fbpx
  • bitcoinBitcoin$16,876.243.17%
  • ethereumEthereum$1,267.316.40%
  • elrond-erd-2MultiversX (Elrond)$43.120.97%

Banca centrală a Georgiei și-ar putea lansa propriul CBDC

 

Miercuri, Banca Națională a Georgiei a anunțat că explorează ideea lansării unui CBDC.

În anunțul făcut, banca centrală a precizat că lansarea unei monede digitale (GEL) ar avea multe beneficii pe care alte țări le-au punctat deja cum ar fi: incluziune financiară, plăți mai eficiente și control guvernamental asupra unui sistem monetar aflat în continuă dezvoltare.

Proiectul poartă numele de ”Digital GEL” și presupune respectarea standardelor pentru un CBDC pe care BIS (Bank for International Settlements) le-a stabilit anul trecut.

Anunțul reprezintă și o invitație pentru inovatorii care caută să contribuie la acest proiect prin parteneriat public-privat. În mod interesant, banca nu menționează în mod explicit tehnologia Blockchain.

CBDCs au apărut în planurile tuturor celor mai mari bănci centrale din lume, cel mai important exemplu fiind China cu inițiativa eCNY.

Vecinii Georgiei, Rusia și Turcia, lucrează la proiecte similare. Cum Georgia este o țară mai mică, a cărei economie depinde masiv de turismul spre Marea Neagră, banca centrală a țării nu are la fel de multă influență precum cele ale vecinilor săi.

Totuși, unele țări care au deschis calea spre progres în sectorul CBDC au avut economii bazate pe turism chiar mai mici. Acest lucru ar putea fi posibil datorită posibilității reduse de abuz la scară largă a sistemelor financiare locale.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *