fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,967.00-3.72%
  • ethereumEthereum$3,137.26-3.41%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.47-7.13%

Fantom ($FTM) – Fundatia urmatorului ecosistem DeFi

 

Ne uitam azi la un proiect pe care abia asteptam sa il analizez de cateva saptamani bune, si anume Fantom. Voi incerca sa abordez cele mai importante aspecte ale proiectului, astfel incat sa aveti o imagine bine conturata despre Fantom.

 

Fantom este o retea de infrastructura Layer 1, ca Ethereum, Solana, Cardano si multe altele. La fel ca toate proiectele de acest tip, Fantom a fost conceput pentru a rezolva The Blockchain Trilemma, scalabilitate, securitate si descentralizare, si pentru a construi fundatia urmatorului ecosistem DeFi, mai eficient, mai ieftin, scalabil, si atractiv pentru developeri si utilizatori.

Un aspect esential la platformele de tip Layer 1 este modul in care Smart Contracts sunt folosite pentru a proiecta aplicatii descentralizate mai avansate, sigure si scalabile intr-un mod cat mai simplu.

Acest lucru, impreuna cu o arhitectura tehnologica prietenoasa cu alte retele, alaturi de un mecanism de consensus eficient si sigur impotriva atacurilor, pot crea un magnetism pentru cele mai experimentate echipe de developeri care fie vor sa porteze, fie sa construiasca de la 0 aplicatii descentralizate.

Sa nu uitam, bineinteles, si de suficiente fonduri pentru a sustine si impulsiona acest univers DeFi.

Ca orice alternativa la Ethereum, echipa Fantom crede ca are solutia la scalabilitate si tranzactii mai ieftine, fara a renunta la descentralizare si securitate.

 

Particularitatile tehnice

Infrastructura are in centru mecanismul de consensus aBFT – Asynchronous Byzantine Fault Tolerant, care are scopul de a face toata reteaua operationala printr-o structura proiectata ca sa asigure securitatea si viteza necesare.

Acest mecanism, numit Lachesis, care se incadreaza in cele de tipul PoS, se traduce prin faptul ca participantii pot procesa datele in momente diferite, niciun participant nu joaca un rol special, iar output-ul poate fi folosit instant, si nu trebuie asteptate confirmari pentru blocurile din retea.

Fantom a implementat Lachesis ca un mecanism care se poate extinde si la layers aditionale din cadrul sistemului. Primul layer din cadrul Fantom a fost Opera, o platforma de Smart Contracts compatibila cu EVM, care a fost lansata in decembrie 2019.

Din moment ce Fantom este un ecosistem ce poate contine un numar infinit, in teorie bineinteles, de retele descentralizate, fiecare aplicatie poate functiona pe propriul Blockchain independent.

 

Ecosistem & parteneriate

Proiectul poate fi scalabil, deoarece printre altele, toate chain-urile folosesc layer-ul principal pentru securitate, dar si descentralizat, pentru ca reteaua poate avea un numar nelimitat de noduri validatoare, atata timp cat acestea au cel putin un milion de FTM pusi la staking.

Toate aceste lucruri, deci si calitatea infrastructurii Fantom, se vad cel mai bine in ecosistemul DeFi care parca a aparut de nicaieri si a ajuns la un TVL incredibil, de aproape 6 miliarde de dolari.

Avem deja peste 50 de dapps-uri construite pe Fantom, cele care aduc cele mai mari cantitati de TVL fiind Anyswap, un AMM cross chain, cu aproape 3 miliarde doar pe Fantom, Geist Finance, o platforma de tipul lending and borrowing, Spooky Swap, un AMM care functioneaza pe Fantom, Curve, Yearn Finance si altele.

Fantom sta excelent la capitolul integrari cu alte protocoale si parteneriate. Aici amintim Idexo, care vine cu un NFT API si cu solutii de management al Smart Contracts in ecosistemul Fantom, Olympus pro, 0x, Zapper si multe altele.

Daca punem cap la cap activitatea constanta a echipei din spatele proiectului, infrastructura bine gandita si un fond de dezvoltare a ecosistemului DeFi in valoare de 314 milioane de dolari, anuntat pe 30 august 2021, rezultatul este unul cat se poate de simplu, o crestere a pretului FTM de la 20 – 25 de centi, in vara, la un all time high de aproape 3 dolari jumatate.

 

Tokenomics

Si daca tot am ajuns in zona pretului FTM, facem un pas si spre economia din jurul Fantom. Moneda nativa FTM are un supply maxim de 3 miliarde 175 de milioane, cu aproximativ 2 miliarde jumatate la momentul inregistrarii.

Moneda alimenteaza intreg ecosistemul prin staking, guvernare, plati sit taxe in retea. FTM este disponibila si ca moneda nativa in cadrul Fantom, dar si ERC 20 si BEP-2.

Oricine poate participa la staking cu un minim de 1 FTM, iar pentru acest lucru trebuie sa schimbi monedele de tip ERC 20 si BEP 2, in Opera FTM.

Poti pune la staking FTM, la un nod validator, cu un APR de 4 la suta pe an, dar poti folosi si sistemul prin care blochezi FTM, de la 2 saptamani, pana la un an, cu APR mai mare, de pana la 12 la suta.

 

Concluzii

Abordarea Fantom intr-o nisa extrem de competitiva si vasta cum e tot spectrul DeFi este pana acum una foarte buna, conform cifrelor despre care am vorbit putin mai devreme, dar si prin infrastructura unica si complexa, care ofera un mediu rapid, scalabil si sigur pentru developmentul de Dapps.

Raportat la cresterea ecosistemului din ultima perioada, pretul FTM, inclusiv Market Cap-ul de aproximativ 7 miliarde de dolari mai are destul de mult loc de crestere pe viitor.

Daca ne raportam la Avalanche sau Algorand, care au 19, respectiv 12 miliarde Market Cap, directia in care merge Fantom este evidenta.

De la tokenomics, la infrastructura si pana la atractivitatea ecosistemului DeFi, Fantom este proiectat ca un proiect de top 20 Market Cap si nu vad niciun motiv in acest moment pentru care nu va ajunge acolo.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *