fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,988.00-1.06%
  • ethereumEthereum$3,147.62-0.38%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.840.87%

FANTOM – Viitorul DeFi – Cum functioneaza Opera Network

 

Ce ai dori sa stii despre Fantom in Crypto? De la crypto walletul Fantom si pana la detalii despre FTM, tokenul Fantom, iti propun sa afli mai multe.

 

Fantom, la fel ca Solana, Ethereum, sau Avalanche, este o retea de infrastructura, sau layer one, care are ca scop principal conturarea unui mediu scalabil, rapid, sigur, si descentralizat in cadrul caruia sa poata fi construit un ecosistem DeFi. 

Cu cat reteaua este mai bine proiectata, cu atat creste atractivitatea in fata developerilor experimentati. Pe masura ce avem numere din ce in ce mai mari de echipe de developeri, creste numarul de aplicatii descentralizate, iar acestea reprezinta principalul catalizator pentru TVL si utilizatori. 

Fantom este o retea din noua generatie de blockchain-uri, cu o arhitectura sofisticata, care permite crearea de smart contracts. Prin arhitectura tehnologica despre care vom vorbi mai in detaliu in cateva momente, Fantom rezolva unele dintre limitarile retelelor mai vechi si poate, in teorie, sa sustina numere mari de aplicatii si useri, fara sa renunte la descentralizare si securitate.

 

Cum functioneaza Fantom

In primul rand, Fantom foloseste un mecanism de consens numit Lachesis, care reprezinta motorul ce securizeaza intreaga retea, o mentine descentralizata, si, in esenta, reprezinta sistemul prin care pot fi validate si executate toate tranzactiile. 

Lachesis este un mecanism proof of stake de tip aBFT (asynchronous Byzantine Fault Tolerant) prin intermediul caruia nodurile care asigura functionarea retelei pot ajunge la consens, fara a fi nevoite sa-si transfere intre ele datele care compun blocurile din retea, in contrast cu mecanismele de tip proof of work sau alte variatii ale proof of stake.

Spre deosebire de alte retele de tip layer one, Fantom creaza un blockchain separat si independent pentru fiecare dintre aplicatiile descentralizate construite. Toate aceste retele independente sunt conectate la Lachesis, asadar au aceasi securitate si viteza ca reteaua principala. Mai mult de atat, fiecare blockchain independent poate fi personalizat cu propriul sistem de guvernare si asseturi digitale si poate comunica, in orice moment, cu toate celelalte retele.

In cadrul Ethereum, de exemplu, toate aplicatiile functioneaza pe aceeasi infrastructura, lucru care poate duce la o retea care incetineste pe masura ce are mai multi useri interactioneaza simultan cu aceasta. 

Acest mecanism de consens sta si la baza Fantom Opera, care reprezinta layerul principal si fundamental al intregului ecosistem. Pe acest layer, fiind compatibil cu EVM (Ethereum virtual machine), developerii pot scrie si rula aplicatii descentralizate exact in acelasi fel ca pe Ethereum. Mai mult de atat, pot porta aplicatii de pe Ethereum intr-un timp foarte scurt. 

 

Ecosistemul Fantom 

Ecosistemul Fantom a avut una dintre cele mai agresive cresteri din ultimele luni, indiferent din unghiul din care privim. Din vara anului trecut si pana in acest moment, TVL-ul pe Fantom a crescut de la aproximativ jumatate de milliard de dolari, la aproape 10 miliarde. 

Acest flux urias de useri noi a venit pe baza proiectelor noi care au ales Fantom ca infrastructura. In acest moment, avem peste 150 de aplicatii descentralizate construite pe acest layer one, lucru care ne demonstreaza ca reteaua functioneaza in paramentri optimti si ca genereaza incredere din partea tuturor participantilor, fie ca vorbim de useri, devs, sau nodurile din retea. 

Printre platformele care genereaza cel mai mare TVL gasim Multichain, SpookySwap, Yearn Finance, Scream, Geist Finance, Curve, si SpiritSwap. Aceste protocoale de tip AMM, lending and borrowing, sau optimizare yield, sunt fundatia unui ecosistem DeFi pentru ca permit userilor sa tranzactioneze, sa genereze yield, si interactioneze direct cu un mediu financiar descentralizat. 

 

Totul despre wallet-ul Fantom, fWallet

fWallet este wallet-ul oficial al ecosistemului, prin care poti stoca, trimite, primi, sau tine la staking monede FTM sau alti tokeni nativi Fantom, ca fUSD si wFTM, etc. 

Acest wallet reprezinta podul principal prin intermediul caruia un user poate interactiona cu ecosistemul DeFi de pe Fantom. Fie ca vorbim despre un swap intre doi tokeni pe spookyswap, a depozita asseturi pe Geist Finance, sau a profita de APR-ul de pe Yearn Finance, avem nevoie de o aplicatie care ne permite sa accesam aceste protocoale. 

 

Income pasiv cu Fantom

Daca detinem monede FTM, putem ajuta la securizarea si functionarea retelei si putem castiga venit pasiv in acelasi timp. Putem tine la staking FTM pentru un APR intre 4.63% si 14,18% in functie de perioada pentru care ii blocam. Daca alegem sa ii blocam pentru perioada maxima, de 365 de zile, vom avea APR-ul maxim, iar pentru 2 saptamani, vom avea cel mai mic APR. 

Mai avem si varianta de a rula un nod validator, unde avem nevoie de minim 500.000 de FTM, si vom primi pe langa recompensele de staking, un procent din recompensele pentru noduri. 

 

Concluzii

Fantom este o retea de infrastructura sofisticata, moderna, si proiectata pentru scalabilitate, securitate, si descentralizare. Aceste lucruri se vad foarte bine in proiectele care au fost construite, in TVL, si in numarul de useri. 

Nisa retelelor de infrastructura este cu siguranta cea mai competitiva din spatial crypto din moment ce aceste proiecte sunt pilonii pe care s-a construit acest domeniu. 

Fantom a ajuns intr-un timp relativ scurt in top 5 al retelelor layer one dupa TVL si pare ca acesta retea abia se incalzeste. 

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *