fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,339.000.14%
  • ethereumEthereum$3,139.61-0.18%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.583.04%

Ce este Proof of Burn

Blockchain-urile folosesc mecanisme de consens pentru a se asigura ca toate nodurile participante ajung la un acord cu privire la starea retelei. 

 

Deci, consensus mechanisms sunt folosite pentru a mentine un Blockchain in siguranta si pentru a verifica si valida tranzactiile. 

Majoritatea blockchain-urilor folosesc Proof of Work sau Proof of Stake ca mecanism de consens, dar se testeaza si o posibila alternativa la acestea, anume Proof of Burn.

In cazul platformelor care ar utiliza PoB, miners ar ajunge la un consens prin token burning, proces prin care niste crypto assets sunt eliminate definitiv din circulatie. 

Asadar, mecanismul respectiv ar fi utilizat pentru validarea tranzactiilor. In comparatie cu PoW, PoB ar reduce foarte mult consumul energetic al retelei. 

Exista diferite versiuni de PoB, cea mai recunoscuta versiune fiind cea a lui Iain Stewart, inventatorul algoritmului. 

In functie de implementare, ar trebui ca miners, fie sa arda tokenul nativ blockchain-ului, fie cryptomoneda unui blockchain alternativ, cum ar fi Bitcoin.

 

Cum functioneaza Proof of Burn?

In retelele PoB, procesul de validare pentru blocks nu necesita resurse de calcul puternice si, prin urmare, nu depinde de hardware-ul de mining eficient, cum ar fi ASIC-urile.

In schimb, PoB foloseste platforme de mining virtuale pentru a valida tranzactiile. Mai simplu spus, utilizatorii efectueaza coin burns, demonstrandu-si astfel angajamentul fata de retea si castigand totodata dreptul de mining. 

Acest proces implica trimiterea cryptomonedelor la o „eater address”. Aceasta este o adresa publica, generata aleatoriu, care este verificabila si vizibila, dar inaccesibila ulterior, deoarece nu are un private key asociat.

Prin urmare, numarul tokens burned reflecta puterea virtuala de mining a utilizatorului, astfel incat, cu cat acel user va trimite cat mai multe cryptomonede la burn, cu atat va creste puterea de mining si deci cu atat va fi mai mare viteza de a valida noi blocks. 

Aceasta inseamna, de asemenea, ca respectivii miners pot obtine si rewards mai mari.

Deci, un Blockchain PoB ar putea fi securizat de aceasta investitie, realizata prin burn-ul tokenilor. Procesul de burn nu consuma multe resurse; de aceea este considerat o alternativa mai sustenabila la PoW.

Retelele care ar folosi acest mecanism de consens, ar putea oferi block rewards in moneda nativa Blockchain-ului. 

Totusi, acesta este ceva nou, si nu a fost testat pe retele mari, prin urmare, nu s-a dovedit ca functioneaza in astfel de cazuri. De aceea, implementarea sa poate fi una personalizata.

Un exemplu ar fi Slimcoin, care implementeaza un mix de consensus mechanisms, in sensul ca foloseste o combinatie de PoB, PoS si PoW.

PoB este la inceput, deci ramane de vazut, daca va oferi eficienta pe care si-o propune.

 

Avantajele si Dezavantajele Proof of Burn

Mecanismul PoB a fost conceput pentru a rezolva unele dintre problemele altor mecanisme de consens si, prin urmare, are urmatoarele avantaje:

  1. Deoarece intregul proces ar reduce consumul energetic, ar putea constitui o alternativa mai sustenabila.
  2. În loc sa investeasca in hardware de mining costisitor, utilizatorii care doresc sa devina miners investesc in virtual mining rigs, ceea le permite sa devina mai usor miners intr-un Blockchain PoB. Cat de mult investeste fiecare miner ramana in totalitate decizia acestuia, asa ca userii nu sunt obligati sa cheltuiasca o anumita suma, cum ar fi cea minim necesara pentru un hardware specific de mining.
  3. Prin token burning se reduce oferta circulanta, ceea ce creste valoarea respectivei cryptomonede.
  4. Deoarece este mai usor sa investesti in platformele de mining virtuale, decat in ​​cele fizice, extragerea tokenilor este mai putin centralizata.

Cu toate acestea, PoB nu este lipsit de dezavantaje.

  1. Acest mecanism este mai durabil decat PoW, dar nu este in intregime ecologic.
  2. Fiind un consensus mechanism nou, necesita mai multe teste pentru a-si demonstra securitatea si eficienta.
  3. Utilizatorului obisnuit ii este in continuare dificil sa verifice procesul de coin-burning.

 

Concluzii 

Proof of Burn este considerat deseori un consensus mechanism PoW, dar fara risipa de energie si functioneaza avand la baza principiul token burning-ului. 

Miners care participa activ intr-un astfel de sistem trimit cryptomonede la o adresa de burning si astfel castiga dreptul de a inscrie noi blocks in retea, al caror numar va fi proportional cu cantitatea de tokeni burned.

PoB este folosit nu numai pentru a ameliora problema consumului ridicat de energie al unui sistem PoW, ci si pentru a descuraja activitatile frauduloase pe Blockchain, pentru a creste securitatea retelei si pentru a imbunatati functionarea acesteia ca instrument pentru tranzactii.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *