fbpx
  • bitcoinBitcoin$58,389.001.25%
  • ethereumEthereum$2,370.081.22%
  • elrond-erd-2MultiversX$26.55-0.35%

Ce este Token Minting-ul

Un Altcoin va fi disponibil intotdeauna intr-o retea descentralizata, care la origini isi propune rezolvarea unei anumite probleme. Tokens sunt emisi pentru a permite unui Blockchain sa faca schimb de valori si sa se dezvolte, stimuland astfel economia. Prin urmare, tokens au o valoare functionala ce rezulta tocmai din utilizarea lor in economie.

 

 

Minted Token se refera la orice token legitim al unei cryptomonede. In lumea crypto, procesul de minting echivaleaza cu emiterea unei monede fiat de catre o banca centrala, care o pune astfel in circulatie, in lumea reala. 

Un astfel de token constituie o cryptomoneda legitima, al carei supply nu este fix, fapt ce permite ownerului sa poate face minting al multor alti tokens de acelasi fel, oricand doreste. 

Pentru asta, se inscrie o metoda de minting la token contract, care va permite minting de tokens mai tarziu. In mod similar, se poate adauga si o metoda de dezactivare a procesului de minting, pentru a-l opri ireversibil.

 

Mintable Tokens si Mineable Tokens

Tokens ce pot fi obtinuti prin crypto mining sunt creati sau emisi – Minted – strict pe baza unor activitati specifice si sunt, de regula, limitati prin mecanismul de consens al respectivului Blockchain, care este Proof of Work si care permite astfel obtinerea de noi tokens nativi retelei.

Miningul presupune rezolvarea ecuatiilor matematice foarte complexe si adaugarea solutiei la datele tranzactiei pentru a o confirma, in functie de termenii stabiliti de protocolul Blockchain-ului. Crypto mining-ul serveste si in alte scopuri, cum ar fi securizarea retelei si sigilarea noilor tranzactii in blocks.

Tokens Mintable sunt, de asemenea, o alternativa pentru a crea noi tokens, dar obtinerea lor nu depinde de nicio activitate specifica si necesara. In calitate de creator de contracts, un user va putea crea un token nou oricand doreste. 

Minting-ul acestor tokens se face prin trimiterea unei tranzactii care creeaza tokens noi in cadrul unui Smart Contract specific acestei functii. Cu ajutorul functiei de Smart Contract si in cadrul sistemelor care o permit, se poate crea un numar nelimitat de tokens, fara a cheltui energie sau bani suplimentari.

 

Ce este supply-ul de tokens

O componenta principala a tokenomics este supply-ul unui asset.

Exista trei coordonate ale supply-ului la care ne uitam de regula: circulating supply, total supply si max supply. Daca pentru anumite active, supply-ul este unul fix, pentru altele, acesta poate fi nelimitat.

Modelul de distributie al tokens cu un supply fix este unul foarte bun, deoarece investitorii apreciaza de obicei activele mai rar intalnite, deci al caror numar este unul limitat.

Pe de alta parte, scopul principal al utilizarii tokens cu supply nelimitat nu este cresterea pretului tokenului initial, ci mai cu seama utilitatea si beneficiile acestuia.

In cazul tokens mintable, acestia sunt creati in functie de necesitate si utilizati in protocol sau cu aplicabilitate atunci cand este necesar. Reteaua se formeaza in jurul necesitatii pentru un anumit token si poate sa dispara in mod natural, daca acesta nu mai este util.

 

Avantajele si dezavantajele Mintable Tokens

Mintable Tokens ofera urmatoarele avantaje: 

  • Acestia pot fi utilizati in mai multe faze ale ICOs – Pre ICO, in timpul ICO si Post ICO, pentru a genera astfel stocuri.
  • Tokens Mintable pot fi utilizati pentru a genera securities, utility tokens, cupoane, contracte, registre, proprietati Smart, obligatiuni etc.
  • Un Mintable Token poate fi personalizat pentru a se potrivi unui model de afaceri preferat.

Pe de alta parte, au si dezavantaje, dupa cum urmeaza.

  • Minted Tokens pot impulsiona inflatia – Daca numarul activelor minted creste, asta inseamna ca si supply-ul total creste, ceea ce va duce la scaderea pretului.
  • Distributia activelor – Pentru a stabili stimulente adecvate si a evita centralizarea, un numar foarte mare de useri sau investitori trebuie sa detina aceste active.

 

Proiecte cu supply mintable

Dai (DAI) – este un stablecoin legat de USD, construit pe Ethereum, descentralizat, folosit in sistemul MakerDAO.

Status (SNT) – este un token utilitar care alimenteaza un push notification market descentralizat, asigura guvernanta in Status Network si filtrarea content-ului generat de utilizatori in retea.

MANA – acesta este tokenul platformei Decentraland, incluzand token standardul ERC20, care poate fi minted si apoi burned. Pentru a obtine non fungible LAND tokens pe Decentraland, MANA tokens sunt trecuti prin procesul de token burning.

Concluzii

Mintable tokens sunt folositi de catre unele proiecte deoarece genereaza usor stocuri, utile in cazul Initial Coin Offerings sau in combinatie cu Crowdsales

Pentru a evita inflatia, odata cu mecanismul de minting inscris unui Smart Contract, se poate utiliza un mecanism de token burning, care permite masuri de control al pretului tokenului.

Printre cele mai cunoscute platforme ce opereaza cu mintable tokens amintim MakerDAO, Decentraland si Status Network.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *