fbpx
  • bitcoinBitcoin$39,391.003.13%
  • ethereumEthereum$2,693.017.03%
  • ElrondElrond$104.455.89%

Fundația MakerDAO va fi desființată, iar rețeaua va redeveni descentralizată

makerdao

Pionierul din sectorul DeFi, MakerDAO, a anunțat desființarea fundației care manageriază proiectul în următoarele luni, acesta fiind unul dintre ultimele obiective din roadmap-ul protocolului pentru a atinge obiectivul descentralizării totale.

“Complete decentralization of Maker means that future development and operation of the Protocol and the DAO will be determined by thousands or perhaps millions of engaged, enthusiastic community members…”

… a scris CEO-ul fundației Maker, Rune Christensen, într-un blog post publicat pe 20 iulie. Acesta a comentat și evoluția proiectului care a început acum 6 ani printr-un post pe Reddit realizat de acesta.

Fundația Maker a fost creată sub forma unei organizații non-profit responsabilă pentru supervizarea dezvoltării și finanțării proiectului, în septembrie 2018.

Conform lui Christensen, acesta a creat fundația cu intenția de a o dizolva în 2 sau 3 ani, însă această mișcare a dus la certuri între susținătorii proiectului și cei care vedeau fundația ca fiind în conflict cu natura spațiului crypto.

În luna mai a anului 2017, la peste 2 ani de la dezvăluirea proiectului Maker pe Reddit, protocolul lansa într-o manieră limitată ProtoSai – precursorul primului stablecoin al Maker, SAI (Single-Collateral Dai).

SAI a fost lansat complet în decembrie 2017 și a circulat timp de aproximativ 2 ani, până la introducerea DAI (Multi-Collateral Dai) de Fundație în noiembrie 2019. Această ultimă iterație a permis monedei DAI să fie minted pe mai multe blockchain-uri aprobate de sistemul de guvernare intern.

În martie 2020, Fundația Maker a transferat contractul pentru token-ul MKR către sistemul de guvernare facilitat de comunitate, acțiune considerată ca începutul reinstituirii guvernanței de tip descentralizat.

În luna martie a acestui an au fost înființare câteva ”unități centrale,” responsabile pentru managementul echipelor și activităților din cadrul protocolului.

Fundația va returna un fond de development în valoare de 84,000 MKR organizației descentralizate care va conduce de acum proiectul. Suma respectivă se traduce în 500 de milioane de dolari.

Conform celor de la DeFi Llama, MakerDAO este la momentul actual al șaselea protocol DeFi ca TVL (Total Value Locked), cu 5.62 miliarde de dolari.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *