fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,017.00-0.81%
  • ethereumEthereum$3,152.41-0.34%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.770.73%

Ce este un 51% Attack

Un 51% Attack se refera la un atac asupra unui Blockchain, in care un grup de miners ajunge sa controleze peste 50% din puterea de Hash, adica din puterea de calcul a retelei. De obicei, termenul este folosit cand vorbim despre reteaua Bitcoin, unde un astfel de atac ar putea fi posibil – cel putin, in teorie.

 

 

Un astfel de grup de miners ar putea opri confirmarea noilor tranzactii, deci practic nu ar permite efectuarea de plati intre unii sau intre toti utilizatorii. Mai mult, ar putea anula tranzactiile efectuate in timp ce ei detineau deja controlul retelei, ceea ce inseamna ca ar putea efectua un double spend.

Ar fi foarte putin probabil sa poata crea monede noi sau sa modifice blocks vechi. In cele din urma, indiferent cat de multe pagube ar produce un 51% Attack, nu ar poate distruge pur si simplu Bitcoin, nici orice alta moneda bazata pe Blockchain.

 

Cum functioneaza un 51% Attack 

Dupa cum deja stiti, Bitcoin si multe alte cryptomonede sunt create pe Blockchain, care este un un distributed ledger(registru). Fisierele digitale inregistreaza absolut toate tranzactiile efectuate in reteaua unei cryptomonede si oricine le poate vedea. Acest lucru inseamna ca nimeni nu poate cheltui acelasi coin de doua ori.

In cazul Bitcoin, aproximativ la fiecare 10 minute este creat un nou block. Dupa ce un block este finalizat, nu i se mai poate aduce nicio modificare, deoarece aceasta ar fi observata si respinsa de catre utilizatorii retelei.

Dar daca majoritatea puterii de Hash din retea ar fi controlata, un atacator ar putea modifica procesul mentionat anterior. Acesta i-ar putea impiedica pe toti ceilalti miners sa creeze noi blocks, ceea ce, teoretic, i-ar oferi acum monopolul asupra blocks si, prin urmare, ar putea primi el toate rewards.

 

Cum ar functiona in cazul Bitcoin

In cazul Bitcoin, reward-ul este in prezent de 6,5 Bitcoin nou creati, un numar care in viitor si treptat va ajunge la zero. 

Tranzactiile celorlalti utilizatori pot fi blocate, iar o tranzactie poate fi trimisa si apoi anulata, ceea ce ar face sa para ca atacatorul inca detine cryptomoneda deja tranzactionata.

Dar schimbarea historical blocks, adica a tranzactiilor care au fost procesate inainte de inceperea atacului, s-ar dovedi dificila, chiar daca ar avea loc un 51% Attack. Cu cat tranzactiile sunt mai vechi, cu atat devin mai greu de modificat. 

De fapt, ar deveni imposibila modificarea tranzactiilor efectuate inainte de checkpoint-uri, deoarece acestea sunt hard-coded(codificate) in software-ul Bitcoin.

 

Exemple reale de 51% Attacks

In trecut, cateva Blockchains au avut parte de 51% Attacks – mai exact, in august 2016, Krypton impreuna cu Shift, doua cryptomonede create pe Ethereum au fost atacate.

Un alt caz notabil a fost cel al Bitcoin Gold, din mai 2018 – la acea vreme Bitcoin Gold era a 26-a cea mai mare cryptomoneda, asa ca au fost furati Bitcoin Gold in valoare de peste 18 milioane de dolari. Reteaua a suferit din nou un astfel de atac in 2020.

 

51% Attack versus 34% Attack

Tangle reprezinta un distributed ledger ce este practic diferit de un Blockchain, dar creat cu acelasi scop. El ar putea, teoretic, sa cada prada unui atacator care sa preia doar peste o treime din puterea de Hash a retelei, ceea ce este cunoscut ca un atac de tip 34%.

 

Concluzii

Un 51% Attack face referire la un miner sau un grup de miners care ar actiona intr-un mod rau-intentionat si ar prelua controlul a mai mult de jumatate din retea. O astfel de actiune ar putea afecta reteaua, facilitand un double spending de coins pe care raufacatorul nu le detine de fapt. 

Cea mai importanta retea pentru care ar fi posibil un astfel de atac este Bitcoin, desi nimeni nu a reusit vreodata sa preia astfel controlul asupra acestei cryptomonede. 

In ultimii ani au fost inregistrate mai multe astfel de atacuri, inclusiv asupra Ethereum. Desi poate afecta reputatia unei cryptomonede, un astfel de atac nu este capabil sa distruga complet un token sau un Blockchain.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *