fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,931.00-1.09%
  • ethereumEthereum$3,064.48-0.77%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.113.01%

Ce este un ETF

 

Un ETF (Exchange Traded Fund) este un fond de investitii care se tranzactioneaza la bursa. ETF-urile au un pret alocat si un ticker, putand fi cumparate si vandute ca orice actiune, pe tot parcursul zilei de trading, prin intermediul unui cont clasic de brokeraj.

 

 

Acestea pot fi structurate pentru a urmari un underlying asset sau un coeficient (index), deci orice, pornind de la un produs personal sau un bun, precum aurul, pana la un cumul de assets (active), cum ar fi binecunoscutul S&P 500. 

Prin urmare, ETFs pot fi compuse din tot felul de tipuri de investitii, incluzand, dar fara a se limita la, marfuri, actiuni sau obligatiuni.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestora este ca permit investitorilor sa isi diversifice portofoliile de investitii, fara a detine efectiv activele in sine. De exemplu, dupa cum sugereaza si numele, un ETF Bitcoin urmareste pretul Bitcoin, astfel incat cei interesati pot investi in aceasta criptomoneda, fara a o detine direct. 

De obicei, acestea au comisioane mai mici decat alte tipuri de fonduri, precum si diferite niveluri de risc. ETF-urile au aparut in SUA, in 1993, cand State Street Capitol a lansat SPDR S&P 500 ETF, si sunt listate la burse precum Nasdaq, New York Stock Exchange si Shanghai Stock Exchange.

ETF-urile sunt adesea asociate cu mutual funds, dar o diferenta majora este ca, la fel ca actiunile obisnuite, pretul unei actiuni ETF se modifica pe parcursul intregii zile de bursa, pe masura ce actiunile sunt cumparate si vandute pe piata. Pe de alta parte, pretul pentru mutual funds se modifica doar de la o zi la alta.

 

Cum functioneaza un ETF?

Un furnizor ETF, care este de fapt o companie ce produce fonduri tranzactionate la bursa, concepe un fond pentru a urmari performanta diferitelor underlying assets (active suport). Apoi creeaza un basket care utilizeaza un ticker unic. 

Ca investitor, poti cumpara si vinde o parte din acel basket. Procesul este similar cu achizitionarea si vanzarea de actiuni, iar in cazul ETF-urilor, investitorii pot cumpara fractiuni ale unui ETF, prin intermediul unui agent de bursa. ETF-urile sunt apoi tranzactionate pe parcursul orelor de tranzactionare la bursa, la fel ca o actiune.

Printre furnizorii populari de ETF-uri se numara Vanguard, iShares by BlackRock si State Street. 

 

Avantajele si Dezavantajele ETF-urilor

ETF-urile au mai multe avantaje, printre care:

Sunt usor de utilizat – ETF-urile sunt usor de tranzactionat, iar investitorii pot cumpara si vinde in orice moment, in timpul orelor de tranzactionare de la bursa. In plus, ei pot cumpara un basket de actiuni sau active intr-o singura tranzactie.

Faciliteaza diversificare – ETF-urile permit investitorilor sa aiba acces la numeroase actiuni din diverse industrii care, altfel ar putea fi costisitoare si greu de accesat. 

Asigura transparenta – ETF-urile bazate pe indexes (indici) publica zilnic ce detin, spre deosebire de fondurile mutuale, care o fac lunar sau trimestrial. In plus, un investitor poate oricand sa verifice fluctuatiile de pret pentru un anumit ETF.

Costuri reduse – multe ETF-uri au o rata scazuta a cheltuielilor de gestionare (MER) si mai putine comisioane pentru broker.

 

Cu toate acestea, ETF-urile nu sunt lipsite de dezavantaje. Cateva dintre acestea sunt:

Risc valutar – in cazul in care un ETF investeste in assets (active) internationale, fluctuatiile valutei respective vor avea un impact asupra return-ului(profitului) investitorului.

Riscul de lichiditate – unele ETF-uri investesc in illiquid assets, ceea ce poate ingreuna tranzactiile.

Erori de tracking – avand in vedere ca ETF-urile urmaresc pretul indicelui subiacent (underlying index), exista riscul aparitiei unor probleme tehnice, care pot crea discrepante. 

 

Concluzii 

ETF-urile sunt instrumente de investitii concepute pentru a urmari performanta unui anumit asset sau a unui grup de assets. In mare parte, succesul lor este datorat faptului ca sunt usor de utilizat, astfel ca investitorii isi pot diversifica portofoliile, fara sa detina de fapt respectivele underlying assets. 

Exista mai multe tipuri de ETF-uri, precum obligatiuni(bond), marfuri(commodity), market, inverse si ETF-uri gestionate in mod activ(actively-managed ETFs), ceea ce le permite investitorilor sa aiba acces la actiuni din diferite sectoare. 

Cu toate acestea, chiar daca sunt mai usor de tranzactionat, au si dezavantaje, inclusiv potentiale probleme de lichiditate. 

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *