fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,044.001.03%
  • ethereumEthereum$3,124.980.15%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.402.08%

Ce stim despre Ciclurile Pietei Crypto

Fiecare ciclu al pietei, inclusiv al celei crypto, are patru faze: acumularea lenta, faza de run-up (sau bull market), faza de platou sau de distributie si faza de run-down (sau bear market).

 

 

Acest model poate fi gasit pe toate pietele – dar multi din industria crypto tind sa uite sau sa isi doreasca sa uite de el, motiv pentru care sunt socati cand preturile scad, in faza finala.

In timp ce un ciclu se termina, incepe un altul nou, asa ca nu ar trebui sa fim atat de drastici cu noi insine atunci cand un ciclu intra in stadiul final. Acesta este motivul pentru care intelegerea si acceptarea existentei ciclurilor din piata poate ajuta la maximizarea profiturilor si la minimizarea pierderilor.

Prima faza, cea de acumulare, vine dupa un declin, pe masura ce investitorii cumpara si incep sa preia controlul pietei. Acestia sunt adesea persoane bine informate sau insideri ai domeniului Crypto. 

Totodata, traderii cu experienta vor recunoaste semnele cu promptitudine. Desigur, vanatorii de chilipiruri se vor alatura si ei cel mai probabil in aceasta faza.

A doua faza este cea de markup si este practic startul Bull Market-ului, ceea ce inseamna ca preturile urmeaza un trend ascendent sau sunt pe cale sa creasca. In aceasta faza, cererea depaseste oferta si preturile in crestere sunt deseori citate de stiri din intreaga lume.

Pe masura ce preturile cresc, oameni noi devin interesati de active crypto. Emotiile sunt pozitive, in mod natural, si totul culmineaza cu un sentiment de euforie si preturile in varf.

Acest lucru este, de asemenea, marcat de fenomenul fear of missing out, atata timp cat trendul ascendent al preturilor continua si, de ce nu, chiar de lacomie.

A treia faza este cea de distributie. Volatilitatea crescuta caracterizeaza adesea partea de sus a unui markup si tranzitia catre faza de distributie. Crypto poate ajunge peste tot la stiri, insa lacomia si frica incep sa puna stapanire pe piata.

Participantii cu experienta obtin profituri, dar cumparatorii incep sa liciteze din ce in ce mai putin, pe masura ce devin suspiciosi referitor la cat de mult ar putea continua rally-ul.

Cand indicatorii tehnici semnaleaza un market top, vanzarile devin din ce in ce mai agresive, ceea ce va trimite pretul in jos. Presiunea in scadere a preturilor se intensifica, iar astfel incepe sa prinda contur faza de markdown.

Markdown-ul este caracterizat de un anumit procent de vanzari facute la panica. Emotiile negative sunt puternice, mai ales anxietatea, capitularea si furia, deoarece preturile merg aproape constant spre un punct scazut.

Este ca si cum faza de markup ar fi vazuta intr-o oglinda, deci cu emotii negative, in locul celor pozitive. In cele din urma, piata incepe sa se stabilizeze usor si astfel incepe un nou ciclu, pe masura ce investitorii incep sa acumuleze din nou.

Unii analisti sustin ca piata Crypto nu va urma aceste cicluri in viitorul apropiat, altii ca schimbarea a inceput deja. Deoarece investitorii institutionali fac acum parte din industrie si piata se maturizeaza, ciclurile ar putea sa devina mai putin definite decat in trecut.

Ce inseamna Bull Market

Un Bull Market indica o piata in care preturile sunt in crestere sau se preconizeaza ca vor creste. Termenul a fost folosit initial pentru bursa de valori, insa acum este comun pentru obligatiuni, marfuri si Crypto.

Deoarece preturile cresc si scad constant in timpul tranzactionarii, termenul Bull Market este folosit pentru a se referi la o perioada mai lunga de timp in care pretul criptomonedelor creste. Un Bull Market poate dura cateva luni sau, in cazul altor active, chiar ani.

Exista mai multi indicatori care pot sugera ca se apropie un Bull Market, cum ar fi scorul MVRV-Z. 

Acesta este utilizat pentru a estima cand un activ este supraevaluat sau subevaluat in raport cu „valoarea sa justa”, asa cum este subliniat de abaterea dintre capitalizarea sa de piata si plafonul realizat.

Atunci cand valoarea de piata ajunge semnificativ mai mare decat valoarea realizata, istoric asta a indicat pana acum un varf al pietei (zona rosie), in timp ce opusul a indicat minimele pietei (zona verde).

Mayer Multiple este un alt indicator tehnic care arata, daca Bitcoin este supracumparat, supravandut sau la un pret considerat echitabil.

S-ar mai folosi ca indicator si NVT Signal, utilizat deoarece ia valoarea totala a retelei Bitcoin (Market Cap-ul) si o imparte la media mobila, pe 90 de zile, a valorii tranzactionarii zilnice.

Ce inseamna Bear Market

Bear Market este momentul in care piata se confrunta cu o scadere a preturilor pentru o perioada lunga de timp, sentimentul general al investitorilor fiind unul pesimist. 

Poate fi deseori declansat de o recesiune economica, ceea ce il face opusul unui Bull Market.

Unul dintre factorii de analizat pentru a vedea daca ne apropiem de un Bear Market ar fi epuizarea volumului de tranzactionare Bitcoin. Apare o discrepanta intre volum si pret, iar asta semnaleaza de regula o epuizare a capitalului proaspat care intra in piata. Astfel si impulsul de cumparare scade.

Un alt factor ar fi Relative Strength Index cuantificat saptamanal – un indicator de impuls, care arata cand un activ este supracumparat, deci probabil se va prabusi, si supravanzdut, asa ca probabil va creste. Analiza se face prin calcularea castigurilor si pierderilor medii pe o perioada de 14 zile.

Spre exemplu, luna martie a fost in mod constant luna cu cele mai proaste performante pentru Bitcoin, cu o pierdere medie medie de 14,725% din 2017, cand piata a inceput sa castige tractiune. A doua cea mai proasta luna, in medie, ar fi septembrie, cu o pierdere medie de 9,05%, intr-un interval de timp similar.

Bull Market versus Bear Market

Aruncand o privire la ciclurile anterioare, putem vedea ca primul ciclu Bitcoin a atins un varf pe 29 noiembrie 2013 la 1.129 USD. The bears, adica investitorii pesimisti au invadat curand piata. 

Urmatorul ciclu a atins apogeul pe 16 decembrie 2017, la 19.641 USD, iar ulterior s-a intrat in Bear Market.

Cel mai recent ciclu pare sa fi atins un peak pe 10 noiembrie 2021, la v USD. Dar multi sustin ca, in ciuda unei scaderi mari a pretului global al Bitcoin si, intr-adevar, a pietei crypto in general, inca nu am intrat in Bull Market.

Desi ciclurile mentionate nu au neaparat o anumita lungime, se pare ca Bitcoin si, in mare parte, piata crypto, le experimenteaza la fiecare patru ani.

Desigur, un ciclu poate fi identificat mai usor daca folosim un ansamblu mai extins, dar este, de asemenea, posibil ca un astfel de circuit sa fie alcatuit din mai multe cicluri  minore care pot fi observate doar pe intervale de timp mai restranse.

Un astfel de exemplu poate fi bull market-ul Bitcoin, care s-a incheiat la aproximativ 20.000 USD, la sfarsitul anului 2017.

Bitcoin s-a acumulat timp de aproape doi ani, incepand cu 2015, in jurul perioadei in care markdown-ul precedent se incheia. 2017 a adus inceputul unei cresteri importante a preturilor, care a impins parabolic markup-ul in sus.

Bitcoin a fluctuat intre 15.000 USD si 19.000 USD, urmat de un markdown prelungit care a durat pana in 2019. Daca erai investitor atunci, pun pariu ca iti amintesti ca toate etapele descrise au fost urmate de emotiile tipice unui astfel de ciclu.

Primul ciclu, cel care a atins varful in 2014, a inregistrat cele mai mari castiguri relative pentru investitori.

Concluzii

Astfel de cicluri iti pot oferi o perspectiva macro importanta, ceea ce inseamna ca, inainte de a decide sa tranzactionezi, poti si ar trebui sa fii informat destul de bine despre tot ceea ce se intampla, ce s-a intamplat si ce ar trebui sa urmeze.

Uitandu-ne la toate industriile, trebuie sa retinem ca, de fiecare data cand preturile au scazut, au crescut din nou ulterior, asa ca este vital sa nu te sperii de ceea ce este pur si simplu natural.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *