fbpx
  • bitcoinBitcoin$62,396.001.18%
  • ethereumEthereum$3,021.64-0.39%
  • elrond-erd-2MultiversX$39.92-1.53%

Monero ($XMR) – Liderul tranzactiilor private

 

Urmeaza sa analizam un proiect reprezentativ pentru sfera crypto. Monero exista din 2014, deci este printre cele care au trecut testul timpului si inca vine cu update-uri constante, are o comunitate mare in spate, toate astea din mai multe motive despre care o sa vorbim in continuare. 

 

 

Inainte de toate, pentru cine nu stie, sa vedem ce este Monero si cum a aparut.

Monero a fost fondat in 2014 si isi are originile in stransa legatura cu Bytecoin, un protocol de confidentialitate aparut in 2012. Monero a aparut ca un fork al Bytecoin, deci este o moneda digitala, peer to peer, care are ca scop principal confidentialitatea si anonimatul userilor. 

Spre deosebire de majoritatea Blockchain-urilor care sunt publice si transparente (Bitcoin, Ethereum si aproape orice alt Blockchain la care ne gandim), Monero, prin tehnologia pe care o are in spate, despre are o sa vorbim imediat, permite creare unei economii digitale anonime pe propriul Blockchain, in care adresele care tranzactioneaza Monero sunt cryptate si sunt cunoscute doar pentru persoanele care participa la tranzactia respectiva.

Asta face din Monero o moneda fungibila in totalitate, in sensul ca orice Monero este identic cu altul, spre deosebire de Bitcoin de exemplu, unde, da, orice Bitcoin este egal cu altul, dar din moment ce amprenta digitala a acestor monede poate fi gasita de catre oricine analizeaza tranzactiile blockchain (in special institutii sau exchange-uri), un anumit Bitcoin poate fi “patat” in urma folosirii in tranzactii pe darkweb, de exemplu. Daca incerci sa transferi un Bitcoin de acest tip pe anumite exchange-uri, contul tau poate fi blocat automat. 

Ca Bitcoin si Ethereum, Monero foloseste tot un mecanism de consensus de tip proof of work, doar ca e putin diferit de cel folosit de primele doua. Monero foloseste un algoritm numit RandomX care este optimizat pentru a participa in retea folosind CPUs si nu device-uri de tip ASIC care sunt folosite in general de catre institutii sau entitati cu putere financiare mare, cum se intampla in momentul de fata la Bitcoin. 

 

De ce a vrut Monero sa excluda acest tip de mining din ecuatie?

E simplu. Pentru a evita o centralizare si pentru ca reteaua Proof of Work in care avem sisteme doar de tip CPU care participa e mai democratica si mai prietenoasa cu mediul inconjurator. Nu stiu, daca s-au gandit neaparat la ultima parte, dar rezultatul e cel mai important.

Ca sa ajunga cel mai mare proiect de acest tip, peste Dash, Zcash si altele, cel putin din perspectiva market cap-ului, Monero are cateva functionalitati integrate care il fac sa fie sigur si anonim. Cele doua, principale pe care se bazeaza sunt stealth addresses si ring signatures. 

Pe scurt, stealth addresses inseamna fiecare tranzactie cu XMR e trimisa la o adresa generata in mod aleatoriu, care are propriul private key unic, asa ca acest tip de adrese permite si celui care trimite si celui care primeste XMR sa verifice tranzactia, fara ca informatiile de identificare sa fie accesibile celor din exterior. 

Ring signatures reprezinta un tip de semnaturi digitale, prin care o multitudine de posibili senders sunt adunati impreuna, pentru a crea o semnatura unica, folosita pentru a autoriza tranzactia. Printre posibilii senderi este si persoana care executa transferul, dar din exterior aceasta persoana nu poate fi vazuta, pentru ca toate input-urile, deci semnaturile dintr-un grup, arata identic pentru un privitor extern. 

Important de mentionat e ca in 2018 Monero a implementat tehnologia Bulletproof pentru a-l face mai scalabil. Prin Bulletproof, dimensiunea tranzactiilor confidentiale scade cu 80 la suta si in acelasi timp creste si eficienta tranzactiilor. Asa a ajuns Monero sa aiba cele mai mici taxe dintre blockchain-urile care se bazeaza se proof of work, de sub 1 cent. 

Moneda XMR are un supply maxim infinit, cu aproape 18 milioane in circulatie. Supply-ul este infinit probabil pentru a evita din start discutiile care exista la Bitcoin de exemplu. Ce se va intampla cand toti cei 21 de milioane de btc vor fi minati? Minerii vor fi platiti doar din taxele din retea, care fie vor fi mai mari ca sa poate acoperi recompensele din blocurile din retea pe care le primesc in acest moment, fie nu vor fi suficiente ceea ce ar fi un dezastru pentru retea pentru ca minerii nu ar fi stimulati pentru a produce blocuri. 

Aceste lucruri nu se pot intampla cand vine vorba de Monero pentru ca recompensele pentru a crea blocuri in retea vor scadea gradual pana vor ajunge la un nivel minim, sub care nu se poate scadea, de 0.6 XMR per bloc. 

Una dintre cele mai mari probleme cu Monero si alte proiecte de acest tip este faptul ca intotdeauna vor fi institutii care vor incerca in mod activ sa le reglementeze agresiv sau sa le interzica din motive cat se poate de evidente. Ca tranzactiile nu pot fi urmarite. 

Si asa ajungem la dezbaterea principala legata de acest tip de monede. Este o idee buna sa avem cai prin care sa putem facem tranzactii in anonimitate? Pe de o parte pot fi folosite pentru tranzactii pe black markets, mita, droguri, crime, si multe alte activitati ilegale. Lucruri care pot avea implicatii adanci in societate. 

In acelasi timp, pot fi folosite pentru a sustine canditati politici, jurnalisti si activisti in regimuri totalitariste unde daca s-ar gasi sursele de bani ai putea avea probleme mari. Deci confidentialitatea financiara pentru indivizi si organizatii este un drept fundamental care sa ne fereasca intotdeauna de orice forme de cenzura si restrictii? Sau e ceva la care ar trebui sa renuntam pentru ca statele sa ne poate feri de activitati ilegale?

Legat de pret si potential pentru a investi, in primul rand, Monero are o inflatie mica care pana in 2022 va continua sa scada si, cu toate ca au fost delistati de pe anumite exchange-uri din frica de reglementari, cred ca intotdeauna va exista o piata mare de utilizatori. Si din moment ce nu toate exchange-uri au sediu in SUA sau Australia si destule au sediu offshore, e dificil sa existe presiune pe toate pentru a delista acest tip de monede. 

Din moment ce XMR nu si-a depasit inca ATH-ul din 2018, probabil din cauza FUD-ului constant ce a aparut pe baza sa, cred ca in momentul de fata este subevaluata de piata la pretul de aproximativ 250 de dolari (la momentul filmarii) si ca are foarte mult spatiu sa creasca pana la final de an.

Mai ales ca numarul de tranzactii pe blockchain se apropie de un million pe luna deci ca activitate on chain sta excelent, si, foarte important, atomic swaps intre blockchain-urile bitcoin si monero sunt live pe mainnet si pot fi realizate. Asta inseamna ca vom puteam face swap intre Monero si Bitcoin, fara niciun fel de intermediar, folosind browser-ul tor – Impresionant!

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *