fbpx
  • bitcoinBitcoin$97,920.00-5.18%
  • ethereumEthereum$3,882.600.55%
  • elrond-erd-2MultiversX$55.25-0.71%

Band Protocol ($BAND) – Un competitor serios pentru Chainlink

 

Dupa ce am analizat Chainlink acum cateva luni, care e cel mai mare oracle provider din spatiul crypto, trebuie sa ne uitam si la locul doi, Band Protocol. 

 

 

Band Protocol a fost fondat in 2017, in Thailanda, de catre o echipa formata din trei developeri cu experienta, care au realizat ca blockchain-urile sunt izolate si nu au acces la date off chain. Asa ca, au venit cu ideea de a construi o retea descentralizata, care colecteaza date off chain, le stocheaza pe BandChain, despre care o sa vorbim imediat, ca ulterior sa permita dapps-urilor sa acceseze aceste date. 

In primul rand, va recomand articolul pe care l-am facut despre Chainlink, pentru a intelege mai bine diferentele dintre cele doua proiecte. 

Band Protocol este un oracle provider descentralizat, construit pe un blockchain numit BandChain, care functioneaza ca un intermediar de date cross chain. BandChain e parte din reteaua Cosmos si a fost construit folosind Cosmos SDK, deci utilizeaza mecanismul de consensus de la Cosmos, Tendermint BFT (Daca nu ati citit articolul despre Cosmos, il aveti aici!).

Fiind parte din reteaua Cosmos, dar totusi ruland pe propriul blockchain, Band poate folosi protocolul IBC construit de Cosmos (Inter blockchain communication protocol) pentru a putea actiona cross chain.

Asa ca, pe langa abilitatea de a comunica cu alte blockchain-uri folosind IBC-ul, Band este un protocol rapid, scalabil, si flexibil cand vine vorba despre date, spre deosebire de Tellor, de exemplu. Cum nu toate blockchain-urile pot comunica folosind Cosmos IBC, Band poate transfera date si cu alte blockchain-uri, folosind bridge-uri personalizate.

Ca sa intram pe scurt in profunziumea infrastructurii, Band are la baza o retea formata din doua tipuri de noduri, delegators si validators, lucru comun in retelele de tip Delagated Proof of Stake din ecosistemul Cosmos. Validatorii propun blocuri noi in retea si voteaza autenticitatea datelor.

Cand un smart contract face un request de date in cadrul sistemului, un validator ales la intamplare va prelua aceste date si le va trimite sub forma unui raport BandChain-ului. Pentru a fi un nod validator, trebuie sa te regasesti intr-un top 100 de canditati care au cele mai mari cantitati de Band, moneda ecosistemului. 

Din moment ce exista si delegators, nodurile validatoare pot apela si la acestia pentru a participa cu o cantitate de Band, care la randul lor vor fi recompensate in functie de procentul din numarul total de moneda din nod.

Moneda Band a fost lansata in 2019, ca un token de tip erc 20, dar acest lucru s-a modificat odata cu tranzitia din 2020 catre band protocol 2.0, update care a insemnat trecerea protocolului catre reteaua Cosmos. 

Daca tot am ajuns la moneda, Band a fost lansata cu un ICO pe Binance launchpad, cu un supply maxim de 100 de milioane. 

Moneda este folosita ca sa tina in functiune reteaua de noduri, pentru toate tranzactiile din ecosistem, si in sistemul de guvernare a BandChain-ului. Upgrade-uri, schimbari de parametri si asa mai departe sunt elemente supuse votului intre detinatorii de Band. Use case-ul monedei este foarte solid.

Moneda are o inflatie medie de 12-14% pe an, care este gandita in asa fel incat sa incurajeze detinatorii de Band sa-si tina monedele la staking, pentru a contracara inflatia prin recompense. 

La nivel de roadmap, cele mai importante aspecte de mentionat ar fi ca Band e in testnet cu a doua faza, Laozi, care vine cu imbunatatiri la compatibilitatea dintre blockchain-uri si alte functionalitati. Pe langa asta, vedem ca echipa a accelerat si procesul de parteneriate, lucru esential pentru oracle providers. 

Pana acum cred ca e destul de clar de ce Band protocol este al doilea cel mai mare oracle provider, cu o economie gandita destul de bine, foloseste una dintre cele mai bune infrastructuri, cea de la Cosmos, si, probabil cel mai important, nu este izolat pe un singur blockchain si poate atrage dapps-uri de pe mai multe ecosisteme. 

Acum sa vedem daca se poate apropia de Chainlink in urmatorii ani. 

Avantajele Band ar ficele despre care am vorbit si mai devreme – interoperabilitatea din urma ecosistemului Cosmos, fee-uri mici, o retea de blockchain-uri Cosmos care va continua sa se dezvolta si sa atraga proiecte noi. Asta inseamna un numar din ce in ce mai mare de dapps care au nevoie de serviciile unui oracle provider. 

Chainlink are avantajul pe care il are si Ethereum printre proiectele de infrastructura, este primul, si asta este unul dintre motivele pentru care a ajuns sa fie folosit de cele mai mari dapps din DeFi.

Chiar daca in cea mai mare parte functioneaza pe Ethereum si echipa a fost acuzata in repetate randuri de centralizare prin wallet-urile care detin cele mai multe monede, Chainlink este foarte dificil de intrecut, daca nu face vreo greseala monumentala in urmatorii ani. 

Cu toate astea, Band este un proiect caruia ii urmaresc evolutia de 1 an si, lasand la o parte orice competitie cu Chainlink care nu este neaparat relevanta dintr-o perspectiva investitionala, cred ca va continua sa creasca din toate punctele de vedere si este, din punctul meu de vedere, o investitie sigura care iti poate aduce un 3-4x in urmatoarele luni, in functie, evident, de miscarile pietei. 

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *