fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,958.00-3.69%
  • ethereumEthereum$3,139.15-3.28%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.39-7.37%

Ce este un Multisignature Wallet

 

Ideea de Multisignature wallets a aparut in 2012, primele fiind create si implementate un an mai tarziu, pentru Blockchainul Bitcoin. Pentru a defini un Multisig wallet, cea mai simpla analogie poate fi facuta cu un seif bancar. Sub aspect tehnic, pentru a descuia un astfel de seif este necesar mai mult decat o singura cheie.

 

 

Prin urmare, un wallet Multisig crypto iti va permite sa alegi numarul de keys necesare pentru desigilarea acestuia, dar si sa setezi un numar minim de keys care pot efectua impreuna procedura respectiva. De pilda, unui wallet ii pot fi atribuite 5 private keys pentru deschidere, dar numarul minim necesar cu care s-ar putea deschide sa fie de 4.

Acest gen de wallet include caracteristici suplimentare, pe langa cele clasice pentru un crypto wallet, permitand, de exemplu, accesul la fonduri si la istoricul tranzactiilor pentru toti cei care detin cate un private key atribuit.

Pentru securizare avansata, fiecare user care detine un private key primeste si o fraza unica de recuperare(unique recovery phrase), pe care trebuie sa o pastreze in siguranta pentru a garanta ca walletul poate fi accesat la nevoie de numarul minim de private keys necesar.

 

Ce avantaje si dezavantaje are Multisignature Wallet

Avantajele unui Multisig Wallet includ:

  • ingreuneaza atacurile cibernetice prin cresterea numarului de potential failure points pe care le intalnesc astfel hackerii in tot acest proces.
  • ajuta la eliminarea problemelor de securitate care apar in cazul celorlalte wallets cu private key unic.
  • In plus, elimina dependenta fata de un singur device. De exemplu, una dintre private keys poate fi salvata pe un smartphone, in timp ce alta poate fi pastrata pe desktop, laptop si asa mai departe.
  • Nu in ultimul rand, utilizarea unui Multisig Wallet va reduce dependenta de un singur user.

Ca in orice alta situatie, exista si dezavantaje care vin odata cu un astfel de wallet:

  • Atunci cand numarul de private keys este multiplu, nu exista un custode legal al fondurilor depuse intr-un astfel de wallet, partajat de fapt cu mai multi owners de private keys. În eventualitatea unui eveniment cu impact negativ, identificarea unei modalitati de asistenta juridica este foarte dificila.
  • Viteza de procesare a tranzactiilor are de suferit, deoarece pentru a le semna, de regula este necesara accesarea unui device dintr-o terta sursa.
  • In cazul in care este necesara recuperarea unui multisig wallet, acesta e un proces destul de complicat, deoarece se va realiza prin importarea frazelor pentru recovery pe device-uri diferite.

 

Use Cases pentru un Multisignature Wallet

  1. Pentru securitate sporita

Un Multisig Wallet permite userilor beneficiul unui nivel superior si suplimentar de securitate pentru investitiile lor. Daca una dintre private keys este compromisa, utilizatorul sau utilizatorii wallet-ului pot fi asigurati ca fondurile raman in siguranta.

Desi infractorii cibernetici dezvolta constant noi metode de a sustrage fondurile crypto, tehnologia incorporata va descuraja usor atacurile cu malware sau de phishing. Un hacker nu va putea deturna simultan mai multe device-uri asociate si, prin urmare, multiple private keys.

  1. In luarea deciziilor

Daca un parteneriat de afaceri, intre mai multe persoane, investeste in crypto, un astfel de Multisig Wallet va fi foarte util pentru a gestiona accesul la fondurile comune ale companiei. 

In acest mod, fiecare membru al parteneriatului va detine un private key, dar niciunul nu va putea folosi abuziv fondul sau sa aiba acces deplin la holdings.

  1. Tranzactii Escrow

Tranzactia Escrow este un acord legal, in care o terta parte controleaza bani sau active, pana cand alte doua parti implicate in tranzactie indeplinesc anumite conditii. Asadar, un contract Escrow constituie un mediator care reduce riscul pentru ambii participanti principali ai unei tranzactii.

Un Multisig Wallet 2 din 3 poate facilita aceste tranzactii Escrow intre doua parti, iar procesul va include astfel, o terta parte ca arbitru, daca ceva nu merge conform planului.

  1. Autentificare cu 2 factori

Din moment ce private keys pot fi stocate pe diferite dispozitive, Multisig Wallets se pot utiliza ca forma de autentificare cu doi factori. 

Cu toate acestea, exista si riscuri in acest context, care se vor accentua daca adresa Multisig este setata cu 2 din 2 private keys. Daca una dintre keys va fi pierduta, se va pierde automat si accesul la fonduri.

 

Concluzii

Multisig Wallets utilizeaza mai multe private keys si, prin urmare, mai multe semnaturi, pentru a valida tranzactii si a transfera fonduri, permitand luarea deciziilor in unanimitate si oferind astfel securitate sporita.

Daca sunt folosite corespunzator, permit numeroase aplicatii utile, care fac activele crypto mai atractive pentru investitori si sunt deci o alternativa mult mai sigura si mai credibila pentru gestionarea fondurilor Crypto.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *