fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,641.00-0.38%
  • ethereumEthereum$3,159.71-0.64%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.42-0.26%

CEX-uri versus DEX-uri

In lumea reala, un mod in care putem privi exchange-urile crypto, fie ele centralizate sau descentralizate, ar fi sub forma unor piete in care oricine poate face diverse schimburi. 

 

 

Pentru ca orice economie sa poata functiona optim, avem nevoie de medii propice in care putem tranzactiona bunuri si frecvent avem nevoie de o entitate care sa medieze aceste schimburi. 

La fel ca pe un crypto exchange, in orice piata am merge, totul functioneaza in perechi de cate 2 elemente. Din moment ce bunurile pot fi valorificate, le cumparam cu orice este acceptat ca moneda de schimb in piata respectiva. 

Cand vorbim despre lumea digitala, dar in special despre crypto, lucrurile devin binenteles ceva mai complexe. Platformele de tip exchange sunt fibra acestei economii, din moment ce 1 Bitcoin nu ar avea nicio valoare, daca nu ar putea fi vandut sau cumparat. 

Cum intelegem utilitatea unui Exchange Centralizat

Cum spuneam si mai devreme, exchange-urile sunt vehiculele principale pentru tranzactionarea cu asseturi digitale. Exchange-urile centralizate sunt platforme online care permit oricarei persoane care isi face un cont sa cumpere, sa vanda, sa trimita si sa primeasca cryptomonede. 

Sunt numite centralizate pentru ca tranzactiile sunt gestionate intotdeauna de catre o terta parte, ceea ce inseamna ca utilizatorii acestor platforme trebuie sa aiba incredere in entitatea sau entitatile care le administreaza, similar cu o banca, unde, fie ca dorim sau nu acest lucru, predam controlul asseturilor noastre.

Cele mai cunoscute exchange-uri de acest tip din piata crypto sunt Binance, Coinbase, Crypto.com si FTX, iar acestea au ajuns in acest punct din mai multe motive, principalul fiind factorul de incredere. Din moment ce platforma asigura securitatea asseturilor fiecarui user, acest aspect este foarte important in alegerea platformei pe care tranzactionezi. 

De mentionat este ca aceste exchange-uri ofera, in esenta, un mediu digital sub forma de order books, in cadrul carora userii pot plasa comenzi de vanzare sau de cumparare pentru orice pereche de asseturi disponibila pe platforma.  

Cum intelegem utilitatea unui Exchange Descentralizat?

La polul opus, exchange-urile descentralizate sunt platforme unde userii pot tranzactiona, fara a fi nevoie de o terta parte care sa actioneze ca autoritate, iar fondurile raman sub controlul userului. Acesta este si unul dintre motivele principale pentru care au fost create aceste platforme. 

Necesitatea de a avea incredere intr-un intermediar cand tranzactionam pe orice exchange centralizat, a dus la aparitia unor protocoale care functioneaza automat, fara KYC, si, foarte important, fara sa aiba control asupra asseturilor. 

Cum functioneaza aceste platforme? – Printr-o retea de Smart Contracts, sau mai simplu spus, un set de algoritmi care permit userilor sa tranzactioneze direct din propriul wallet. Din moment ce lichiditatea este adaugata tot de useri, nu sunt necesare autoritati care sa gestioneze tranzactiile, insa exista intermediari care le faciliteaza pe Blockchain, mai ales cand vorbim despre mecanismul de consens proof of work.

Miners ar putea fi considerati un fel de intermediari ai tranzactiilor, insa niciodata din pozitia similara cu cea a vreunei institutii, cum e cazul bancilor, de pilda, in finantele traditionale. Aduc aici aceasta completare, intrucat multi incepatori in crypto ajung deseori nedumeriti cand se vorbeste despre lipsa unei terte parti care sa negocieze o tranzactie in finantele descentralizate, atunci cand totusi exista necesitatea unor miners care sa o valideze.

Cele mai cunoscute exchange-uri descentralizate sunt Uniswap, Sushiswap, si Curve, toate pe reteaua Ethereum. DEX-urile si CEX-urile au si plusuri si minusuri, si o sa vorbim imediat despre asta, asa ca stati cu mine pana la final. 

CEX vs DEX 

Printre cele mai citate avantaje ale unui CEX, majoritatea utilizatorilor vorbesc despre faptul ca este usor de utilizat, sigur si in mare parte dispus sa returneze fondurile, in cazul unor hack-uri. 

In plus, CEX-urile ne permit sa introducem fiat in lumea crypto, sa beneficiem de orderbook trading si de multe alte features, dar au si volum de trading mare, plus ca sunt recunoscute de catre institutii.

In coltul opus, avantajele unui DEX ar fi ca poti sa tranzactionezi direct din wallet-ul propriu, in anonimat complet si ca, foarte important, nu pierzi controlul propriilor asseturi, mai ales ca ai acces la multe monede care nu sunt listate pe CEX-uri.

Paradoxul in lumea DeFi este faptul ca, desi se vorbeste cel mai frecvent despre argumentul descentralizarii, in contrast cu finantele traditionale, peste 90% dintre userii de crypto activeaza si tranzactioneaza pe platforme de tip CEX.

Dezavantajele unui CEX ar fi, atat faptul ca asseturile sunt in controlul platformei, dar si ca esti obligat sa treci prin intreg procesul de KYC. In plus, nu ofera acces la multe cryptomonede nou aparute si pot fi tinta hack-urilor.

DEX-urile, pe partea de dezavantaje bifeaza vulnerabilitatile din reteaua de Smart Contracts, nu permit tranzactionarea fiat / crypto si sunt inclusiv mai putin intuitive la nivel de utilizare decat CEX-urile.

Concluzii

Si DEX-urile si CEX-urile sunt fundamentale in evolutia acestui domeniu pentru ca este important sa avem optiuni cat mai diversificate. Acest lucru creste nivelul de competitie ceea ce duce la aparitia unor platforme, din orice categorie, din ce in ce mai performante. 

In acest moment, CEX-urile atrag aproximativ 95% din trading-ul crypto, ceea ce ne spune ca exchange-urile descentralizate mai au mult de lucrat pentru a atrage un market share mai mare. 

 

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *