
Într-un interviu acordat celor de la dcbusiness.ro, Adrian Vasilescu și-a exprimat punctul de vedere asupra cryptomonedelor și a pieței crypto în general, confirmând zvonurile cum că conducerea BNR-ului abordează subiecte de presă care nu au neapărat legătură cu planurile de angajare ale instituției.
Vasilescu a punctat faptul că monedele crypto pot fi mai degrabă numite ”active crypto.” Omul spune chiar că oricine continuă să le numească cryptomonede se angajează în ceea ce el numește ”abuz de piață,” care tot conform acestuia, reprezintă ”o încălcare grosolană a legii obiective a banilor.”
Ceea ce ar sugera că ar exista un fel de lege subiectivă a banilor… bine măcăr că știm cum stau lucrurile. Deci ați înțeles, da? Dacă ziceți cryptomonede este clar un abuz de piață.
Pe lângă glume, subliniem totuși faptul că declarațiile consilierului nu reprezintă punctul de vedere al BNR-ului în sine, după cum recunoaște chiar el:
“BNR-ul nu s-a putut pronunța din acest punct. A făcut doar câteva obiecții, de fapt câteva precizări pentru a atenționa publicul că există un risc. Acesta e punctul meu de vedere pe care vi-l spun.”
Aruncând o scurtă privire pe site-ul băncii, vedem că într-adevăr a existat un comunicat de presă care avertiza asupra riscurilor crypto, într-un format de tip ”Nu interzicem nimic, dar dacă pierdeți bani să nu veniți la noi.”
Acesta o citează de asemenea pe Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, care a declarat de asemenea cu câteva luni în urmă că nu consideră că activele crypto pot fi catalogate drept ”monede.” Un articol al celor de la Yahoo.finance confirmă acest lucru.
Planurile băncii legate de lansarea unui euro digital continuă însă, fapt ce arată că banca ia totuși în serios această piață, în special stablecoin-urile.Întrebat mai apoi dacă consilierul ar investi în crypto, acesta a răspuns că nu are asemenea bani, adăugând:
”Sunt câțiva magnați în lume care s-au jucat investind în aceste monede și fiind atât de puternici s-au jucat periculos în această piață. Pentru că atunci când ei au intrat, Bitcoin a crescut imens și când deodată au ieșit brusc s-a prăbușit.”
Situația este puțin mai complicată în realitate, fiind vorba de două mari piețe crypto – cea spot, reprezentată de exchange-urile centralizate, și cea de derivative, unde se ”joacă” de obicei ”magnații” despre care vorbește Vasilescu – sub forma fondurilor hedge și a managerilor de asset-uri, în cea mai mare parte.
Du-te domnule inapoi in ’90 si nu iti da cu parerea ca taximetriștii despre chestii care te depasesc! Recliva comunista ce esti te-ai gasit tu sa dai sfaturi financiare oamenilor care cred in blockchain. Ramai la rublele tale!