fbpx
  • bitcoinBitcoin$62,429.003.04%
  • ethereumEthereum$3,432.252.09%
  • elrond-erd-2MultiversX$62.582.66%

Piața globală intră in faza finală a prăbușirii prețurilor

Conform lui Jeremy Grantham, investitor şi co-fondator GMO, suntem într-un moment mult mai periculos decât bula imobiliară din 2007. Potrivit legendarului investitor, piețele globale intră acum în faza finală a prăbușirii „Super-bulei” a prețurilor acțiunilor, obligațiunilor și caselor. Conform avertismentelor sale anterioare, piața americană a scăzut la cel mai mic nivel din luna august.

Economia globală se afla în pragul unei recesiuni, dar pieţele trebuie să se pregătească de ceva mult mai rău, declara Grantham. Într-o bulă tipică, prețurile cresc, în timp ce investitorii ignoră pericolele serioase. Ca rezultat, acest lucru face ca bula să spargă și prețurile să scadă. Indicele depășește de obicei două abateri standard față de cea mai recentă medie a prețurilor.

În cazul unui Superbubble, indicele este mult mai mare. În esență, o bulă este atunci când prețurile sunt mari, iar o super bulă este atunci când prețurile activelor sunt departe de valorile istorice. Spre deosebire de ceea ce s-a experimentat, superbula actuală prezintă o răspândire a prețurilor remarcabil de ridicate în toate clasele de active. Acest scenariu indică un declin economic dacă se presupune că datele din trecut.

Când superbula se extinde la mai multe active, cum ar fi locuințele, rezultatul este marcat de recesiune. Acest scenariu a fost demonstrat în Japonia în 1989. Înainte de prăbușirea economică din 1991, Japonia a cunoscut o creștere a prețurilor imobiliare și acțiunilor. Creșterea economică a scăzut și a purtat Deceniul Pierdut. În mod similar, în 2006, creșterea constantă a prețurilor locuințelor a dus la Criza Financiară Globală (aGFC) din 2008.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *