fbpx
  • bitcoinBitcoin$70,709.002.13%
  • ethereumEthereum$3,562.341.05%
  • elrond-erd-2MultiversX$61.160.27%

Ce sunt Layer-2 Solutions si cum functioneaza

 

Desi tehnologia Blockchain asigura o varietate de beneficii, de la descentralizare, la niveluri ridicate de securitate, se confrunta in continuare cu probleme de scalabilitate. Pentru a reduce congestia retelei, a-i imbunatati scalabilitatea si a-i creste securitatea, au aparut diferite solutii de scalare.

 

 

Cele doua metodologii principale pentru obtinerea unor astfel de rezultate sunt solutiile Layer-1 si Layer-2. La fel ca in newsletterul precedent, va reamintesc faptul ca solutiile Layer-1 imbunatatesc in sine protocolul de baza, in timp ce solutiile Layer-2 sunt retele sau tehnologii care functioneaza pe langa un protocol Blockchain existent, pentru a-i imbunatati scalabilitatea si eficienta.

Solutiile de scalare Layer-2 maresc randamentul si fac acest lucru fara a altera vreuna dintre caracteristicile originale de securitate sau descentralizare care sunt parte integranta din Blockchain-ul original.

Pur si simplu, acestea preiau o parte din incarcatura tranzactionala a nivelului 1 al Blockchain-ului si o muta catre o alta arhitectura de sistem. Blockchain-ul Layer-2 va gestiona apoi sarcina de procesare si se va raporta la Blockchain-ul principal pentru finalizarea rezultatului.

Deoarece o mare parte a procesarii datelor este transferata catre aceasta arhitectura adiacenta, Blockchain-ul Layer-1 devine mai putin congestionat, ceea ce imbunatateste scalabilitatea. 

De exemplu, Bitcoin este o retea Layer-1, iar Lightning Network este o solutie Layer-2 care a fost construita pentru a imbunatati viteza de tranzactionare in reteaua Bitcoin.

 

Tipuri de Layer-2 Solutions

Unele dintre cele mai comune solutii de tip Layer-2 includ urmatoarele:

  • Nested Blockchains

Un astfel de Blockchain este de fapt construit ca fiind suprapus unui alt Blockchain. Arhitectura Nested implica de obicei un Blockchain de baza, care stabileste regulile esentiale pentru o retea mai larga, in timp ce aspectele care tin de executiv sunt derulate pe o retea interconectata de chains secundare. 

Mai multe niveluri de Blockchains pot fi suprapuse astfel Chain-ului principal, fiind conectate intre ele pentru a forma o conexiune parent-child chain. 

Modul in care functioneaza este destul de simplu, intrucat un parent chain deleaga workload-ul catre child chains, care la randul lor il proceseaza si apoi il returneaza parent chain-ului, odata ce procesul este finalizat.

De exemplu, proiectul OMG Plasma este o infrastructura Blockchain Nested Layer-2 care e utilizata suprapus protocolului Layer-1 Ethereum, pentru a facilita nu numai tranzactii mai rapide, ci si mai ieftine.

  • State Channels & Payment Channels

State Channels permit comunicarea bidirectionala intre un Blockchain si canale tranzactionale off-chain. Prin utilizarea Multi-signature Contracts sau a Smart Contracts, acestea permit utilizatorilor sa tranzactioneze rapid si usor off-chain. 

Cand intregul set de tranzactii este finalizat pe un State Channel, starea finala a acelui Channel este adaugata la Blockchain-ul de baza.

In timp ce acest tip de Channel poate gestiona interactiuni mai complexe, Payment Channels sunt utilizate, asa cum sugereaza si denumirea lor, pentru solutionarea platilor intre doi participanti. 

Unul dintre avantajele lor este randamentul ridicat al tranzactiilor, la un cost foarte mic. Raiden Network din Ethereum este o solutie populara tip State Channel.

  • Sidechains

Considerate un hibrid intre solutiile Layer-1 si Layer-2, Sidechains sunt blockchain-uri separate, care au propriile consensus mechanisms si block parameters. 

Acestea ruleaza paralel cu Blockchain-ul principal si actioneaza ca o extensie a acestuia, compatibilitatea fiind realizata printr-un bridge bidirectional. 

Acestea sunt utilizate pentru tranzactii in loturi mari, insa Mainchain-ul este cel care confirma inregistrarile de tranzactii in lot si mentine securitatea generala. De exemplu, xDai este un Sidechain Ethereum care asigura block times de 5 secunde si GAS Fees scazute.

  • Rollups 

Aceste solutii Layer-2 efectueaza un roll-up al tranzactiilor de pe Sidechains intr-o singura tranzactie. Apoi genereaza o dovada criptografica, care este cunoscuta sub numele de SNARK (succinct non-interactive argument of knowledge) care este propusa layer-ului de baza. 

In acest caz, sidechains gestioneaza toate starile tranzactiei si executarea acesteia. Exista doua tipuri principale de Rollups, si anume, Zero-Knowledge Rollups si Optimistic Rollups.

 

Concluzii 

Din moment ce scalabilitatea este vazuta de multi drept cel mai mare obstacol in calea adoptarii mainstream a cryptomonedelor, este firesc sa cautam solutii care sa o rezolve. 

Solutiile Blockchain Layer-2 sunt printre acestea, constituind cadre secundare sau protocoale care sunt construite suprapus unui Blockchain existent si functionand fara modificarea protocolului de baza.

Prin preluarea unei mari parti din workload, sarcina care altfel ar fi suportata de chain-ul principal, acestea asigura un randament ridicat, ajungand chiar la mii de tranzactii pe secunda. 

Solutiile Layer-2 permit efectuarea de micro-tranzactii si necesita taxe mici. Mai mult, modul in care au fost proiectate imbunatateste viteza, deoarece utilizatorii nu trebuie sa aloce timp pentru validarea tranzactiilor de catre miners.

Cu toate acestea, nu sunt libere de limitari. De exemplu, in timp ce plasma chains (o varietate tip child chain) asigura un randament ridicat si costuri reduse pe tranzactie, acestea permit doar tranzactii de baza, cum ar fi swap-uri si transferuri de tokens.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *