fbpx
  • bitcoinBitcoin$65,631.002.76%
  • ethereumEthereum$4,314.1911.74%
  • ElrondElrond$254.257.54%

Ce este Proof of History

In articolul de azi va explic ce este protocolul Proof of History, cum functioneaza, de ce este atat de rapid si veti vedea de ce intarzierile in retea nu sunt o problema.

 

Ce este Proof of History

Acesta este un consensus mechanism utilizat in procesarea blocks, pentru a usura sarcina nodurilor din retea, oferind o metoda de codare a timpului in Blockchain.

In mod firesc, intr-un Blockchain, obtinerea consensului cu privire la timpul petrecut pentru mining-ul unui block este esentiala, la fel cum este si obtinerea unui consens in legatura cu existenta tranzactiilor din acel block. 

Prin urmare, timestamping este un aspect important, deoarece permite retelei sa stie ca tranzactiile au avut loc intr-o anumita ordine.

Practic, Proof of History permite inregistrarea unui eveniment pe Blockchain, aratand ca acesta a avut loc la un moment dat in timp.

 

Cum functioneaza Proof of History

În cazul Proof of Work, primul miner care obtine un block este cel care identifica The Nonce (prescurtarea de la number used only once, ce reprezinta un numar intreg, folosit ca input pentru functia de calcul a hash-ului block-ului curent) proces care are nevoie de o anumita cantitate de energie si putere de calcul.

Proof of History se bazeaza pe un nou concept criptografic, cunoscut sub numele de Verifiable Delay Function (VDF). Un VDF poate fi rezolvat de un single core CPU, utilizand un set exact de pasi secventiali. 

Deoarece parallel processing nu este permisa, devine usor de determinat exact cat timp a luat pentru ca acei pasi sa fie aplicati. Astfel, trecerea timpului este clar definita si interpretata de Blockchain.

Deoarece Proof of History a rezolvat practic provocarea ce tine de timp, dificultatea de procesare in blockchain s-a schimbat, facandu-l mai rapid si astfel tranzactiile avand loc mai usor.

De pilda, Solana este blockchain-ul care a popularizat acest consensus mechanism. Pe langa asta, utilizeaza un protocol de securitate cunoscut sub denumirea de Tower Byzantine Fault Tolerance pentru a permite participantilor sa puna tokens la staking, astfel incat sa voteze cu privire la validitatea unui hash Proof of History.

Daca o entitate rau-intentionata voteaza pentru un fork in retea, care nu corespunde cu registrele PoH, aceasta va fi penalizata.

Solana se bazeaza, de asemenea, pe Proof of Stake pentru a stabili cui ii este permis sa fie un validator de blocks.

 

Cat de rapid se intampla

Deoarece nu exista nicio dependenta fata de ceasurile computerelor sau de ora locala raportata la tranzitia dincolo de Verifiable Delay Function, VDF se va asigura ca fiecare producator de block va dovedi ca a asteptat timpul necesar, astfel incat reteaua sa avanseze la urmatoarea operatiune.

Urmatorul participant trebuie sa genereze la nivel local o portiune din VDF, pana la slotul programat. Aceasta inseamna ca, de indata ce sunt adaugate noduri, tranzitia poate incepe imediat ce mesajul este primit. Acest lucru este posibil astfel deoarece acum exista dovada criptografica a faptului ca producatorul block-ului a respectat si urmat intarzierile protocolului.

De exemplu,  Solana are posibilitatea de a confirma 25 de blocks, propuse de 25 de validatori diferiti, in timpul in care alte blockchains ar putea confirma doar unul.

 

Exista intarzieri

Mesajul poate ajunge out of order, in timp ce costul intarzierilor transferurilor in retea este incet atenuat, pe masura ce tot mai multe packets sunt livrate. Astfel, odata ce mesajul este reconstruit secvential, fiecare delay dintre blocks este consemnat corespunzator, iar intreaga data structure se asigura ca intarzierile sunt intr-adevar corecte.

Acest lucru presupune de fapt ca reteaua nu a avut niciodata un delay, deoarece chiar si cu variatii cauzate de producatorii de blocks, acestea pot fi in continuare produse la viteze fulger. Prin urmare, Proof of History este un mecanism care asigura in retea viteze care nu au mai fost obtinute pana acum in tehnologia Blockchain.

 

Concluzii

Pe scurt, Proof of History permite utilizatorilor sa creeze un registru istoric, care functioneaza ca dovada ca un eveniment a avut loc la un moment dat in Blockchain, facand astfel reteaua mai rapida si tranzactionarea mai facila.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *