Bitcoin este prima cryptomonedă, creată în 2009. Deoarece este descentralizată, nu necesită ajutorul unor intermediari precum bănci sau guverne. În schimb, folosește o rețea de calculatoare peer-to-peer, care confirmă tranzacțiile efectuate.
Banii Fiat sunt banii pe care îi aveți în portofel sau pe card. Aceștia sunt susținuți și reglementați de guvern, constituind în prezent o monedă fiduciară. Odinioară, banii erau monede reprezentative, adică cei din circulație corespundeau unor depozite de aur sau argint a căror valoare o reprezentau.
În schimb, Bitcoin se bazează pe tehnologia peer-to-peer, care presupune o rețea de persoane/entități și pe criptografie bazată pe software. Asta înseamnă că Bitcoin nu are ca suport valori cum sunt aurul sau argintul, ci un cod.
Cum operează rețeaua Bitcoin?
Bitcoin poate fi descris ca un fișier digital pe care îl deții sau stochezi într-un wallet digital. După ce îl cumperi, poți trimite Bitcoin pe adresa wallet-ului tău sau pe cea a altor persoane.
Toate tranzacțiile respective sunt înregistrate într-o listă publică și securizată care se numește Blockchain.
Ca urmare, istoria fiecărui Bitcoin existent este sau poate fi cunoscută, laolaltă cu cea a tranzacțiilor efectuate. Acest sistem are scopul de a preveni fraudele, deoarece la nevoie autoritățile pot urmări traseul cryptomonedelor prin blockchain.
Cum poate fi creat un nou Bitcoin?
Un Bitcoin intră în circulație prin mining. Acest proces presupune rezolvarea unor puzzle-uri și ecuații foarte dificile din punct de vedere computațional pentru a defini un nou block din blockchain. Odată ce puzzle-ul este rezolvat, block-ul se adaugă la blockchain.
Bitcoin mining permite totodată adăugarea și verificarea tranzacțiilor în rețea. Pentru asta, un miner primește ca reward o anumită cantitate de Bitcoin.
La fiecare 210.000 de blocks creati, acel reward se reduce la jumătate. Deci, dacă se primeau 50 de Bitcoins pentru mining în 2009, acum recompensa valorează doar 6 Bitcoins.
Pentru ca mining-ul să aibă loc, sunt utilizate ASICs (Application-Specific Integrated Circuits) și GPUs (Graphics Processing Units), adică niște cipuri de computer și circuite electronice specializate.
Este Bitcoin sigur?
Fiecare tranzacție Bitcoin este înregistrată pe blockchain, care este public, ceea ce înseamnă că este foarte greu să falsifici sau să furi Bitcoin.
Cu toate acestea, există lucruri care se pot întâmpla, cum ar fi uitarea parolei wallet-ului electronic și există cazuri de furt, deși ar trebui să menționăm că sunt rare, mai ales în comparație cu furtul de bani fiduciari.
Unul dintre argumentele utilizate împotriva Bitcoin este volatilitatea sa, deoarece prețul său este condus de cerere și a crescut notoriu de-a lungul anilor.
Bitcoin este adesea comparat cu banii fiduciari, dar în general, se pare că utilizarea Bitcoin poate fi de fapt mult mai sigură.
Concluzii
Bitcoin este prima cryptomonedă creată vreodată și, după mai bine de un deceniu, are tot cea mai mare capitalizare de piață dintre toate criptomonedele.
Investitorii traditionalisti ar putea să-l evite, dar noii investitori tind să-l îmbrățișeze, ceea ce înseamnă că Bitcoin e aici pentru a rămâne.