim.

Un Airdrop legitim este pur promotional si nu cauta niciodata sa obtina investitii de capital in respectiva cryptomoneda.

 

Motive pentru care companiile crypto ar realiza Airdrops

Proiectele crypto pot face Airdrops din diverse motive:

  1. Pentru awareness – principalul motiv pentru initierea unor Airdrops este raspandirea stirii despre noua cryptomoneda, incurajarea ownership-ului asupra startup-ului monedei si construirea sau consolidarea rapida a unei comunitati in jurul proiectului.
  2. Pentru a recompensa utilizatorii – Airdrop-urile sunt, de asemenea, o modalitate de a recompensa userii fideli, pentru utilizarea platformei unui proiect sau pentru pastrarea unui anumit numar de tokens in wallet-urile lor crypto, pe parcursul unei anumite perioade de timp.
  3. Pentru a echilibra distributia unui token – de vreme ce investitorii cu mult capital  pot achizitiona cantitati semnificative din supply-ul circulant al unei cryptomonede, unele startup-uri crypto efectueaza Airdrops pentru a evita centralizarea si pentru a descentraliza distributia tokenului.
  4. Pentru a afla mai multe despre comunitatea care sustine proiectul – prin Airdrops, unele proiecte pot solicita destinatarilor sa completeze anumite formulare si sa ofere astfel opiniile lor despre proiect sau detalii personale, cum ar fi e-mailurile lor.

Chiar daca crypto airdrops difera de Initial Coin Offerings (ICO), pot atrage indirect investitii, avand in vedere ca creeaza awareness. 

Airdrops pot spori fondurile stranse, fara ca proiectul sa cheltuiasca prea mult pe marketing, deoarece pot fi adesea urmate de un IDO, ICO sau de o alta forma de fundraising pentru token. 

 

Tipuri de Airdrops

Exista diferite tipuri de Airdrops, dupa cum urmeaza:

Standard Airdrops – prin care utilizatorii primesc gratuit tokens, doar pentru inregistrarea cu o adresa de e-mail sau ceva similar.

Bounty Airdrops – in astfel de cazuri, destinatarii sunt obligati sa indeplineasca sarcini simple, cum ar fi aderarea la un grup de Telegram sau retweet la o informatie despre proiect.

Hard Fork Airdrops – cand are loc un Hard Fork, practic se creeaza o moneda noua. Utilizatorii care detin moneda veche primesc o suma echivalenta din noua versiune a cryptomonedei.

Exclusive Airdrops – tokens ajung astfel doar la utilizatorii fideli sau la persoanele care au contribuit la un proiect sau care au un istoric comun cu acesta. De exemplu, userii fideli ai Uniswap au primit 2500 de tokens UNI in septembrie 2020, printr-un astfel de Airdrop.

 

Ce sa iei in considerare inainte de un Airdrop

Din pacate, nu toate Airdrops sunt organizate cu bune intentii, asa ca cel mai bine este sa faceti cateva cercetari inainte de a va inscrie pentru un astfel de event. 

De exemplu, Airdrop-urile de incredere nu va vor cere sa trimiteti fonduri proiectelor care le initiaza. Cand se intampla acest lucru, probabil ca aveti de-a face cu un scam.

Este recomandat sa creati un crypto wallet nou, special pentru airdrops, astfel incat sa puteti separa cryptomonedele pe care le-ati cumparat personal, de cele pe care le primiti printr-un airdrop. 

Daca nu faceti asta, riscati sa va dezvaluiti adresa publica unui escroc sau unui hacker. De asemenea, tineti cont de site-urile de phishing, de „dusting attacks” si de tipul de informatii pe care le dezvaluiti atunci cand va inscrieti pentru un Airdrop.

 

Concluzie

Airdrop-urile Crypto sunt activitati promotionale initiate de obicei de startup-uri bazate pe Blockchain, pentru a incuraja awareness. 

Acestea sunt o modalitate facila de a ajuta un proiect sa ajunga la mai multi utilizatori si suporteri sau pentru ca entuziastii crypto sa aiba ocazia sa intre devreme in proiecte promitatoare, fara a cheltui bani.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *