fbpx
  • bitcoinBitcoin$66,511.000.69%
  • ethereumEthereum$3,277.613.08%
  • elrond-erd-2MultiversX$45.111.96%

Exchange-ul Mt. Gox ar putea returna peste 6 miliarde de dolari investitorilor

karpeles mt gox

Mark Karpeles, fostul CEO al exchange-ului Mt. Gox, ce a fost scos de pe piață în 2014 în urma unui hack, a înființat o altă companie pe baza lecțiilor învățate în urma acelui dezastru. Noua companie se numește UNGOX și este practic o agenție de rating pentru exchange-urile crypto de pe glob.

Acesta va lansa NFT-uri legate de Mt. Gox ce vor oferi foștilor clienți ai exchange-ului acces gratuit pe viață la noua platformă și serviciile sale. Mt. Gox a fost unul din primele exchange-uri Bitcoin, începându-și activitățile încă din 2010.

La momentul respectiv, facilita 80% din volumul de trading BTC la nivel global. Pe 28 februarie 2014 însă, compania din spatele său a intrat în faliment după ce a pierdut majoritatea asset-urilor în urma unui hack. Exchange-ul mai avea însă în jur de 200,000 BTC la momentul declarării falimentului însă.

Aceste monede valorează astăzi mult mai mult, ceea ce înseamnă că investitorii ce au pierdut bani la vremea respectivă au acum posibilitatea să îi recupereze. 50,000 au fost deja vânduți acum câțiva ani, ceea ce înseamnă că restul de 150,000 valorează astăzi peste 6 miliarde de dolari.

Karpeles spune că aceștia urmează a fi distribuiți în curând. Poliția japoneză începuse o investigație în 2014, în urma hack-ului respectiv, investigație cu care Karpeles spune că a cooperat.

Conform unui detectiv din cadrul Unității împotriva Infracțiunilor Cibernetice din cadrul Departamentului Poliției Metropolitane din Tokyo, echipa care a realizat investigația la aceea vreme nu era tocmai competentă din punct de vedere tehnic.

Mai mult decât atât, aceștia se aflau sub presiune din partea prim ministrului Shinzo Abe care dorea să transforme Tokyo într-o capitală de crypto trading. Așadar, aceștia au decis că Karpeles trebuie să fie persoana responsabilă pentru acel incident.

Conducerea poliției a decis să-l aresteze, indiferent de acuzație, și să-l forțeze să admită că a realizat infracțiunea. Acesta a fost mai apoi arestat pe 1 august 2015, polițiștii crezând că va claca sub interogare. Asta însă nu s-a întâmplat.

Karpeles a fost mai apoi arestat de alte două ori și a fost ținut în închisoare pentru aproape 1 an, doar pentru că nu voia să recunoască așa-zisa ”faptă.” Acesta a fost până la urmă pus sub acuzare pentru 3 infracțiuni, un lucru destul de nefericit având în vedere că rata de condamnare pentru cei acuzați în Japonia e de 99%.

Karpeles a fost mai apoi trimis la închisoare, în timp ce o echipă de agenți americani și japonezi a fost formată pentru a-l prinde pe adevăratul hacker. Conform celor de la Forkast, echipa respectivă l-ar fi identificat pe rusul Alexander Vinnik ca fiind potențialul hacker.

În urma unui schimb de informații între americani și jurnaliștii de la Forkast, se pare că aceștia au ajuns în final la concluzia că Vinnik a fost într-adevăr hacker-ul responsabil pentru acel scandal. Japonezii însă, nu au fost prea fericiți cu asta, fiind forțați să îi suspende sentința de 10 ani.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *