
Comuna despre care este vorba ar fi acum liderul național, în ceea ce privește ideea de ”smart village” – Ciugud. Aceasta este prima dată când o comunitate din România își lansează propria monedă virtuală.
Anunțul a fost făcut de autoritățile locale marți. CIUGUbanul urmează a fi folosit pentru a recompensa localnicii care colectează deșeuri și reciclează. Moneda face parte deci dintr-o inițiativă eco-friendly, care mai include instalarea unor stații de preluare a deșeurilor.
Cetățenii comunei vor putea depune sticle, PET-uri și doze de aluminiu în aceste centre, și vor fi recompensați cu CIUGUbani. Oficialii comunei au precizat că moneda nu are valoarea unei cryptomonede, și că este doar o recompensă pentru a stimula spiritul civic al localnicilor.
Totuși, unele dintre magazinele din comună au anunțat că vor accepta moneda și vor oferi reduceri la diverse produse. O stație a fost deja instalată în curtea unei școli din comună. Acest lucru nu este întâmplător, din moment ce moneda a fost introdusă pentru a fi folosită în mod special de către copii.
Odată cu începerea unui nou an școlar, monedele vor putea fi convertite în lei de către aceștia. O fază mai avansată a proiectului ar oferi cetățenilor comunei reduceri la anumite taxe și impozite, în schimbul monedei virtuale.
Pentru a realiza acest lucru va fi nevoie însă de o propunere legislativă. Proiectul CIUGUban este realizat în colaborare cu o companie americană numită ENVIPCO, un producător global de RVMs (Reverse Vending Machines) care activează deja în România încă din 2019.
În decembrie, ENVIPCO va deschide un centru de producție în județul Alba pentru astfel de mașinării, care va livra RVMs în toată zona europeană.