fbpx
[ccpw id="485"]

Crash-ul prețului Bitcoin și pana de curent din provincia Xinjiang responsabile de declinul pieței activelor crypto?

 

Prețul Bitcoin a înregistrat o scădere spectaculoasă în weekend-ul care tocmai s-a scurs, fapt ce a afectat direct piața activelor crypto. De data aceasta, site-urile de știri internaționale atribuie evenimentul nefast unei scăderi dramatice a hash rate-ului (modalitatea de măsurare a puterii de procesare a rețelei Bitcoin).

Amintim că, Bitcoin a scăzut cu 12 procente în doar câteva ore, în cursul zilelor de sâmbătă și duminică, ajungând de la valori de 61,450 $, la 53,750 $. 

Luni, pe 19 aprilie, prețul cryptomonedei își mai revenise, însă analiștii din zona crypto încearcă să afle ce a determinat mai exact un asftel de crash, care a dus la lichidări de investiții în crypto assets, în valoare de nu mai puțin de 10 miliarde de dolari.

 

Unii consideră că evenimentul ar fi fost cauzat de niște zvonuri conform cărora Trezoreria SUA a acuzat deja câteva organizații de spălare de bani. Pe de altă parte, alții susțin că s-au făcut verificări on-chain pentru a identifica răspunsurile și se pare că rata de hash ar fi scăzut chiar înainte de ceea ce s-a intamplat cu piața.

 

Willy Woo, analist axat în prezent pe piața activelor crypto, a observat că ziua de 17 aprilie 2021 a înregistrat cea mai mare scădere a ratei de hash din ultimii ani (cea anterioara avand loc prin noiembrie 2017). 

Hash rate-ul Bitcoin s-a înjumătățit, ceea ce a creat acest haos, susține el.

 

“We just saw the single largest 1-day drop in mining hash rate since Nov 2017. The hash rate on the network essentially halved, causing mayhem in BTC price as it crashed.”

 

De asemenea, Bitinfocharts a semnalat același aspect, estimând că hash rate-ul Bitcoin a scăzut între 157.58 EH/s și 105.43 EH/s; aceasta valoare ar corespunde celui mai scăzut nivel înregistrat din decembrie 2020 și până în prezent.

 

Are China vreun amestec in asta?

Tot Woo a declarat că scăderea dramatică a hash rate-ului ar fi fost declanșată de o pană de curent în provincia Xinjiang, una dintre zonele cheie pentru segmentul de mining de Bitcoin din întreaga lume.

Se pare ca știrile locale anunțaseră această pană de curent încă de pe data de 15 aprilie, cu 3 zile înainte de scăderea prețului Bitcoin. Woo a mai menționat ca 9,000 BTC au ajuns la Binance chiar în ziua următoare evenimentului din provincia Xinjiang, ceea ce l-a determinat să speculeze că:

 

“I’d note that Binance serves volume from Asia more than the West. It’s likely this was sent in from a whale with closer knowledge to happenings in China.”

 

Analistul considera că cele 2 evenimente au avut un impact combinat asupra prețului Bitcoin în acest weekend de coșmar pentru mulți investitori în crypto assets.

La ora redactării acestui text, prețul Bitcoin a revenit la 57,500 $.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published.