fbpx
  • bitcoinBitcoin$62,113.001.76%
  • ethereumEthereum$3,423.951.11%
  • elrond-erd-2MultiversX$62.301.82%

Ce este Shiba Inu

Inainte de a explica ce este Shiba Inu, hai sa aflam pe scurt ce sunt meme coins.

 

 

Asa-numitele meme coins sunt altcoins inspirate de meme-urile devenite virale pe retelele de socializare, fiind susținute de catre anumite comunități.

Cryptomonedele principale, cum sunt Bitcoin sau Ether, au fost create cu o tehnologie specifică si pentru a stimula tranzacțiile pe piața crypto.

Prin contrast, meme coins nu au nicun scop al utilizarii sau o valoare inerenta la origini, fiind lipsite de elemente fundamentale si aspecte tehnologice specifice. 

Asadar, acestea reprezinta mai mult un fenomen propulsat de comunitate si o formă de expresie pentru Millennials și Gen Z.

În ultima vreme, meme coins au devenit chiar mai populare decât principalele crypto assets, cum ar fi Bitcoin și Ether. 

Potrivit Coinmarketcap.com, primele două meme coins, Shiba Inu și Dogecoin, sunt acum si printre primele 20 cryptomonede ca market value

 

Ce este si cum a aparut Shiba Inu

Shiba Inu este un altcoin bazat pe Blockchainul Ethereum, care are ca mascota rasa japoneză de câine de vânătoare cu acelasi nume.

Tokenul e un meme coin si este considerat a fi o alternativă la Dogecoin. Comunitatea care sustine Shiba Inu se refera deseori la acest altcoin ca fiind  drept „The Dogecoin Killer”, iar asta pentru ca fanii se asteapta că va valora proporțional mai mult decât Dogecoin.

Shiba Inu a fost creat în august 2020 de catre o persoană sau un grup autointitulat Ryoshi si a cooptat o comunitate de sustinatori aflata in continua crestere, care si-a atribuit titulatura de SHIBArmy.

Pe data de 4 octombrie, 2021, un tweet al fondatorului Tesla, Elon Musk, ce includea o fotografie cățelului sau din rasa Shiba Inu, Floki, a oferit practic impulsul inițial pentru creșterea prețului acestui meme coin. 

Deoarece Musk este unul dintre cei mai importanți susținători ai Dogecoin și autoproclamat „Dogefather”, tweet-urile sale incurajeaza adesea volatilitatea sporită în spațiul crypto.

Prețul Shiba Inu a crescut de peste zece ori în octombrie 2021, oferindu-i o capitalizare de piață de 35 de miliarde de dolari și clasând tokenul in top 10 dintre toate criptomonedele, potrivit acestui indicator.

 

Ce are Shiba Inu la baza

Regulile de baza ale meme coin-ului SHIB pot fi analizate pe site-ul ShibaToken.com, intr-un “woof paper” – evident o gluma derivata pe baza conceptului de whitepaper. 

Potrivit acesteia, Shiba Inu a fost dezvoltat pentru a fi răspunsul la întrebarea: „Ce s-ar întâmpla dacă un proiect de crypto ar fi propulsat 100% de comunitatea sa?”

Fondatorul – Ryoshi – îi atribuie originile unui „experiment de construire spontană si descentralizata a comunității”.  Conform acestuia, efortul descentralizării colective poate construi ceva mult mai puternic decât ar putea crea vreodată o echipă centralizată la baza.

Membrii SHIBArmy îmbrățișează urmatoarele principii:

  1. Proiectul a pornit de la zero, cu zero fonduri, în spiritul de a crea ceva din nimic;
  2. Nu a fost fondat intr-o comunitate deja existentă sau dintr-o echipă preasamblată;
  3. O afinitate mărturisită pentru câinii din rasa Shiba Inu.

 

Ce tokens include ecosistemul Shiba Inu

La baza ecosistemului Shiba Inu stau 3 tokeni:

Shiba Inu (SHIB): Acesta este tokenul de bază al proiectului si a inceput cu un supply de 1 cvadrilion (echivalent cu 1.000 de trilioane).

Initiatorul, Ryoshi, a blocat 50% în Uniswap (în scopuri de lichiditate) și apoi a trimis celelalte 50 de procente co-fondatorului Ethereum, Vitalik Buterin.

În mai 2021, Buterin a donat peste 50 de trilioane de monede Shiba Inu, atunci în valoare de peste 1 miliard de dolari, unui fond de ajutor medical din India.

La scurt timp după aceea, Buterin a trimis la o adresa de burn – eliminand astfel definitiv din circulație – 40% din supply-ul total al Shiba Inu.

 

Leash (LEASH): Este al doilea token din ecosistem si reprezintă celălalt capăt al spectrului, cu un supply total restrans, de doar 107.646 de tokens.

 

Bone (BONE): Bone se situeaza la mijloc ca supply, cu cifra de  250.000.000 de tokens. Este conceput pentru a fi un simbol de guvernare care va permite SHIBArmy să voteze propunerile viitoare.

 

Ce mai ofera ecosistemul Shiba Inu

ShibaSwap: Este o platforma DeFi care isi propune sa ofere investitorilor un loc sigur pentru tranzactionare, rămânând în același timp descentralizat. Asadar, SHIB și LEASH pot fi cel mai bine achiziționate și vândute prin ShibaSwap.

 

Incubatorul Shiba Inu: Acesta își propune să descopere modalități de a incuraja creativitatea și ingeniozitatea, mutand accentul dincolo de formele de artă traditionale si populare, cum ar fi pictura, fotografia sau arta digitala.

 

Shiboshis: Acestea sunt 10.000 NFT-uri generate de Shiba Inu, prezente pe blockchain-ul Ethereum. Ele au traits distincte, ceea ce face fiecare Shiboshi unic și, prin urmare, demn de colecționat.

 

Concluzii

Fiind aparut dintr-o gluma si ca reactie la un alt memecoin, multi entuziasti ai sectorului crypto considera ca Shiba Inu este o investiție foarte riscantă, speculativă. 

Cryptomonedele, in general, pot fi extrem de volatile, iar câștigurile recente ale tokenului SHIB îl pot face vulnerabil la un declin semnificativ. 

De asemenea, Shiba Inu are o utilitate foarte limitată, iar valoarea sa se bazează în principal pe o frenezie speculativă alimentată in principal de social media.

Cu toate acestea, comunitatea foarte dedicata pe care proiectul a reusit sa o atraga este semn clar ca totul este posibil in DeFi si mai cu seama in spatiul crypto.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *