fbpx
  • bitcoinBitcoin$37,180.000.43%
  • ethereumEthereum$2,022.490.04%
  • elrond-erd-2MultiversX$43.09-2.34%

Ce este Spot Trading

 

Un Spot Market reprezinta o piata pe care diverse assets, commodities sau securities pot fi tranzactionate „on the spot”, adica pe loc, cumparatorul primind transferul instantaneu. 

De asemenea, termenul se poate referi la pretul pe care il are in prezent un asset si la tranzactiile care au loc imediat, deci nu la o data ulterioara.

In Crypto, Spot Trading este vazut ca fiind cel mai elementar tip de investitie pe care o poti face. Pur si simplu trebuie sa cumperi o cryptomoneda, sa spunem, Bitcoin, si poti sa il tii, asteptand pana cand valoarea acestuia creste. 

Alternativ, poti sa convertesti bani fiat intr-un stablecoin , pentru a cumpara un altcoin care ti-a starnit interesul.

In Spot Trading, dupa ce cumpara, investitorul detine efectiv cryptomonedele respective si are dreptul la beneficii economice pe baza acestora, cum ar fi participarea la staking.

 

Cum functioneaza Spot Trading?

Datorita optiunii de Spot Trading, se poate cumpara sau vinde crypto direct, prin intermediul unui exchange crypto.

De obicei, o tranzactie este finalizata instantaneu, daca solicitarea corespunde ofertei existente. Bineinteles, se pot cumpara cryptomonede sau tokens care sunt deja in circulatie.

Dar aceasta nu este singura strategie de tranzactionare pe care o poti aplica, asa ca am putea sa o comparam cu cealalta optiune destul de populara in crypto: Futures Trading.

 

Ce e diferit la Futures Trading?

Futures Trading difera de Spot prin faptul ca, in acest caz, nu este necesar ca investitorul sa detina efectiv activul tranzactionat.

Ca exemplu, luam un contract BTC / USD. Daca faci Futures Trading, nu cumperi sau nu vinzi Bitcoin in sine, insa valoarea contractului este programata sa urmeze pretul cryptomonedei. Practic, daca BTC creste, va creste si valoarea contractului, respectiv scade concomitent cu BTC, in caz contrar.

Asta ajuta investitorul sa profite de fluctuatiile preturilor, fara a fi nevoie sa cumpere, sa detina sau sa vanda Bitcoin.

Prin contrast, in Spot Trading, pretul actualizat este cel dominant pentru toate tranzactiile, fluctuatiile sale fiind determinate de activitatea investitorilor, prin cerere si oferta.

 

Flexibilitate si Leverage

Daca achizitionezi crypto pe Spot Market, inregistrezi profit numai atunci cand preturile cresc, dar nu castigi intr-un bear market, de pilda. 

În cazul contractelor Futures, poti beneficia de miscari de pret pe termen scurt, in ambele directii.

În ceea ce priveste leverage-ul, merita mentionat faptul ca Spot Trading-ul nu are leverage. Daca detii 1000 de dolari, ai posibilitatea sa cumperi crypto numai de valoarea respectiva, in timp ce un contract Futures ofera leverage –  insa despre asta, vom afla alta data.

 

Concluzii

Spot Trading este o oportunitate buna pentru a incepe sa investesti, daca abia ai intrat pe piata crypto, deoarece necesita un minimum de cunostinte in domeniu, spre deosebire de contractele Futures, in cazul carora sunt necesare mai multe cunostinte si o intelegere cat mai buna a pietei.

Este o metoda simpla si directa de tranzactionare, motiv pentru care, oricine are interesul si un buget disponibil se poate implica in acest gen de investitii.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *