fbpx
  • bitcoinBitcoin$23,942.00-0.47%
  • ethereumEthereum$1,879.05-0.87%
  • ElrondElrond$60.30-1.44%

Tellor ($TRB) – Poate acest oracle sa tina pasul cu Band sau Link?

Ne uitam azi la un proiect care exista in crypto de 2 ani si este unul dintre cele mai cunoscute proiecte de tip oracle providers, pe langa Chainlink, Band si Dia. Analizam Tellor azi ca sa vedem daca e un proiect care si-a atins apogeul si e doar o chestiune de timp pana va iesi din top 10, sau e un oracle care va fi printre primele si in urmatorii ani.

 

 

Pana ajunge acolo, sa vedem exact ce e Tellor si cum functioneaza, raportat la alte proiecte de genul asta. 

Tellor e un oracle provider care functioneaza intr-un mod descentralizat pe Ethereum. Protocolul ofera userilor acces la fluxuri de date din off-chain, cum face orice oracle provider.

Nimic nou aici, doar ca, foloseste un sistem de tip proof of work. Prin acest sistem, miners care participa in retea, sunt stimulati sa concureze pentru a rezolva interogarile de smart contracts din partea celor care au nevoie de date off chain.

Deci, la nivel de infrastructura, Tellor integreaza sistemul proof of work cu smart contracts, intr-un proces in care un user creeaza un query protocolului, iar la fiecare 5 minute, la nivel de smart contract, este aleasa o provocare pentru a fi rezolvata de catre miners si 5 dintre cererile de date din off chain.

Primii 5 miners care ofera solutia(si cele 5 pachete de date necesare) vor fi recompensati, binenteles, cu moneda proiectului, TRB.

Prin acest sistem, Tellor nu este cu siguranta nici cel mai rapid, nici cel mai flexibil, si nici cel mai ieftin oracle provider din spatiul crypto. Partea buna, cand vorbim despre oracle providers, este ca proiectele care au nevoie de acest tip de produs pot folosi mai multe, nu doar unul singur. Sau mai bine spus, e recomandat sa folosesti mai multe simultan pentru a nu avea un single point of failure

Pe langa faptul ca Tellor este un oracle provider care deja activeaza de 2 ani, este si in ecosistemul cu cele mai multe dapps, Ethereum. Dar acum, ca apar constant proiecte de acest tip foarte bune, cu echipe experimentate in spate si acces la alta tehnologie, infrastructura, si fonduri, Tellor trebuie sa tina pasul sau va cadea destul de repede din top 5. 

Cel mai important, pe 18 Iunie, cei de la Tellor au lansat un Whitepaper pentru varianta Tellor X care va aduce cateva imbunatatiri. Economia digitala va fi modificata, va aduce un sistem de guvernare mai echitabil si, cel mai important, va schimba sistemul proof of work. 

Odata cu renuntarea la proof of work, Tellor va deveni mai rapid si mai flexibil, pentru ca va avea acces la retele de tip layer 2. O data oficiala pentru lansarea Tellor X nu a fost anuntata, dar se presupune ca pana la finalul lui 2021 vom avea versiunea noua. Ramane de vazut. 

Pe langa asta, Tellor are o poveste destul de interesanta, cu trecerea catre un DAO. In Octombrie 2020, echipa a renuntat la Admin key, trimitand-o la un zero address. Ulterior, o eroare de sistem i-a facut sa recurga la un fork, pentru a-si recupera admin key-urile, deci controlul sistemului. 

Pentru ca filozofia echipei a fost din start sa fie cel mai descentralizat proiect si cel mai rezistent la cenzura, pe 11 August au trimis noile admin keys intr-un smart contract numit Parachute. 

Au facut acest lucru pentru a avea, simultan, si o plasa de siguranta in cazul unui eveniment catrastofic, care necesita implicarea echipei si descentralizarea pe care si-o doresc, din moment ce acest smart contract se activeaza doar in cazul anumitor evenimente, bug-uri, hack-uri, decizii ale comunitatii care afecteaza protocolul intr-un mod negativ si asa mai departe.

In ultima perioada, Tellor a mai avut si alte evenimente pozitive, care demonstreza ca si ei erau constienti de problema despre care am vorbit mai devreme, ca apar multe proiecte bune care iti pot lua engagementul comunitatii crypto foarte repede. Au fost listati pe Coinbase si Crypto.com, au avut o integrare cu liquidity si altele. 

Deci pana acum remarcam o directie buna pentru Tellor si lucruri care sa-ti trezeasca optimismul, daca esti investitor. Sa vedem si economia din jurul proiectului, ca sa putem trage o concluzie finala. 

Moneda in jurul careia sa invarte economia Tellor e TRB, cu un supply maxim de aproximativ 1 milion 900 de mii si 1 milion 850 de mii in circulatie, restul fiind intr-un cold wallet al echipei.

E folosita in interactiunea miners si a userilor cu reteaua. Userii platesc taxe pentru a primi date din off chain si, binenteles, acestea merg la miners. Pentru a putea participa in retea, miners trebuie sa blocheze o cantitate de TRB intr-un smart contract. Cryptomonedele TRB mai sunt folosite pentru a rezolva dispute. Oricine poate disputa validitatea datelor venite de la un miner si exista o taxa pentru asta. 

Dintr-o perspectiva investitionala, cel mai bun lucru cand vine vorba de economie, e faptul ca toate monedele sunt deja in circulatie, deci nu va mai exista inflatie. Acest lucru, combinat cu un use case destul de solid, e un mare plus. 

Pe langa partea economica, plusuri ar fi trecerea spre un DAO si anuntul legat de Tellor X

Din punctul meu de vedere, Tellor ar putea fi o investitie buna, daca totul decurge bine cu lansarea upgrade-ului, pentru ca asta e cel mai important development al proiectului si este esential ca totul sa mearga bine.

Au facut pasi destul de mari pentru a ramane relevanti in sfera de oracles, dar in momentul asta nu se apropie de Band si Chainlink. Mai au destul de lucrat la parteneriate, marketing si, foarte important, comunitate – care nu e foarte numeroasa. 

In momentul de fata, sunt destule optiuni mult mai potrivite pentru o investitie decat Tellor, din perspectiva mea.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published.