• bitcoinBitcoin$85,018.000.64%
  • ethereumEthereum$1,604.071.17%
  • elrond-erd-2MultiversX$14.24-1.15%

Un nou raport pune sub semnul întrebării descentralizarea Solana

Un raport de evaluare a stării de sănătate şi securitate a reţelei a fost lansat de către Fundaţia Solana. Raportul analizează factori care evaluează reţeaua de validare, inclusiv numărul total de validatori, consensul Nakamoto şi distribuţia de tokeni.

Conform raportului, Solana are în prezent 3400 d validatori de pe şase continente. Validatorii sunt responsabili pentru verificarea independentă a noilor tranzacții și stocarea registrului.

„Un set mare și divers de operatori de validare este esențial pentru a menține o rețea rezistentă, distribuită și credibil neutră pe care să o poată folosi în lume”, a explicat fundația.

Validatorii sunt împărțiți în două tabere: noduri de consens și noduri RPC. Nodurile de consens creează și propun blocuri noi pentru rețea în timp ce verifică blocurile propuse de alte noduri de rețea. În general, cu cât sunt mai multe noduri de consens, cu atât există mai puține șanse ca tranzacția unui utilizator să fie modificată. Nodurile Remote Procedure Call (RPC) îndeplinesc aceleași sarcini ca și nodurile de consens, dar oferă și un „gateway de aplicație” pentru infrastructura Solana.

Peste 1900 dintre validatorii Solana sunt noduri de consens. În plus, o medie de 95 de noduri de consens și 99 de noduri RPC s-au alăturat rețelei în fiecare lună din iunie 2021.

În ciuda faptului că există 9 milioane de holdersi, primii 100 deţinători de SOL controlează singuri 30,81% din oferta totală. Raportul notează că cel puțin 31 de validatori ar putea colabora pentru a compromite consensul rețelei. Pe o bază geografică, aproximativ 50% din participația Solana este concentrată în doar 3 țări – Germania, Statele Unite și Irlanda.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *