fbpx
  • bitcoinBitcoin-2.03%
    $22,737.00
  • ethereumEthereum-2.26%
    $1,634.99
  • elrond-erd-2MultiversX-3.11%
    $45.63

FMI : Crypto și băncile centrale ar putea construi un ecosistem monetar bogat și divers

Într-un raport al Băncii Reglementărilor Internaționale (BRI), FMI spune că tehnologia din spatele activelor digitale și încrederea pe care o are publicul în băncile centrale ar putea pregăti scena economica pentru politica monetară a viitorului.

„Susținem că sistemul monetar al viitorului ar trebui să valorifice noile capacități tehnice demonstrate de crypto, dar să se bazeze pe încrederea oferită de băncile centrale (BRI 2022).

Cu alte cuvinte, orice tranzacție legitimă care poate fi efectuată cu active digitale poate fi realizată mai bine cu banii băncii centrale. Monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) și alte infrastructuri publice pot susține un ecosistem monetar bogat și divers, care sprijină inovația în interes public.”

Potrivit FMI, deși tehnologia din spatele activelor digitale este demnă de remarcat, industria are multe defecte, cum ar fi volatilitatea extremă a prețurilor și lipsa de reglementări și scalabilitate. FMI spune că băncile centrale pot ajuta la rezolvarea acestor probleme.

Crypto nu este nici stabil, nici eficient. Este un sector în mare parte nereglementat, iar participanții săi nu sunt responsabili în fața societății. Fraudele frecvente, furturile și înșelătoriile au stârnit îngrijorări serioase cu privire la integritatea pieței.

Crypto ne-a introdus în posibilitățile de inovare. Cu toate acestea, elementele sale cele mai utile trebuie puse pe o bază mai solidă. Prin adoptarea de noi capacități tehnice , banii băncii centrale pot oferi fundația unui ecosistem monetar bogat și divers, care este scalabil și proiectat având în vedere interesul public.”

Raportul citează tokenizarea imobiliară și achizițiile cu amănuntul ca exemple ale modului în care băncile centrale pot folosi activele digitale.

„În primul rând, CBDC-urile (activele digitale ale băncii centrale) angro pot oferi noi capabilități tehnice. De exemplu, cumpărătorul și vânzătorul unei case ar putea conveni în avans că plata simbolizată și transferul titlului tokenizat să fie simultane.

În al doilea rând, la nivel de retail, CBDC-urile au un mare potențial, împreună cu sistemele de plată rapidă. CBDC-urile de vânzare cu amănuntul ar funcționa ca numerar digital disponibil pentru gospodării și întreprinderi, cu servicii furnizate de companii private.

Sistemele de plată rapidă cu amănuntul operate de băncile centrale sunt similare cu CBDC-urile cu amănuntul prin faptul că oferă această platformă comună, asigurând în același timp că serviciile sunt pe deplin conectate. Ambele promit să reducă costurile de plată și să permită incluziunea financiară.”

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *