fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,128.000.76%
  • ethereumEthereum$3,070.340.13%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.191.72%

Ce este Metamask

Cand ne gandim la MetaMask, cel mai simplu este sa trasam o paralela cu un accesoriu folosit in viata de zi cu zi de catre majoritatea dintre noi, si anume cu banalul portofel. Motivul este unul cat se poate de simplu. Similar cu MetaMask, intr-un portofel putem stoca bancnote sau monede si chiar diferite valute, ca RON, EURO sau USD, la care doar noi sa avem acces si pe care sa le folosim pentru tranzactii in orice moment dorim. 

 

Fie ca vrem sa cumparam o cafea sau sa mergem la un exchange pentru a schimba din EURO, in RON, echivalentul interactiunii cu un exchange Binance sau Coinbase in universul digital crypto, trebuie sa avem constant acces la portofel pentru a putea interactiona cu aceste terte parti.  

Daca un portofel este un instrument folosit in principal pentru stocare si organizare, unde partea de securitate tine in totalitate de persoana care il foloseste, la MetaMask elementele ecuatiei se modifica. Ramai cu noi in continuare, daca vrei sa afli ce este si cat de util poate fi acesta.

 

Ce este si cum a aparut MetaMask

MetaMask este unul dintre cele mai cunoscute si utilizate wallet-uri digitale, construit pentru a simplifica si defragmenta interactiunea utilizatorilor cu reteaua Ethereum. 

Acest wallet a fost creat in 2016, de catre ConsenSys, o companie software axata pe tool-uri și infrastructură de pe Ethereum, avandu-l la cârma chiar pe unul dintre co-fondatorii rețelei layer 1, Joseph Lubin. 

Pe langa MetaMask, compania a mai lansat produse precum Infura, Quorum, Truffle, Codefi, sau Diligence. 

 

De ce avem nevoie de acest tip de wallet-uri digitale? 

In esenta, MetaMask este un crypto wallet pentru mobile si desktop, care permite userilor sa stocheze, sa transfere si sa tranzactioneze asseturi digitale, dar si sa acceseze ecosistemul Ethereum printr-o interfata intuitiva si usor de folosit. 

Fara acest tip de aplicatie, ar exista o prapastie uriasa intre useri si Ethereum, iar MetaMask actioneaza ca un pod in acest sens.

Initial, aplicatia a fost disponibila doar in varianta desktop pentru browserele Firefox si Chrome, urmand ca in septembrie 2020 sa fie integrata cu sistemele de operare Android si IOS. Astfel varianta mobile a devenit un catalizator pentru atragerea de useri noi din tari ca Vietnam, Brazilia, China, India, sau Indonezia. 

In martie 2021 s-a mai facut inca un pas in direcția accelerarii adoptiei, prin functionalitatea de token swaps, despre care vom vorbi in detaliu in cateva momente, asa ca ramaneti cu noi pana la final.  

 

Ce particularitati are MetaMask

Din moment ce reprezinta cel mai apreciat si folosit pod catre ecosistemul Ethereum, cu peste 10 milioane de useri in fiecare luna, succesul acestui wallet este direct proportional cu numarul de utilizatori ai aplicatiilor descentralizate de pe cea mai mare retea de infrastructura.

Odata ce nisele de NFT-uri, DeFi si gaming au atras foarte multa atentie din partea comunitatii crypto in 2021 si toate cele 3 activeaza intr-o masura uriasa pe Ethereum, MetaMask a fost acolo pentru a permite accesul catre platforme precum OpenSea, Compound, Yearn Finance, sau Crypto Kitties.

Spre deosebire de alte aplicatii din acelasi spectru, MetaMask se diferentiaza printr-un user experience excelent, un nivel de securitate bine pus la punct si integrari cu un numar mare de dApps de pe Ethereum, pe langa retele de tip Layer 2 ca Polygon, Arbitrum sau Optimism, sau infrastructura layer 1 Binance Smart Chain. 

 

Cum Functioneaza MetaMask 

MetaMask are 3 functionalitati principale:

  • Stocarea de asseturi digitale. Folosind MetaMask poti stoca tokeni ERC 20 sau ERC 721 pe Ethereum, tokeni pe retele de tip layer 2 ca Optimism, Arbitrum, sau Polygon, si cei de tip BEP 20 de pe Binance Smart Chain.
    Folosind acest wallet, userii au control asupra public keys, a secret recovery phrase-ului si a password-ului, prin intermediul carora detin controlul total al adreselor asociate unui cont si, in acelasi timp, isi pot pastra contul privat si in siguranta.
  • Token Swaps. MetaMask ofera functia de token swaps, acestea putand fi executate direct din interfata. Aceasta functie actioneaza ca un aggregator care gaseste cel mai bun traseu digital pentru un swap, avand acces la o multitudine de exchange-uri descentralizate, deci ii atribuie platformei inca o componenta de simplificare a interactiunii cu segmentul DeFi de pe Ethereum. 

In acest fel, userul poate evita sa foloseasca AMM-uri ca Uniswap, Sushiswap, sau Curve, in conditiile in care considera ca sunt prea complicate. Conform datelor de pe Dapp Radar, peste 150 de mii de useri folosesc lunar acest feature.

  • Un punct de intrare in ecosistemul DeFi. Pe langa faptul ca MetaMask poate fi folosit pentru a accesa o multitudine de dApps deci contribuie in mod direct la adoptia crypto, platforma joaca un rol si in development-ul de aplicatii. 

MetaMask permite developerilor sa construiasca un dApp pe Ethereum, fara a fi nevoiti sa ruleze un nod in retea, prin conexiunile built in pe care le are cu reteaua principala. 

Ca sa intelegem mai bine impactul platformei MetaMask in universul crypto, putem sa facem o analogie simpla.

Hai sa ne gandim ca avem de facut mai multe plati la diverse magazine si in loc sa folosim de fiecare data bancnote sau carduri diferite, putem utiliza doar telefonul pentru fiecare dintre aceste plati. 

La fel ca MetaMask, in acest context telefonul actioneaza ca un intrument care centralizeaza toate asseturile noastre, conturile bancare si asa mai departe, iar totodata ne ofera o experienta cu mult mai simplificata. 

 

Avantajele si dezavantajele MetaMask 

MetaMask are multe avantaje, printre care faptul ca este open source, usor de utilizat si intuitiv, compatibil cu foarte multe dapps si integrat cu cold wallets ca Ledger.

Mai amintesc aici functia de token swaps integrata in platforma si private keys care sunt stocate pe browser-ul userului, in detrimentul unui server. 

Ca dezavantaje, faptul ca private keys sunt stocate pe browser reprezinta automat un risc de securitate, la fel ca o conexiune perpetua la Blockchain, in contrast cu cold wallets ca Ledger sau Trezor. 

 

Deci, este MetaMask sigur sau nu? 

Pentru un hot wallet, este una dintre cele mai sigure platforme, dar niciodata nu va atinge nivelul de siguranta a unui wallet care nu este conectat in orice moment. 

In acelasi timp, MetaMask ofera o mare responsabilitate si utilizatorului in cazul securitatii. Pe masura ce userul este mai atent la propria activitate online, nivelul de securitate a wallet-ului creste. 

 

Concluzii:

MetaMask ofera o platforma intuitiva si user friendly pentru a intra in universul DeFi de pe Ethereum. Fie ca vorbim despre stocarea de asseturi digitale fungibile sau non fungibile, trasfer sau swap de tokeni sau o deschidere catre o multitudine de dapps, MetaMask este cel mai utilizat si apreciat wallet de pe piata din motivele despre care am vorbit mai devreme. 

Nu avem multe certitudini cand vorbim de crypto, dar ceea ce se apropie de una este faptul ca Ethereum isi va continua ascensiunea pe viitor. Acest aspect, la pachet cu o echipa care lucreaza in mod constant la imbunatatirea platformei MetaMask, ne semnaleaza ca wallet-ul este si va fi intr-o crestere de utilizatori si tranzactii. 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *