fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,201.00-0.57%
  • ethereumEthereum$3,078.27-0.33%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.433.07%

Ce reprezinta Tokenomics

Pentru inceput, va reamintesc faptul ca un token crypto reprezinta o cryptomoneda care are la baza un Blockchain si pe care o puteti transfera si schimba, aceasta putand oferi mai multe stimulente pentru cei care o detin.

 

 

Prin urmare, tokenomics este un mix dintre doi termeni – “token” si “economics”. Asta inseamna ca tokenomics se refera la economia unui token crypto, adica tot ceea ce il face sa fie interesant pentru investitori, persoane si companii deopotriva.

Fiecare proiect are partea sa de tokenomics prezentata in detaliu in Whitepaper-ul sau, cu scopul de a va ajuta sa ii intelegeti obiectivul, functionalitatea si alocarea tokenului.

 

Tokenomics  – Alocare si Distributie

Distributia tokenului este foarte importanta deoarece exista doua optiuni pentru generarea de tokens crypto: eliberarea printr-un Fair Launch sau pre-mining.

Un Fair Launch se refera la o cryptomoneda obtinuta ca reward, detinuta si guvernata de comunitate. Nu implica acces anticipat sau alocari private, inainte de a deveni publica. Exemple binecunoscute, in acest caz, ar fi Bitcoin si, mai nou, STANDARD.

Pre-mining se refera la o serie de tokens care sunt generati si distribuiti la adresele developerilor, investitorilor timpurii si membrilor echipei, inainte de a deveni accesibili publicului larg. 

Aceasta este cea mai comuna varianta de distributie disponibila in prezent, asa ca nu ar trebui sa fie vazuta ca un minus.

Un semn care va permite sa stiti ca proiectul este probabil unul bun si de incredere este faptul ca tokenii sunt distribuiti cat mai multor participanti. Un semn ca lucrurile nu stau tocmai bine ar fi sesizarea unui wallet care are obiceiul de a stoca cantitati mari din supply, deoarece ar putea indica o schema de tip pump and dump.

 

Token supply

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care le putem discuta aici este Supply-ul unei cryptomonede. Exista trei aspecte pe care trebuie sa le verificati cand analizati un proiect: Supply-ul circulant, Supply-ul total si Supply-ul maxim.

Supply-ul circulant se refera la numarul de tokeni care sunt deja pusi in circulatie.

Supply-ul total se refera la numarul de tokeni existenti in prezent, fara a-i lua in considerarepe cei care ar fi putut fi burned.

Supply-ul maxim se refera la numarul maxim de tokeni care vor fi generati vreodata. Uneori, nu exista un supply maxim, cum este si in cazul Ethereum.

 

Market Cap

Market Cap-ul unui token reprezinta suma totala a fondurilor care au fost investite intr-un proiect pana in prezent. 

Market Cap-ul Fully Diluted se refera la plafonul de piata teoretic care ar fi valabil daca supply-ul total de tokeni ar fi deja in circulatie.

In general, se considera ca un token ar putea avea mai multa valoare in viitor, daca are o capitalizare de piata mare si totusi un supply circulant scazut.

 

The Token Model

Un token poate fi, de asemenea, inflationist sau deflationist. Unul inflationist, la fel ca monedele fiduciare, nu vine cu un supply maxim si nu va inceta sa fie produs in viitor, precum Ethereum. 

O cryptomoneda deflationista este opusul cazului mentionat, adica acolo exista un supply maxim prestabilit, cum ar fi cele 21 de milioane de Bitcoin.

Exista si cativa tokens cu un model dual, cum ar fi MKR si DAI de la MakerDAO, cazuri in care unul dintre tokeni este necesar pentru finantare, ca parte a ecosistemului, iar celalalt este un token utilitar.

 

Concluzii

Tokenomics reprezinta unul dintre conceptele principale pe care trebuie sa le intelegeti atunci cand aveti de-a face cu un crypto asset si cu domeniul crypto.

Modul in care este distribuit un token, supply-ul total si market cap-ul sau sunt toti factori ce pot arata cat de bine poate functiona proiectul in viitor, motiv pentru care tokenomics reprezinta una dintre bazele pentru toti cei care se implica in cripto.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *