fbpx
  • bitcoinBitcoin-3.31%
    $22,897.00
  • ethereumEthereum-3.54%
    $1,572.14
  • elrond-erd-2MultiversX-5.04%
    $42.46

Ce este Hashrate-ul

Astazi, va voi explica ce este Hashrate-ul, de ce este important, ce inseamna pentru o cryptomoneda ca Bitcoin si cum poate influenta investitiile.

 

Ce este Hashrate-ul

Hashrate este un termen folosit pentru a descrie puterea de calcul combinata a unei retele crypto specifice sau puterea unei platforme de mining din reteaua respectiva.

Orice crypto asset care necesita mining are nevoie de un numar de miners care sa sustina reteaua. Acestia pot fi persoane sau firme care folosesc puterea de calcul a unor platforme de tip mining rig, pentru procesarea tranzactiilor si obtinerea de noi cryptomonede. 

Mining-ul presupune de fapt calcularea unor Hash-uri criptografice – acestea reprezentand siruri de date pseudorandom, utilizate pentru a preveni double spending-ul si pentru a se asigura ca asset-urile noi sunt create cu o cheltuiala de energie si in urma rezolvarii efective a respectivului puzzle criptografic.

Astfel, Hashrate-ul unei platforme de mining reprezinta numarul de Hash-uri care pot fi calculate pe secunda. Puterea de Hash combinata a unei retele crypto se obtine insumand Hashrate-ul tuturor platformelor de mining care opereaza in orice moment.

 

De ce este Hashrate-ul important

Acesta reprezinta o valoare cheie pentru a evalua cat de puternica si, prin urmare, cat de sigura este o retea Blockchain. Cu cat numarul de miners onesti si motivati de a descoperi urmatorul block este mai mare, cu atat Hashrate-ul creste si astfel cu atat devine mai dificil ca reteaua sa poata fi atacata.

De exemplu, un scenariu de tip 51% Attack se refera la momentul in care un posibil atacator ar detine suficient echipament de mining pentru a controla mai mult de 50% din Hashrate-ul Blockchain-ului. 

Daca o entitate reuseste sa controleze majoritatea Hashrate-ului, ar putea bloca sau reorganiza tranzactiile, sau chiar inversa platile pe care le-a efectuat. Acest lucru ar determina aparitia double spending-ului, care in cele din urma ar submina total integritatea Blockchain-ului.

Deci, daca Hashrate-ul scade, este mult mai usor si mai ieftin sa organizezi un 51% Attack, deoarece reteaua ar fi astfel mai vulnerabila.

 

Ce inseamna Hashrate-ul pentru Bitcoin?

Un Hashrate bun este un indiciu al faptului ca miners isi investesc resursele in echipamente mai noi si mai puternice – ceea ce inseamna ca au incredere in acel Blockchain.

Hashrate-ul Bitcoin este vazut ca fiind un indicator semnificativ al integritatii retelei. Daca acesta este mai mare, inseamna ca si puterea de procesare este sporita, ceea ce, la randul sau, determina un nivel mai ridicat de securitate.

Siguranta Blockchain-ului Bitcoin depinde de faptul ca miners colaboreaza pentru a crea si mentine acelasi chain. Pe masura ce noile blocks sunt validate de miners, vor fi adaugate la Blockchain-ul Bitcoin. În cele din urma, cel mai lung lant de blocks va fi cel acceptat ca versiune valida.

 

Cum ii influenteaza asta pe investitori

Un Hashrate ridicat demonstreaza ca reteaua este incoruptibila. Cand investitorii observa acest lucru, devin sau continua sa fie si mai interesati sa investeasca in crypto, ceea ce inseamna ca si valoarea assetului respectiv creste.

In mai 2021, Hashrate-ul Bitcoin a atins o valoare maxima, care a corespuns si cu ATH-ul pretului cryptomonedei. Dupa acel moment, valoarea Bitcoin a inceput sa scada, iar Hashrate-ul la fel.

Exista momentan 2 teorii concurente, atunci cand se analizeaza Blockchain-ul Bitcoin. Una dintre acestea sustine ca Hashrate-ul urmeaza pretul ca fluctuatii, iar cealalta propune contrariul. 

Inca nu exista un raspuns definitiv, deoarece multi analisti afirma ca va trebui sa mai asteptam inca 10 ani, inainte de a avea la dispozitie suficiente date pentru a identifica o corelatie corecta intre aceste doua elemente.

 

Concluzii

Hashrate-ul reprezinta nu numai o metoda de estimare a puterii de calcul combinate a unei anumite retele crypto, ci poate fi, de asemenea, utilizat ca reper pentru a spune cat de popular si de integru este un Blockchain. Un Hashrate ridicat indica succesul si este frecvent asociat cu o valoare ridicata pentru cryptomoneda pe care o reprezinta.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *