• bitcoinBitcoin$85,191.000.93%
  • ethereumEthereum$1,617.621.72%
  • elrond-erd-2MultiversX$14.512.40%

Un raport CPI din SUA duce la scăderea dolarului american, afectând și piața crypto

dolar american

Departamentul Muncii (Labour Department) din SUA a publicat joi un articol în care evidențiază că rata inflației la momentul actual se află la cele mai mari valori de peste 40 de ani. CPI (Consumer Price Index) a crescut cu 0.6% din luna decembrie 2021, și cu 7.5% din luna ianuarie 202, reprezentând cea mai mare creștere din anul 1982.

Ca urmare a anunțului, dolarul american a început să își piardă din valoare, adăugând la grijile investitorilor legate de posibilele noi politici monetare ce vor fi introduse de banca centrală a țării (Federal Reserve, sau Feds pe scurt).

Următoarea creștere a ratelor dobânzilor va avea loc în martie, încă nu este care ar fi procentajul acestor creșteri, de unde și nesiguranța investitorilor de pe piețe. Guvernul SUA, sub administrația Biden, a aprobat anul trecut un pachet de măsuri stimulante ce includea finanțări de 1.9 trilioane de dolari.

Această politică includea de asemenea rate mici ale dobânzilor, contribuind într-o oarecare măsură la creșterea inflației. Directorul Feds, Jerome Powell, a declarat anul trecut însă că aceste creșteri ale inflației sunt tranzitorii și vor dispărea pe termen lung.

Politica inițiată în 2021 a continuat deci, fapt ce a dus la această creștere a inflației. Entuziaștii crypto au profitat de această ocazie să amintească tuturor că Bitcoin poate acționa ca un ”inflation hedge,” protejând fondurile investitorilor în aceste vremuri.

Acest lucru se datorează rarității monedei, doar 21 de milioane de monede BTC fiind posibile a fi puse în circulație, un contrast masiv în comparație cu abilitatea băncii centrale americane de a printa dolari la nesfârșit.

Înaintea publicării raportului, Bitcoin ajunsese la 44,000 de dolari, scăzând puțin imediat după publicare, și revenindu-și acum la 43,600, conform datelor CoinGecko. Ethereum se află de asemenea la 3111 dolari la momentul scrierii acestui articol.

Deși unii analiști crypto spun că Bitcoin beneficiază din urma creșterii inflației, politicile monetare impuse de Feds pentru a combate inflația ar putea duce la o schimbare de direcție din partea investitorilor instituționali, de la Bitcoin la alte asset-uri de tip fixed-income cum ar fi bonds (obligațiuni).

Această situație ar putea duce mai apoi la o vânzare masivă în piața crypto, ceea ce ar duce la un alt crash al prețului Bitcoin. Analistul Marc Chandler al celor de la Bannockburn Global Forex spune însă că o astfel de scădere ar afecta toate asset-urile considerate ”riscante,” ceea ce ar include acțiunile (stocks).

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *