fbpx
  • bitcoinBitcoin-0.07%
    $22,959.00
  • ethereumEthereum-1.68%
    $1,580.05
  • elrond-erd-2MultiversX-0.80%
    $43.52

Banca Națională a Ucrainei lansează un proiect pentru moneda digitală națională

Banca Națională a Ucrainei propune un proiect prin care să lanseze e-hryvnia, propria monedă digitală naţională. Banca ia în considerare să dezvoltă trei opțiuni CBDC, în funcție de design și caracteristicile principale.

Prima opțiune ar fi o moneda digitală pentru plăți cu amănuntul fără numerar, prin intermediul contractelor. E-hryvnia cu amănuntul ar permite implementarea plăților sociale direcționate și reducerea cheltuielilor administrative și guvernamentale.

A doua opțiune CBDC prevede e-hryvnia disponibilă pentru utilizare în operațiuni legate de schimbul de criptomonede, emiterea și alte operațiuni cu active virtuale. „E-hryvnia poate deveni unul dintre elementele cheie ale dezvoltării infrastructurii de calitate pentru piața activelor virtuale din Ucraina”, notează anunțul.

A treia opțiune include e-hryvnia pentru a permite plățile transfrontaliere, oferind tranzacții globale mai rapide, mai ieftine și mai transparente.

 

Potrivit anunțului, Institutul Ucrainean de Proprietate Intelectuală a înregistrat marca comercială „e-hryvnia” pentru BNU în octombrie 2022.

Se pare că banca a studiat în mod activ posibilitatea de a emite un CBDC în ultimii ani, angajând dezvoltatori blockchain și cooperând cu proiecte majore din industrie, precum Stellar Development Foundation.

„Dezvoltarea și implementarea unei monezi digitale sub numele de e-hryvnia poate fi următorul pas în evoluția infrastructurii de plăți a Ucrainei”, a transmis Oleksii Shaban, director al departamentului de sisteme de plăți și dezvoltare inovatoare BNU. El a adăugat că un CBDC ucrainean ar putea avea un impact pozitiv asupra asigurării securității economice și întăririi suveranității monetare a statului, precum și asupra creșterii economiei.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *