fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,685.000.27%
  • ethereumEthereum$3,117.16-0.19%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.241.12%

Ce este Forced Liquidation in Crypto

Lichidarea poate avea loc atat in cazul margin trading, cat si in futures trading. Practic, imprumuti o suma de bani mai mare decat cea pe care o detii, utilizand leverage.

 

 

Daca incepi sa faci margin trading pe platforma unui CEX, fondurile tale, numite initial margin, sunt leveraged si, ca urmare a pierderii totale sau partiale a lor, exchange-ul va inchide fortat pozitia ta pentru a-si recupera banii. Personal, cred ca fortat este un cuvant care nu mai are nevoie de alte explicatii.

Practic, acestia sunt bani pe care ii imprumuti si folosesti fondurile tale ca pe o garantie sau ca pe o obligatiune. Asta se intampla deoarece traderul nu este capabil sa indeplineasca ceea ce numim margin requirements pentru o pozitie de trading cu leverage, adica el nu are suficiente fonduri pentru a mentine deschisa tranzactia.

Tranzactionarea cu o leveraged position este considerata o strategie cu risc ridicat si iti poti pierde intreaga garantie sau toata suma initial investita, in cazul in care piata se misca suficient de mult impotriva pozitiei tale.

 

Cand si cum are loc o lichidare de pozitie in Crypto

Dupa cum am explicat mai devreme, procesul de lichidare fortata, are loc atunci cand traderul sau investitorul nu mai poate indeplini cerintele de margin ale unei pozitii cu leverage.

Sa spunem ca un investitor vrea sa-si incerce norocul. El doreste sa faca trading, cu suma initiala de 100 de dolari, alegand o pozitie long cu leverage pentru perechea BTC/BUSD. 

El a ales un leverage de 20x, adica pozitia sa valoreaza acum 2.000$, iar cei 1900$ adaugati sunt practic un imprumut, pe care il obtine de la CEX, folosind ca garantie cei 100 dolari ai sai.

In cazul in care pretul Bitcoin ar scadea cu 5%, atunci suma sa initiala – initial margin, cei 100 de dolari dispar complet. Daca investitorul nu este capabil sa indeplineasca cerintele margin-ului pentru a mentine pozitia sa pe linia de plutire, aceasta risca acum sa fie lichidata.

Acesta este un exemplu foarte simplu, dar arata cat de important este pentru orice investitor sa isi cunoasca limitele, cat de mult isi poate permite cu adevarat sa piarda la tranzactie si cum sa fie strategic ales leverage-ul. Acest lucru este esential atunci cand vorbim de Crypto – unde assets sunt foarte volatile.

Prin urmare, unele companii folosesc leverage limits atunci cand au de-a face cu useri noi, pentru a-i tine pe cei neinitiati departe de problemele care pot aparea din cauza unui high leverage.

 

Cum previi Lichidarea in Crypto

Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a incerca sa eviti o lichidare. Pentru inceput, sa nu tranzactionezi deloc ramane intotdeauna o posibilitate, dar, in acelasi timp, lichidarea nu trebuie sa aiba intotdeauna loc.

Cea mai evidenta optiune este sa folosesti pur si simplu stop loss peste pretul de lichidare. Multe exchange-uri iti pun la dispozitie optiunea stop loss, care are rolul de a permite investitorului sa precizeze prealabil un pret la care ar vinde automat, in cazul in care pretul activului ales scade sub acea valoare.

Traderul ar putea totusi sa piarda niste fonduri, insa stop loss este excelent pentru a preveni pierderea completa a activelor implicate intr-o tranzactie si, de asemenea, pentru ca investitorul sa nu fie nevoit sa plateasca si o taxa de lichidare.

A doua optiune este utilizarea leverage-ului mai mic. Ai putea fi tentat sa folosesti sume mari ca leverage, dar e mai sigur sa alegi intotdeauna o suma mai mica. Asta presupune ca nu vei castiga la fel de mult, dar inseamna si ca nu vei pierde extrem, daca pretul investitiei tale scade.

Cea de-a treia optiune este sa verifici constant ceea ce numim margin ratio. Atunci cand acest raport ajunge la 100%, pozitia va fi lichidata. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, ai si posibilitatea de a adauga mai multe fonduri pe parcurs la tranzactionare si de a-ti reajusta pozitia initiala.

Aceasta optiune are asemanari cu strategia de a incepe cu leverage mic. Principala diferenta e ca, mentinerea unui anumit margin ratio se poate face pe o perioada mai lunga, timp in care pretul asset-ului sa revina.

 

Cum stabilesti un Stop Loss

Referitor la margin trading, am putea spune ca managementul riscului este probabil cel mai important aspect de retinut. 

Principalul lucru de care trebuie sa tii cont este sa ai pierderi cat mai mici posibil, mai presus de a incepe sa te gandesti cum sa obtii profit.

Plasarea corecta a unui stop loss este cruciala. Nu exista un numar exact stabilit, dar in general, un stop loss plasat cu 2-5% sub/peste pretul tau de intrare, in functie de pozitia pe care ai luat-o, long sau short, ar limita o eventuala pierdere de proportii. Multi investitori prefera sa stabileasca un stop loss exact sub cea mai recenta fluctuatie de pret minima sau maxima.

De asemenea, trebuie iti ajustezi amplitudinea tranzactionarii si riscul asociat, deoarece cu cat efectul de leverage este mai mare, cu atat sunt cresc sansele pozitiei de a fi lichidata. Utilizarea unui nivel nerestrictionat de leverage inseamna ca, practic, iti expui  capitalul la riscuri care nu sunt tocmai necesare.

De asemenea, trebuie sa mentionez faptul ca, pentru acest tip de „imprumut”, la fiecare cateva ore, trebuie platita o taxa, care variaza pentru fiecare platforma si pentru perechea de assets pe care tranzactionezi. 

Taxele sunt deduse automat din soldul contului tau, asa ca trebuie sa ai grija inclusiv cand mentii deschisa o pozitie pe o perioada lunga, deoarece taxele platite scad de asemenea acel margin ratio, daca pretul nu se misca in modul dorit.

 

Concluzii

In lumea crypto, lichidarea pozitiei de trading se refera la momentul in care un exchange inchide fortat pozitia cu efect de leverage a unui investitor, ca urmare a pierderii totale sau partiale a initial margin-ului acestuia.

Tranzactionarea cu leverage este considerata o strategie cu risc ridicat si iti poti pierde intreaga suma initial investita, in cazul in care piata fluctueaza suficient in raport cu pozitia aleasa de tine.

Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a incerca sa eviti lichidarea, insa pierderea tranzactiilor ramane intotdeauna o posibilitate. In acelasi timp, lichidarea nu trebuie sa aiba loc intotdeauna.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *