Ideea de impermanent loss reflecta pierderea temporara a unei parti din lichiditatea pe care o detii. Fenomenul apare in cadrul pool-urilor de lichiditate, unde cel care furnizeaza lichiditate trebuie sa includa cantitati proportionale din 2 tokeni diferiti.
Daca unul dintre tokeni este mai solicitat, atunci proportia celor doua asset-uri din pool se modifica. In cazul in care provider-ul decide acum sa isi retraga asste-urile din pool-ul de lichiditati, risca sa nu recupereze intreaga suma si nici in proportia in care a depus-o.
Daca se intampla acest lucru, un impermanent loss se transforma in permanent loss.
Cum se echivaleaza doua asset-uri intr-un pool?
Ca sa intelegi un caz de impermanent loss mai usor, o sa vorbim pe scurt despre un depozit ipotetic de lichiditate. Pentru a sustine fondurile unui AMM, investitorul depune 1 ETH si 100 DAI intr-un liquidity pool al acelui AMM, in proportie de 50/50.
Cantitatile de tokeni depuse trebuie sa aiba o valoare echivalenta. In cazul descris, acest lucru ar insemna ca pretul unui ETH este de exact 100 DAI la momentul depunerii.
De asemenea, sa presupunem ca valoarea curenta totala in dolari a depozitului facut este de 200 de dolari. Daca totalul din acel pool (sustinut si de alti provideri) este de 10 ETH si 1.000 DAI, investitorul nostru detine o cota de 10% din fond, iar lichiditatea totala este de 10 000.
Acest total de lichiditate de 10 000 este un numar ce reprezinta o constanta data de ecuatia AMM-ului si este setata de cei ce au creat contractul exchange-ului.
Rezultatul ecuatiei este obtinut inmultind numarul total al primului tip de token din pool cu numarul total al celuilalt tip de tokeni. In acest caz, din moment ce avem un total de 10 ETH inmultit cu 1000 DAI, constanta totala de lichiditate este de 10.000.
Investitorul mentionat detine 10% din fondul comun.
Cum apare Impermanent Loss?
Sa presupunem ca in piata pretul ETH creste la 400 DAI. Daca se intampla acest lucru, strategiile de arbitraj vor adauga DAI la pool si vor elimina ETH, pana cand raportul va reflecta pretul actual.
Deoarece AMM-urile nu lucreaza cu order books, pretul asset-urilor este dat de raportul lor in pool. Pe scurt, daca lichiditatea ramane constanta in fond (aminteste-ti de constanta de 10.000), raportul dintre asset-urile din acesta se modifica.
Acesta ar putea foarte bine sa fie un exemplu din viata reala, deoarece ETH costa mai mult decat DAI – mult mai mult.
Cate fonduri primeste Provider-ul
In cazul in care ETH a ajuns sa fie 400 DAI, raportul dintre sumele ETH si DAI existente in pool s-a schimbat. Acum exista 5 ETH si 2.000 DAI in comun, dar daca proviuderul nostru decide sa isi retraga acum fondurile, are dreptul la 10% din acest fond comun.
Asa ca, el poate retrage doar 0,5 ETH si 200 DAI, in valoare totala de 400 de dolari.
Desi au rezultat profituri de 200 de dolari, suma ar fi fost diferita, daca el ar fi preferat doar sa pastreze 1 ETH si 100 DAI, fara sa ii blocheze in acel pool.
Valoarea combinata in dolari a acestor assets ar fi fost acum de 500 de dolari conform pietei. Asadar, providerul de lichiditate ar fi trebuit sa invete ABC-ul investitiilor inainte de a face aceasta manevra.
Concluzii
La fel ca si in cazul pietei crypto in general, inclusiv aici e de retinut ca o schimbare nu inseamna ca trebuie sa vinzi sau sa iti recuperezi asset-urile. Uneori este mai bine sa te lasi pur si simplu in voia fluctuatiilor pietei.
Este adevarat ca exemplul meu nu ia in considerare comisioanele de tranzactionare pe care le poate castiga provider-ul de lichiditate – in unele cazuri, comisioanele castigate ar putea ajunge sa anuleze pierderile si sa faca de fapt profitabila furnizarea de lichiditati.
Loss-ul nu a fost substantial, deoarece depozitul initial a fost o suma relativ mica. In alte circumstante, impermanent loss poate duce la pierderea unei parti semnificative a depozitului initial. Nu in ultimul rand, este crucial sa intelegi conceptul, inainte de a furniza lichiditate unui protocol DeFi.