fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,210.000.67%
  • ethereumEthereum$3,092.290.57%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.280.72%

Parlamentul European aprobă Data Act care impune oprirea “kill switch” pe contractele inteligente

Parlamentul European a aprobat Data Act în 14 martie, cu scopul de a “stimula inovația prin înlăturarea barierelor care obstrucționează accesul la datele industriale”. Cu toate acestea, o dispoziție care impune ca smart contracts să poată fi modificate a stârnit îngrijorare în comunitatea crypto.

Legea stabilește reguli pentru partajarea corectă a datelor generate de “produse conectate sau servicii conexe”, cum ar fi Internet of Things și “mașinile industriale”. Europarlamentul a menționat într-o declarație că 80% dintre datele industriale generate nu sunt folosite, iar această lege ar încuraja utilizarea mai extinsă a acestor resurse pentru a instrui algoritmi și a reduce prețurile pentru reparațiile dispozitivelor.

Actul conține dispoziții pentru protejarea secretelor comerciale și prevenirea transferurilor ilegale de date, stabilind cerințe pentru smart contracts care oferă date partajabile, inclusiv “întreruperea și terminarea în condiții de siguranță”:

“Smart contracts trebuie să includă funcții interne care pot reseta sau instrui contractul să oprească sau să întrerupă operațiunea; […] În special, ar trebui evaluat în ce condiții întreruperea sau terminarea fără consimțământ ar fi permisă.”

 

Legea acordă, de asemenea, contractelor inteligente o protecție egală cu celelalte forme de contracte.

 

 

Experții au identificat o serie de probleme cu această legislație. Michael Lewellen, șeful arhitecturii soluțiilor OpenZeppelin, a declarat pentru Cointelegraph:

 

“Includerea unui kill switch subminează garanțiile de imutabilitate și introduce un punct de eșec, deoarece cineva trebuie să guverneze utilizarea unui astfel de kill switch. […] Multe contracte inteligente, cum ar fi Uniswap, nu au această capacitate de kill switch.”

 

Profesorul Thibault Schrepel de la Universitatea Vrije din Amsterdam a afirmat că actul “pune în pericol contractele inteligente într-o măsură imposibil de prezis” și a evidențiat sursele de incertitudine juridică în act. În special, a constatat că nu se specifică cine poate opri sau întrerupe un contract inteligent.

Proiectul de lege a fost adoptat cu un scor de 500-23, având 110 abțineri. Membrii Parlamentului vor negocia acum forma finală a legii cu Consiliul European și cu țările membre ale Uniunii Europene.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *