fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,116.00-2.00%
  • ethereumEthereum$3,123.73-0.72%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.02-1.64%

Marketplace-ul NFT LooksRare este acuzat de un rug pull

looksrare

Competitorul principal al OpenSea, LooksRare, care a devenit rapid unul dintre marketplace-urile majore de NFTs din acest sector a întâmpinat recent o nouă controversă. Spunem ”nouă” pentru că în ianuarie aceștia au fost acuzați de manipularea volumelor de trading și a prețurilor NFT-urilor de pe platformă.

Echipa din spatele proiectului a retras 30 de milioane de dolari în tokeni LOOKS, fapt ce a înfuriat comunitatea. Mai exact, echipa a adunat milioane de recompense în wETH prin intermediul staking-ului token-ului nativ platformei, LOOKS.

Amintim pe scurt că utilizatorii primesc recompense în tokeni LOOKS când vând NFT-uri, compensându-i practic pentru taxele plătite pentru tranzacții. Controversa constă în faptul că tokenii neatribuiți (neoferiți nimănui) au foști pus la staking, permițând echipei să obțină un număr masiv de tokeni wETH.

Aceștia au utilizat Tornado Cash, un protocol de mixing crypto pentru a retrage wETH. Un user pe nume tradify guy (pseudonim Twitter), a afirmat că suma ar fi de fapt 23116 WETH (73 milioane de dolari), însă un membru al echipei LooksRare spune că suma este mai apropiată de 10,500 ETH. Discuția poate fi găsită aici.

Prețul monedei LOOKS a reacționat negativ la știre, scăzând cu 15% în doar câteva ore după anunț. Acesta a început să își revină însă oarecum, fiind de 2 dolari la momentul actual, conform CoinGecko. Prețul atinsese un ATH de 7 dolari pe 20 ianuarie 2022.

Explicația oferită de membrul echipei LooksRare în discuția de pe Twitter de care vorbeam mai sus nu a fost tocmai satisfăcătoare pentru membrii comunității, acesta cerând echipei să cumpere tokeni LOOKS în loc să țină milioane de dolari în Ether.

Acuzații cum că marketplace-ul a executat o schemă de tip ”rug pull” au apărut de asemenea la scurt timp după publicarea știrii. Aceasta este o acuzație destul de serioasă dacă ținem cont de faptul că în anul 2021, investitorii au pierdut peste 2.8 miliarde de dolari în urma implicării în astfel de scheme.

Este bine de punctat că schemele de tip rug pull sunt practic fraude crypto (scams). Numărul acestora a crescut de asemenea masiv în anul 2021. Conform Chainalysis, astfel de proiecte listează de obicei tokeni pe DEX-uri fără audituri de cod care ar putea oferi un oarecare grad de siguranță cu privire la mecanismele din spatele proiectului.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *