fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,984.00-1.43%
  • ethereumEthereum$3,146.26-1.15%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.61-0.93%

Ce este Solana

 

În acest articol, vă povestesc despre Blockchainul Solana, cum funcționează și ce își propune acest proiect.

 

Ce este și cum a apărut Solana

Solana este un Blockchain web scale care oferă aplicații rapide, sigure, scalabile, descentralizate si marketplace-uri. 

Proiectul a apărut în 2017, din necesitatea si dorinta de a crea un protocol  trustless, distribuit, care să permită o scalabilitate inegalabila. Fondatorul – Anatoly Yakovenko – a lucrat la Qualcomm înainte de a pune bazele Solana. 

Avand o experiență extinsă în ceea ce privește compression algorithms și  după ce a activat anterior la Dropbox ca inginer software, Yakovenko impreună cu Eric Williams și Greg Fitzgerald, CTO al Solana, au creat un nou proces de abordare a problemelor tradiționale de debit de date (data throughput) in Blockchain. 

Este foarte posibil ca inițiativa s-a născut și din dorința de a rezolva astfel de blocaje, care existau deja în Blockchain-urile Bitcoin și Ethereum.

 

 Ce particularități tehnice are Solana

Solana se caracterizează în prezent ca fiind unul dintre cele mai performante Blockchain-uri permissionless din lume. Include 200 de nodes distincte fizic, care susțin o capacitate de peste 50.000 TPS, atunci când rulează pe bază de Graphic Processing Units. 

Deoarece una dintre cele mai mari provocări ale sistemelor distributed ledger este acordul validatorilor versus timp, spre deosebire de Bitcoin, care folosește algoritmul PoW,  Solana utilizeaza Proof of History

Dupa cum va spuneam si in clipul anterior despre Proof of History, pe baza acestui consensus mechanism se pot genera înregistrări istorice pe Blockchain, care dovedesc că un eveniment are loc într-un anumit moment si doar intr-o anumita ordine secventiala. 

Algoritmul foloseste Verifiable Delay Function, care necesită deci un anumit număr de pași succesivi pentru evaluare. Toate tranzacțiile primesc un Hash unic și un număr care poate fi verificat public și eficient. 

Acest Hash permite tuturor nodurilor rețelei să știe când a avut loc fiecare eveniment, funcționând ca un marcaj de timp criptografic. Pentru concordanta, fiecare node include de asemenea si un ceas criptografic, care ține evidența timpului rețelei și a ordinii evenimentelor.

 

Ce alte elemente asigura transferuri rapide pe Solana

Alte elemente caracteristice pentru Blockchainul Solana mai sunt:

Tower Byzantine Fault Toleration – folosește Proof of History drept ceas criptografic, ceea ce permite obținerea consensului, fără a fi nevoie ca reteaua să suporte o suprasarcină masivă și latența tranzacțiilor. 

Pentru mai multe detalii despre sistemele Fault Tolerant, iti recomand sa vezi si episodul despre Federated Byzantine Agreement.

Protocolul The Turbine – facilitează transmiterea datelor către nodes si poate face acest lucru prin împărțirea datelor în pachete mai restranse. Acest lucru permite ameliorarea problemelor legate de lățimea de bandă și finalizarea rapidă a tranzacțiilor.

Protocolul The Gulf Stream – joacă un rol important în redirecționarea tranzacțiilor către marginea rețelei(edge) si astfel reduce timpul de confirmare, deci este ceea ce permite Blockchainului Solana să accepte 50 000 TPS.

Sealevel – este un motor de hiper procesare a tranzacțiilor in paralel, care este utilizat pentru a scala orizontal Blockchain-ul pe GPUs și SSDs. Permite tranzacțiilor să ruleze concomitent pe aceleași state Blockchains.

Pipelining – este un proces prin care un flux de input data este atribuit prompt hardware-ului din retea responsabil pentru acesta. Astfel informațiile despre tranzacții pot fi replicate în toate nodurile din rețea si rapid validate.

Cloudbreak – este o structură de date, optimizata pentru citiri și scrieri simultane de date în rețea.

Archivers – Datele pe Solana sunt descarcate de la validatori într-o rețea de noduri cunoscută sub numele de Archivers. Aceste noduri pot fi light nodes, ca de exemplu laptopuri sau alte device-uri cu suficientă putere de procesare și vor fi supuse unei verificări, din când în când, pentru a se asigura că stochează datele corecte.

The Solana Cluster – Fiecare cluster Solana este un set de computere deținute independent, care de obicei lucrează împreună, dar pot funcționa și unul împotriva celuilalt. 

Computerele participante ajută la verificarea rezultatelor programelor considerate untrusted, trimise de useri. În plus, un cluster de acest fel poate fi folosit oricând un utilizator doreste să stocheze o înregistrare incoruptibila a evenimentelor sau o interpretare programatică a acestora. 

Acesta este un instrument puternic al descentralizarii, deoarece atâta timp cât cineva are o copie a ledgerului, output-ul programelor rulate va putea fi întotdeauna reprodus și va deveni independent de organizația care l-a emis.

 

Cum functioneaza un proces de validare pe Solana

Validarea se desfasoara pe Solana in urmatoarele etape:

  1. Propunerile tranzacțiilor sunt trimise catre un Lider – sau Proof of History Generator.
  2. Liderul va aranja secvențial mesajele și le va ordona eficient, astfel încât să poată fi procesate de alte noduri.
  3. Liderul execută tranzacțiile pe un state curent al Blockchainului, stocat în RAM.
  4. Liderul face publice tranzacțiile și semnătura state-ului final, către verificatori (replication nodes).
  5. Verificatorii vor executa apoi aceleași tranzacții pe copiile lor ale state Blockchain-ului și vor publica semnăturile, dacă primesc confirmare.
  6. Confirmările publicate vor servi apoi ca voturi în cadrul algoritmului de consens.

 

Ce utilitate are tokenul SOL

Tokenul SOL este moneda nativă ecosistemului Solana. 

In prima instanta, este atribuit nodurilor din clusterul Solana, în schimbul rulării de programe on-chain sau a validării tranzacțiilor. 

O altă utilizare pentru SOL, este efectuarea de micropayments cunoscute si cu denumirea de lamports. 

O utilizare suplimentara este stakingul tokenului, astfel incat holderii de SOL sa castige rewards ca venituri pasive.

Daca vrei mai multe detalii despre staking, poti viziona clipul nostru pe aceasta tema.

 

Concluzie

Solana este un proiect ce si-a propus sa rezolve una dintre probleme tradiționale cu care se confruntă tehnologia Blockchain anterior aparuta, in speta, scalabilitatea. 

Remarcabil este faptul ca propune o nouă structură pentru verificarea si validarea tranzacțiilor, iar asta pe baza unui algoritm de consens considerat eficient si inovator – Proof of History. 

Solana se autodefineste actual ca fiind “cel mai rapid Bockchain din lume” și ecosistemul cu cea mai rapidă creștere în zona crypto, cu peste 400 de proiecte dezvoltate pe Blockchain-ul sau, care acoperă zonele de DeFi, NFTs, Web3 și multe altele. 

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *