fbpx
  • bitcoinBitcoin$62,786.00-1.35%
  • ethereumEthereum$3,064.52-0.75%
  • elrond-erd-2MultiversX$39.620.44%

Bitcoin Taproot – Ce înseamnă și ce aduce acest upgrade?

 

Ultimul upgrade major al rețelei Bitcoin a fost Segwit (Segregated Witness), care a fost un soft fork ce a permis împărțirea tranzacțiilor în blocuri, prin separarea semnăturilor digitale.

Cum semnăturile digitale ocupă mai bine de 50% dintr-o tranzacție, a le scoate din cadrul datelor înseamnă automat creșterea dimensiunii unui block din rețeaua Bitcoin, de la 1 MB, la aproape 4 MB.

În termeni mai simplii, prin Segwit, datele conținute de block-urile din rețea au fost reorganizate în așa fel încât semnăturile digitale nu au mai fost puse împreună cu datele tranzacției.

Acest lucru a rezultat în fiecare tranzacție având o dimensiune mai mică, deci mai multe ar încăpea într-un singur block.

Asta nu înseamnă că dimensiunea reală a unui block Bitcoin a crescut la 4 MB, ci cea efectivă. E important de menționat pentru că ar fi nevoie de un hard fork ca să poată crește dimensiunea reală a unui block din rețeaua Bitcoin.

Prin upgrade-ul acesta, blockchain-ul a devenit mai scalabil, iar viteza tranzacțiilor a crescut.

Upgrade-ul Taproot a fost propus de Gregory Maxwell, în 2018, cu scopul de a crește eficiența rețelei, a confidențialității tranzacțiilor și de a introduce posibilitatea de a crea smart contracts mai flexibile.

 

Taproot și Schnorr signatures

Taproot este construit peste ce se numește Schnorr signatures. Funcția principală a acestora este să facă tranzacțiile multisig, adică să necesite mai multe semnături digitale pentru a fi procesate, și cele care necesită o singură semnătură să arate identic pe blockchain.

Funcția Taproot e să extindă abordarea asta și către tranzacțiile mai complexe. Mai simplu, tranzacțiile Bitcoin au nevoie de multe ori de mai multe input-uri, fiecare necesitând o semnătură separată.

Schnorr permite ca semnăturile să fie combinate și stocate ca una singură, eliberând astfel spațiu și simplificând tranzacțiile.

Taproot și MAST

MAST se referă la Merkelized Abstract Syntax Tree, și reprezintă punctul de plecare al propunerii upgrade-ului Taproot. 

Fără a intra în prea multe detalii tehnice, putem spune că tranzacțiile Bitcoin funcționează blocând BTC în script-uri care definesc condițiile care trebuie îndeplinite pentru a debloca suma respectivă, așa numitele ”spending conditions”. 

Acele scripturi, și modurile în care sunt organizate, formează MAST. 

În termeni simpli, folosirea MAST poate fi periculoasă, dacă sunt implicate tranzacții multisig sau condiții de deblocare complexe. Menționăm ”periculoasă”, în sensul lipsei de confidențialitate, având în vedere că tranzacțiile pe blockchain-ul Bitcoin sunt publice.

Aici intervine Taproot. 

Putem spune practic că Taproot este un fel de MAST mai avansat care, folosind un ”truc”, poate face tranzacțiile care necesită multisig să arate exact la fel ca cele care necesită doar o semnătură pe blockchain.

Acest truc, se numește ”aggregate signatures” sau threshold signatures.

 

Confidențialitatea tranzacțiilor

În cazul Bitcoin, în momentul de față, pentru că tranzacțiile sunt publice pe blockchain, și pentru că diferite tipuri de tranzacții au amprente diferite, este ușor să obții informații despre tipul de wallet folosit într-o tranzacție, ce condiții dintr-un smart contract au fost îndeplinite, și altele.

Prin Taproot, BTC poate deveni o monedă fungibilă, adică oricare 1 BTC să fie identic cu altul. În momentul acesta, un Bitcoin care a fost folosit pentru ceva ilegal, este mai riscant de avut în posesie față de un Bitcoin ”curat”.

La dolar sau euro nu există acest risc.

De menționat este și că prin Taproot, din moment ce smart contracts pot fi executate folosind o singură semnătură, se reduce semnificativ costul de a le rula.

Adică, developerii pot folosi smart contracts mai complexe, fără a pune mai multă presiune pe blockchain și la un preț mai redus.

Lightning boost

Taproot a influențat de asemenea tranzacțiile pe Lightning Network, făcându-le mai ieftine, mai flexibile și mai private. 

Lightning Network este o soluție layer 2 care permite plăți mai rapide și scalabile, dar mai important permite tranzacții off-chain.

 

Concluzie

Fiind un update de protocol de tip consensus, e nevoie de modificări ce implică nodurile din rețea, care vor fi făcute printr-un soft fork cel mai probabil.

Din susținerea pe care o are update-ul din partea Bitcoin miners, șansele unui hard fork sunt destul de reduse.

În final, dacă upgrade-ul va avea susținerea a peste 90% din miners, soft fork-ul va fi activat cel mai probabil în noiembrie anul acesta.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *